Katı haldeki tuz yalıtkan mıdır, iletken midir?

Asit ve baz özelliği gösteren maddeler, iletkenlik ve yalıtkanlık, katı halde bulunan tuz iletken mi yoksa yalıtkan mıdır? Katı hald...

Asit ve baz özelliği gösteren maddeler, iletkenlik ve yalıtkanlık, katı halde bulunan tuz iletken mi yoksa yalıtkan mıdır?

Katı haldeki tuz yalıtkan mıdır, iletken mi?

Tuz, asitler ve bazların tepkimesi sonucu oluşan kimyasal bir bileşiktir.Katı haldeki tuzlar asit ve baz özelliği göstermezler.Bunun yanında tuzlar çözeltilerinde iyonlarına ayrışarak iletken konuma gelirler.Kısaca katı konumdaki tuz iletken değildir ama tuzlu su iletkendir ve elektrik akımını iletir!







Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!






  • Gazlar ve hava iletken midir yoksa yalıtkan mı?


  • Katı haldeki maddeler nelerdir?


  • Kauçuk iletken midir, yalıtkan mıdır?




Alıntı
Misafir

katı halde tuz yalıtkan mıdr iletken mi



tuz , yalıtkandır...












Elektriği ileten maddelere iletken maddeler denir.

Bu maddeler elektrik akımını iletebilirler. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar.Altın,gümüş,bakır iyi iletkenlerdir.


Metaller de, iyi iletken ve kötü iletken olarak kendi aralarında gruplara ayrılır.


Atomları 1 valans elektronlu olan metaller, iyi iletkendir. Buna örnek olarak, altın, gümüş, bakır gösterilebilir.


Bakır tam saf olarak elde edilmediğinden, altın ve gümüşe göre biraz daha kötü iletken olmasına rağmen, ucuz ve bol olduğundan, en çok kullanılan metaldir.


KATILAR


Bakır Altın Gümüş Demir Alüminyum Çelik Magnezyum Nikel Krom



Sıvılar


* Limonlu Su

* Tuzlu Su

* Asitli Su


Gazlar


* Flerosan Lambalar

* Neon Lambalar




* Yarı iletken

* Yalıtkan

* İletkenlik





Yalıtkan (Dielektrik)



Yalıtkan (dielektrik), bir elektrik akımı taşıyabilecek serbest elektronları olmayan, bir elektrik alanıyla kutuplanma özelliği taşıyan, elektrik iletkenliği sıfır veya çok zayıf olan cisim veya maddedir. Özdirençleri çok yüksek olduğundan, elektrik akımlarını ancak güçlükle geçirebilen maddeler için kullanılır.

Yalıtkanlarda elektronlar, bir molekülden öbürüne güçlükle geçer; eğer bir yalıtkanın atomlarından biri bir elektronu yakalarsa, bu elektron atoma bağlı kalır; oysa iletken bir cisimde, bütün kütle içinde dolaşır.



Yalıtkanlar şöyle sınıflandırılabilir:


* Tabiî yalıtkanlar

* Tabiî organik yalıtkanlar

* Katı sentetik yalıtkanlar

* Sıvı yalıtkanlar

* Gaz yalıtkanlar

* Ekolastik yalıtkanlar


Katı sentetik yalıtkanlar, tabiî reçine, sentetik reçine, kauçuk, selüloz veya silisli olabilir. Teknik elektrik birliği, elektrik makinelerinin yapımında kullanılan yalıtkanların sınıflandırılmasını standartlaştırmıştır.


* O sınıfı: Ne yağ emdirilmiş ne de yağa daldırılmış pamuk, ipek kâğıt ve benzeri organik maddeleri kapsar.

* A sınıfı: Yağ emdirilmiş veya yağa batırılmış pamuk, ipek, kâğıt ve buna benzer organik maddeleri, ayrıca emaye telin kaplamasını içerir.

* B sınıfı: İçine bir miktar topaklaştırıcı madde katılmış mika, amyant veya buna benzer organik maddeli yalıtkanları kapsar.

* C sınıfı: Topraklaştırıcı madde katılmamış mika, porselen, cam, kuvars ve benzeri maddeleri içerir.


Plastik Maddeler

Yalıtkan plastik maddeler, oda sıcaklığında katı halde bulunan ve plastik şekil değişimiyle istenen biçime getirilebilen organik maddeler veya kısmen organik madde karışımlarıdır.

Isıyla sertleşen plastik maddeler şunlardır; fenoplastlar (bir fenol ile bir aldehitin yoğunlaşmasından meydana gelen sentetik reçineler) ve aminoplastlar (bir, iki veya daha çok amin veya amin fonksiyonu kapsayan organik bir bileşikle bir aldehitin yoğunlaşmasından meydana gelen sentetik reçineler üre-formol ve anilin formol reçineleri).

Isıyla yumuşayan plastik maddeler arasında da şunlar sayılabilir; selüloz esterleri (nitroselüloz ve selüloz asetat); kimyasal sentezle elde edilen etilen türevi reçineler (akrilik ve metakrilik reçineler, vinilik ve polivinilik reçineler, polistirol reçineler).


Uluslararası Terminoloji

"Yalıtkan" kavramının uluslararası terminolojideki karşılığı "dielektrik" veya "izolatör" (İngilizce'de insulator) şeklindedir. "İzolasyon" kavramı ısı ve diğer dış faktörler için de yaygın olarak kullanıldığından, elektrik, manyetik ve elektromanyetik alanında genelde genelde ilk tanım tercih edilir. İngilizce'de elektrik akımını geçirmeme anlamında "non-conductor" terimi de kullanılabilmektedir. Ayrıca elektrik akımı ile yalıtkan madde arasındaki mesafeye bağlı elektrostatik fonksiyonlar 1991'de Solmajer ve Mehler tarafından incelenmiiştir .Yalıtkanlar:

Cam

Plastik tarak

Mouse pad

Televizyon plastik kasası

Karbon

Şekerli su

Kitap

Kağıt

Halı

Ayakkabı

Odun

İp

Çakmak




İletkenler:

Elektrik telleri

tuzlu su

tüm metaller

Cevaplayan: Konuk Bilge

cam

Plastik tarak

Mouse pad

Televizyon plastik kasası

Karbon

Şekerli su

Kitap

Kağıt

Halı

Ayakkabı

Odun

İp

Çakmak

seramik

saf su

zeytin yağı

ebonit


Kaynak:



Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tuz, asitler ve bazların tepkimesi sonucu oluşan kimyasal bir bileşiktir.Katı haldeki tuzlar asit ve baz özelliği göstermezler.Bunun yanında tuzlar çözeltilerinde iyonlarına ayrışarak iletken konuma gelirler.Kısaca katı konumdaki tuz iletken değildir ama tuzlu su iletkendir ve elektrik akımını iletir!





  • Gazlar ve hava iletken midir yoksa yalıtkan mı?


  • Katı haldeki maddeler nelerdir?


  • Kauçuk iletken midir, yalıtkan mıdır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Katı haldeki tuz yalıtkan mıdır, iletken midir?
Katı haldeki tuz yalıtkan mıdır, iletken midir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kat-haldeki-tuz-yaltkan-mdr-iletken.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kat-haldeki-tuz-yaltkan-mdr-iletken.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content