Kaynak Nedir?

Kaynak -ğı TDK, Türk Dil Kurumu isim 1 . Bir suyun çıkmış olduğu yer, kaynarca, pınar, memba, göz: "Sonrasında yavaşça ka...

Kaynak -ğı
TDK, Türk Dil Kurumu




isim

1 .
Bir suyun çıkmış olduğu yer, kaynarca, pınar, memba, göz:

"Sonrasında yavaşça kaynağa doğru eğildi."- Y. K. Karaosmanoğlu.

2 . Bir şeyin çıkmış olduğu yer, menşe:

"İnanılır lardan alınan haberlere bakılırsa..."- .

3 . Gelir, kazanç, sıhhat vb.ni sağlayıcı öge:

"Yabancı bir yönetim, ekonomi, tecim, memleketin tüm kazanç larına musallat olur."- F. R. Atay.

4 . Araştırma ve incelemede yararlanılan belge, referans:

"Tapu kayıtları onun XVI. yüzyılda yaşadığını gösteren başlıca lardandır."- .

5 . Herhangi bir bilim branşında yazılmış olan yazı ya da eserlerin bütünü, literatür.

6 .
İki metal ya da suni parçayı ısıl yolla birleştirme yöntemi, kaynaştırıp yapıştırma işi.


7 .
(mecaz) Sırayı beklemeden başkalarının hakkını alarak mevcut sıranın ön taraflarına girme işi.


8 .
(fizik) Herhangi bir enerjinin oluşup çevreye yayılmış olduğu yer:

"Işık membaı."- .
"Isı membaı."- .

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kaynağını (bir şeyden) almak
  • yapmak
Birleşik Sözler

  • hane
  • şahıs
  • makinesi
  • suyu
  • bağımlı akım membaı
  • buzul membaı
  • elektrik membaı
  • enerji membaı
  • gelir membaı
  • güç membaı
  • haber membaı
  • esin kaynağı
  • kesintisiz güç
  • membaı
  • yer altı ları






  • Kaynak nedir? Tarihçinin kullanım önceliğine bakılırsa ne kadara ayrılır?


  • Organik nedir?


  • Zamanı ve bilgi veren , türüne ve malzemelerin türüne bakılırsa ne kadara ayrılır?





Kaynak
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





İki maddeyi ısı, tazyik ya da her ikisini birden ve kimi süre bir katkı maddesi kullanarak birleştirme tekniği. Daha çok metallere, bilhassa demir ve çeliğe uygulanır. Otomobil ve vapur sanayiinde yaygın şekilde kullanılır. Perçin ya da cıvatayla bağlama tekniğinden çok daha iyi netice verir. Delik açmak gerekmediğinden, la birleştirme, malzemenin mukavemetini de azaltmaz. Tazyik uygulanarak meydana getirilen kaynağa en iyi örnek demirci membaıdır. Isıtılan demir parçaları üst üste getirilerek çekiçlenir. Bu teknik günümüzde hamlaçlarla ya da elektrik akımıyla ısıtılan metallerin hidrolik şahmerdanlarla dövülmesi ya da hidrolik preslerle sıkıştırılması kanalıyla uygulanır. Basınçlı kaynağa bir başka örnek de, bakır elektrotlar içinde malzemenin sıkıştırılmasıyla meydana getirilen punta (nokta) membaıdır. Çubuk elektrotlar yerine dairesel elektrotlar kullanarak basınçlı dikiş membaı da yapılabilir. Mesela, sacdan meydana getirilen kalorifer radyatörlerinin dilimleri tek tek preste kesildikten sonrasında bu tür bir yöntemiyle birleştirilir. Bir başka tazyik membaı da friksiyon (sürtünme) membaıdır. Zıt yönlerde döndürülürken uçlarından birbirine bastırılan iki metal parça, sürtünmeden doğan ısı etkisiyle ısınarak belli bir sıcaklıkta birleşir. Ergitme yöntemiyle meydana getirilen larda çoğu zaman ısı membaı olarak elektrik arkı ya da hamlaç kullanılır. Elektrik ile birleştirilecek metaller içinde bir elektrik arkı oluşturulur. Arkın sıcaklığıyla metaller ergime noktasına dek ısınır, elektrot da ergiyerek aradaki boşluğu doldurur. Karbon elektrotlar kullanıldığında ek olarak bir dolgu metali de kullanmakta fayda vardır. Bazı metaller çok etken olduğundan esnasında oksitlenmenin önüne geçmek gerekir. Bundan dolayı işlemi etken olmayan bir gaz ortamda yapılır. Gaz altı membaı adında olan bu işlem için çoğunlukla argon ya da helyum benzer biçimde bir soy gaz adında olan bu işlem için çoğunlukla argon ya da helyum benzer biçimde bir soy gaz kullanılır. Söz mevzusu gaz, bölgesine, elektrodu saracak şekilde bir memeden püskürtülür. Bu işlem esnasında çoğu zaman tungsten elektrot kullanılır. Gaz altı membaı, alüminyum ve magnezyum benzer biçimde hafifçe metallerin ve alaşımlarının kaynatılmasında da uygundur. Hamlaçlarla meydana getirilen lar da, gaz membaı adıyla anılır. Bu işlem için çoğu zaman asetilen kullanıldığından asetilen membaı da denir. Bu teknikte, hamlacın verdiği yüksek sıcaklığın metali ergitmesinden yararlanılır ve ek olarak dolgu metali kullanılır. Titan ve zirkonyum benzer biçimde son aşama duyarlı metaller için elektron dikiş membaı adında olan gelişmiş bir teknik uygulanır. Hızlandırılmış elektron demeti, metal üstüne yöneltilerek minik nokta ları elde edilir. Bilhassa minik parçaların kaynatılmasında uygulanır. Sadece vakumda yapılması gerektiğinden, çok pahalı bir yöntemdir.

Kaynak (II)

Yeraltındaki suların yeryüzüne naturel olarak çıkmış olduğu yer. Köy yerleşmelerinin çoğunda ve kimi kentlerde sularından yararlanılır. Kaynaklar, çok çeşitli ve değişik bilhassa bulunurlar. Çoğunlukla içlerinde erimiş durumda türlü maddeler bulunur. Bu bakımdan lar; tatlı su membaı, tuzlu sular, kireçli sular ve madensuları adlarını alırlar. Soğuk su larına pınar, sıcak su larına ılıca adı verilir.










Kaynak nedir?Kaynak, malzemelerin kendisi ya da ilave bir malzemeyle sökülemeyecek şekilde birleştirme işlemidir. Isı ve tazyik ya da her ikisi birden kullanılarak meydana getirilen bir montajlama işlemidir. Çoğu zaman metal ve termoplastik malzemelere uygulanır. Burada metaller ile meydana getirilen işlemi üstünde duracağız.


Isı, tazyik ya da her ikisini birden kullanarak, aynı cinsten iki metali, benzer özelliklerde ilave araç-gereç ilave ederek ya da eklemeden meydana getirilen montaj işlemine "metal membaı" adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir araç-gereç kullanılırsa, bu malzemeye "ilave metal" adı verilir.

Peki uygulama iyi mi yapılır?

Ilk olarak kaynatılacak iki parça uygun pozisyonda ve mesafede yerleştirilir. En kolay teknik, emek harcama parçalarının yapılacak kısımlarının eritilmesi ile başlamaktadır. Eritilen bu kısma dolgu malzemesi eklenmekte, arkasından da ek yeri soğutularak sertleşme sağlanmaktadır. Bir ekip durumlarda ise, ısı ile birleştirme işlemi, belli bir tazyik altında yapılmaktadır.


Kaynak imalat yöntemi için kullanılan başlıca enerji ları şunlardır;


Gaz alevi

Elektrik arkı

Lazer

Elektron ışını

Sürtme

Ultra ses dalgaları



İhtiyaç doğrultusunda, açık hava ortamlarında, su altında, uzay boşluğunda ve benzer birçok değişik ortamda işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler bazı tehlikeleri doğurabilir. İnsanın, aleve, elektrik çarpmasına, zehirli dumanlara ve ultraviyole ışınlara karşı tedbir alması gerekmektedir.


Kaynak işlemi ilk olarak demircilerin malzemeyi ısıtma ile metali ergime noktasına yaklaştırarak dövme işlemi yardımıyla birleştirme yapılması olarak anılırken günümüzde uygun ekipman ile bu işlem daha ustalaşmış hale gelmiştir. Daha sonraları gelişen teknolojiyle birlikte elektrik ark ve oksi-gaz membaı keşfedilmesiyle gerçek anlamda adını almıştır. Daha sonrasında direnç membaı bulunmuş ve savaşlarında tesiri ile değişen teknolojinin süratli gelişmesi neticesinde lazer ışın membaı, elektron ışın membaı benzer biçimde çağıl şekilleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise robotların kullanımı ve entegrasyonu ile şekilleri ve teknikleri devamlı olarak gelişmektedir.


Başlıca şekilleri alttaki gibidir;

Elektrik ark membaı

Mig/ Mag Membaı

Tig Membaı

Oksi - Asetilen membaı

Elektrik direnç membaı

Enerji ışın ları

Sürtünme membaı

Katı hal şekilleri

Çeşitli Gazaltı şekilleri vb.

çeşitleri

Sürtünme membaı ( tazyik+ısı)



Kaynak yöntemi, lehim ve sert lehim ile fark göstermektedir. Şu sebeple lehim ve sert lehim de birleştirme işlemi, kullanılan ilave malzemenin düşük ergime sıcaklığından dolayı, düşük erime noktalarında gerçekleştirilmekte ve emek harcama parçaları da erimeden oluşmaktadır. Tam olarak sayılamamakla birlikte bir yapışma işlemi sağlanmaktadır. Şu demek oluyor ki ergiyen metal ana malzemelere tutunarak birleştirmektedir. Bu işlem kağıdı yapıştırıcıyla yapıştırmaya benzer, farkı ısıtma kanalıyla eriyen metalin yüzeye yapışmasıdır.





  • Kaynak nedir? Tarihçinin kullanım önceliğine bakılırsa ne kadara ayrılır?


  • Organik nedir?


  • Zamanı ve bilgi veren , türüne ve malzemelerin türüne bakılırsa ne kadara ayrılır?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaynak Nedir?
Kaynak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kaynak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kaynak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content