Kaşıntı ve Sebepleri

Kaşıntı ve Sebepleri Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değ...


Kaşıntı ve Sebepleri


Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.









Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli kaşıntınız var ya da tatlı tatlı kaşınıyorsunuz. Rahatsızlık veren, hatta bazen şiddetiyle yaşam kalitenizi dahi etkileyebilen bu durumun ciddi rahatsızların belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Kaşıntı, kişilerin çoğunda zaman zaman rastlanan bir durumdur. Vücudun pek çok sistemiyle ilgisi bulunabilir. Kronik böbrek yetmezliğinden karaciğer hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın belirtilerinden biri de kaşıntı olabilmektedir.

Kaşıntıya neden olan hastalıklar:
*Deri Hastalıkları
*Kronik Böbrek Hastalıkları
*Karaciğer ve Safra Yolları Hastalıkları
*Lenfomalar
*Özellikle yaşlı kişilerde cilt kuruluğu
*Makat bölgesinde inatçı kaşıntı ( Pruritus Ani)

Mide-barsak ve karaciğer hastalıklarında kaşıntı ile ortaya çıkabilen iki önemli rahatsızlık “safra akımının bozulması (kolestaz)†ve “makat bölgesindeki kaşıntı (Pruritus Ani)â€dır.

İnatçı Kaşıntılara Dikkat:
Safra akımındaki bozulma karaciğer ve safra yollarının pek çok hastalığına bağlı olarak oluşabilir. Bu durumda normalde safra ile atılan maddeler kan ve diğer dokularda birikir ve kaşıntı gelişir. İyileşmeyen veya tekrar eden inatçı kaşıntı veya kaşıntı ile birlikte sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karında şişlik, ateş gibi bulguların bir kısmı varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Tedavi altta yatan nedene göre değişmektedir.

Aşırı Temizlik kaşıntı Nedeni Olabilir:
Makat çevresinde ciddi kaşıntılar özellikle geceleri ortaya çıkmaktadır. Genellikle nedeni belli değildir. Bazı hastalarda makat çevresi ve genital bölgenin kötü hijyeni veya sabun, deterjan ve parfümlerle aşırı temizlik kaşıntının nedeni olabilir.

Çocuklarda makat çevresinde kaşıntının en sık sebebi halk arasında kıl kurdu olarak bilinen barsak parazitidir (oksiüriazis). Makat çevresinde kaşıntı ile birlikte kızarıklık, ödem, ileri dönemde ciltte beyazlaşma ve kalınlaşma görülebilir. Çocuklarda geceleri şiddetli kaşıntı (parazitin makat çevresindeki cilde yumurtalarını bırakması nedeni ile) olabilir.

Makat bölgesindeki kaşıntının diğer nedenleri ise:
*Hemoroid, fissür, fistül, tümör, geçirilmiş cerrahi veya radyoterapi
*Primer dermatolojik hastalıklar (liken planus, atopik egzema, psoriasis, seboreik dermatit)
*Mantar infeksiyonları (dermatofitozis, kandidiyazis)
*Parazitler (kıl kurdu, uyuz hastalığı)
*Kontakt dermatit (sabunlar, kremler ve antibiyotik kullanımına bağlı)

Ayrıca dar giysiler, obezite, şeker hastalığı, sıcak hava ve beslenme biçimi de bu tür yakınmaları tetikleyebilmektedir.

Tedavi:
*Sabun ve deterjanlar ile aşırı ovmadan kaçınılmalı. Makat çevresi kuru tutulmalı.
*Dar ve naylon giysilerden uzak durulmalı. Pamuklu çamaşır tercih edilmeli.
*Kahve, çay, kola, bira, çikolata, domates, baharatlar perianal kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu gıdalar diyetten 2 hafta süre ile çıkarılmalı ve semptomlar düzeldikten sonra birer birer diyete eklenmelidir.
*Dirençli vakalarda dermatoloji ve psikiyatri muayeneleri yararlı olabilir.
*Hemoroid, mantar infeksiyonları, parazitler gibi tespit edilebilir nedenleri tedavi etmek gerekir.





  • İnsanlarda neden kaşıntı olur?


  • Kaşıntı için ne yapabilirim?


  • Minoset ilacı kaşıntı yapar mı?



Kaşıntı
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Derideki sinir uçlarının tahrişe uğramasıyla oluşan ve kaşınma isteği veren duygu. Pek çok olan nedenleri arasında kurdeşen, egzama, liken ve mantar gibi alerjik deri hastalıkları; bit, tahtakurusu, uyuzböceği, pire, sivrisinek, tatarcık gibi asalak böcek ısırmaları; damla, şeker, romatizma, üremi, sarılık, müzmin apandisit, bağırsak iltihabı, lösemi gibi hastalıklar sayılabilir. Bağırsak kurt ve solucunları da burun ve makat kaşıntıları yapar. Yaşlılardaki kılcaldamar sertleşmeleri nedeniyle deri hücreleri beslenemez, bu durum da kaşıntılara yol açar. Sindirim ve salgı bozuklukları da kaşıntı nedenleri arasındadır. Tedavi için mentol, nişasta ve sapolan gibi ilâçlar kullanılır.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaşıntı ve Sebepleri
Kaşıntı ve Sebepleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kasnt-ve-sebepleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kasnt-ve-sebepleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content