Keçiboynuzu bitkisi ve meyvesi ile ilgili genel ve kısa bilgilerin yer aldığı yazımız. KEÇİBOYNUZU, (Lat. Ceratoniasiliqua ). İkiçeneklil...
Keçiboynuzu bitkisi ve meyvesi ile ilgili genel ve kısa bilgilerin yer aldığı yazımız.
KEÇİBOYNUZU, (Lat. Ceratoniasiliqua). İkiçenekliler sınıfının Baklagiller familyasından bir ağaç. Kışın yaprak dökmeyen, 6-10 metre arasında boyu olan bu ağaç, Asya, Afrika, Güney Avrupa’nın deniz kıyılarıyla ırmak kenarlarında, Türkiye’de de Akdeniz kıyılarıyla Güney Anadolu’da yetişir.
Meyvesi 10-20 cm uzunluğunda, etli, koyu renkli, açılmayan, yassı bir baklamsı meyvedir. Meyvesinin eti şeker yönünden zengindir. Çok küçük olan çiçekleri yeşilimsi renkli ve poligamdır (er dişi, dişi ve erkek), petal yoktur, yumurtalık bir karpellidir. Meyvesinde yağ, şekerler (sakkaroz, glikoz), selüloz ve azotlu bileşikler bulunur.
Bu nedenle meyvelerinden besin olarak, reçel ve likör yapımında yararlanılır. Kuru meyvesinin tozu unlu besin endüstrisinde, mide ve bağırsak hastalıklarında, odunu marangozlukla, kabuğu sepicilikte kullanılır.
YORUMLAR