Kedilerin üremesi, büyümesi, gelişmesi ve yaşamları hakkında bilgi verir misiniz?

Kediler hakkında genel bilgiler verir misiniz? Kedinin bulunmuş olduğu grup, beslenme şekli, yaşamış olduğu ortam, döllenme çeşidi, ...

Kediler hakkında genel bilgiler verir misiniz?


Kedinin bulunmuş olduğu grup, beslenme şekli, yaşamış olduğu ortam, döllenme çeşidi, üreme çeşidi, gebelik süresi, yavrunun bakımı var mı? Başkalaşım var mı?

Kedi






Kedi (Felis sylvestris catus), kedigiller (Felidae) familyasından avcı, memeli, evcil, etçil bir hayvandır. İnsanlar, kedilerin arkadaşlığına ve onların haşarat, yılan ve akrep avlayabilme kabiliyetine ehemmiyet vermektedir. Kediler minimum 9.500 senedir insanlarla beraber yaşamaktadır.

Kedi, Kedigiller familyasından, evcil ve yabanileri olan etçil bir memeli. İlk kez Mısırlılar tarafınca evcilleştirildiği sanılmaktadır. Çok yaygın olan kısa tüylü ev kedisi (Felis catus) büyük bir ihtimalle Asyalı step yaban kedisi ile Avrupalı orman yaban kedisi karışımı olan Afrika kedisinin bir soyudur.


Hindistan ev kedilerinin çoğunun Asyalı step kedisinin saf soyu olduğu sanılmaktadır. Otuzun üstünde evcil kedi soyu vardır.


Yaşamış olduğu bölgeler: Madagaskar hariç, Eski ve Yeni Dünya kıtalarında evcil ve yabani olarak. Özellikleri: Etçil bir memeli. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklıdır. Pençelerini içeri çekebilme özelliğine haizdir. Sıçrayıcı, tırmanıcı ve yüzücüdür. Ömrü: 20-22 yıl. Çeşitleri:


Avrupa yaban kedisi (Felis silvetris), Afrika yaban kedisi (Felis chaus), Manx kedisi, Pers kedisi, Van kedisi, Siyam kedisi en ünlülarıdır.


manx kedisi
Manx Kedisi




Kediler hoş görünüşlü, yuvarlak başlı, sivri kulaklı, uzun bıyıklı hayvanlardır. Bıyıklarının dipleri sinirlere bağlıdır. Dokunma duyusu görevi yaparlar. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklı olup, kancalı tırnaklarını içeri çekebilirler. Tırnaklarını ağaçlara sürterek bilerler. Duyarlı işitme ve görme duyuları vardır. İnsan kulağının duyamadığı yüksek frekanslı ses titreşimlerini kaydederek çok hafifçe sesleri duyarlar. Çoğu zaman gece avlanırlar. Avcılıkta en büyük özellikleri sabır, temkin ve sürattir.


Fare avında yalnız kulak duyuları yardımı ile avlanırlar. Gözleri en küçük ışıktan bile yararlanabilecek özelliktedir. Tam karanlıkta kediler de göremez. Işığa karşı son aşama duyarlı olan gözleri kuvvetli ışığı kıran bir iris diyaframı yardımıyla korunurlar. Aşırı ışıkta göz bebekleri ince dikey bir çizgi halini alır. Karanlıkta bu diyafram (perde) iyice açılarak göz bebekleri yuvarlaklaşır ve böylece en zayıf ışığı bile algılar. Gece avlanan öteki hayvanların gözlerinde olduğu şeklinde kedilerin gözlerinde de, ağ tabakasının gerisindeki “tapetelum†denen bir hücre tabakası bulunur. Bu kısım kedi gözünün gece parlamasını sağlar.


beyaz kedi
Beyaz tüylü, mavi gözlü kedi




Kedilerin beyninde renkli görmeyi elde eden hususi sinir hücreleri bulunmadığı için çevreyi siyah-beyaz gördükleri zannediliyordu. Sadece son deneyler, kedilerin beyinlerinin öteki bölümleri ile belirli bir düzeyde renk ayrımı yapabildiklerini gösterdi.


Çok uzaklara götürülüp bırakılan bir kedinin yeniden eski yerine dönebilme özelliği tam manasıyla açıklanamamıştır. İyi tırmanır, sıçrar ve gerektiğinde yüzer. Balık avlayan kediler de vardır. Yüksek yerlerden düşerken ters dönerek dört ayağı üstüne gelme refleksi çok güçlüdür. Bazan yaralandığı da olur. Son aşama temizliğe riayet eder, pisliğini örterek gizler.


Yaban kedileri dağlık ya da ormanlık bölgelerde yaşar. Yuvalarını kayalar içinde, ağaç gövdesi oyuklarında ya da çalılıklar içinde yaparlar. Gece avlanırlar. Kuş ve kemirgenlerle beslenirler.


Asya ve Avrupa ormanlarında yaşayan “Avrupa yaban kedisi†oldukça yırtıcı ve güçlüdür. Uzunluğu kuyruğu ile birlikte 45-90 santimetre, ağırlığı 6-8 kilo kadardır. Rengi boz, kalınca postu çizgili ve kulakları geniştir. Kuyruğu süpürgemsi ve siyah halkalıdır. Ağaçların üstüne tırmanarak kuş yavrularını yuvalarından, tavşan ve dağ keçisi şeklinde bazı hayvanların yavrularını kapar. Türkiye'de bolca oranda bulunur. Yılda bir kez 3-5 yavru yapar. Yalnız kalmış evcil kedilerin yabanileşerek yırtıcı renklere büründüğü ve boylarının arttığı görülmüştür.


Kedi sevildiğinde kendine özgü bir şekilde mırıldar. Pençe altları yastıklı olduğundan avına sessiz bir şekilde yaklaşarak üstüne sıçrar. Erginleşme devreleri çeşitli ırklarda 4-10 ay içinde değişmiş olur. 22 yıl kadar yaşarlar. Çiftleşmeleri çoğu zaman aralık sonundan mart sonuna kadar sürer. Bu esnada sesleri ile tüm bir mahalleyi rahatsız ederler.


Hamilelik süreleri 56-68 gün içinde değişmiş olur. evciller yılda iki kez çiftleşir. Her defasında 4-6 yavru yaparlar. Doğan yavrular kör, sağır ve neredeyse çıplaktır. Dokuzuncu gün gözleri açılır. İki ay kadar sütle beslenirler. 10 ayda erginleşirler. Adam kedilerin ara sıra yavruları kaçırıp, yedikleri olur. Sırasına nazaran bazan kedi de yırtıcıdır.


kedi heykel misir
Eski Mısır'dan kalma bir kedi heykeli, Louvre Müzesi




Eski Mısırlılarda kedi mukaddes sayılır, öldüğünde mumyalanarak hususi mezarlıklara gömülürdü. Amerikalılar kedi ırklarını çaprazlayarak yeni ırklar elde etmeyi, bir çeşit spor haline getirdiler. Günümüzde Alman evlerinde 3,5 milyon, ABD'da 18 milyon, İngiltere'de ise 6 milyon kedi beslenmektedir.


Ortaçağda Avrupa'da büyük kedi katliamları yapılmış oldu. Papazlar kedileri, cadıların ortağı ve şeytanın sığınağı duyuru ettiler. Binlerce kedinin derileri yüzülerek diri diri yakıldı. Rönesanstan sonrasında Avrupa'da yeniden kedi sevgisi yerleşmeye başladı. Bugün birçok evcil kedi ırkı beslenmektedir. Bir gözü sarı, diğeri mavi olan beyaz tüylü Ankara kedisi, Pers kedisi, Manx Adasının kuyruksuz Manx kedisi, ipek şeklinde uzun tüylü İran ya da diğer adıyla Van kedisi, Habeşistan kedisi en fazla bilinenleridir. Ankara ve Pers kedisinin Pallas kedi soyundan olduğu sanılmaktadır. Bu kedi soyu oldukça kuvvetli ve uzun tüylüdür. Sibirya, Tibet ve Moğolistan'da yabani olarak yaşar.


Siyam kedisi kısa tüylü ve mavi gözlüdür. Gençken bembeyazdır. Olgunlaştıkça sarımtrak kahverengi bir renge bürünür. Yüzü, kulakları ayakları ve kuyruğu koyu kahverengi olur.

Kedilerin özellikleri

2,5 ile 12 kilo içinde ağırlığa ve dişilerde 50 santimetre. Erkeklerde 70 santimetre ye varan ebatlardadır. Çok çeşitli renklere haiz olabilmekle birlikte genetik olarak çok değişik ve orijinal renklere de haiz olanları mevcuttur. Kedigiller familyasının genel karakterisitik özelliklerini taşımaktadırlar.Ortalama kedi ömrü 14 senedir. Sadece kediler iyi bir beslenme ile 20 yıla kadar yaşayabilirler. İskelet kedilerinin, 7 boyunla ilgili omurun, (İnsanlar, 12 haiz) neredeyse tüm memeliler, 13 thoracic omurunu beğenmiş olduğu var, (İnsanlar, 5 haiz) 7 bele ilişkin omur, 3 din kurallarıyla ilgili omur, (İnsanlar, onların bipedal duruşundan dolayı 5 haiz) memelilerin çoğunu beğenir, ve, Man kedilerinin haricinde, 22 ya da 23 kuyruk sokumuyla ilgili omur (İnsanlar, 5'e 3 haiz, iç bir kuyruk sokumuna eritti). Bele ilişkin extra, ve thoracic omurları, kedinin arttırılan belkemiğine ilişkin hareketliliği ve esnekliği için sayar, insanlarla kıyasladı. Kuyruk sokumuyla ilgili omurlar, kuyruğu oluşturur, acele hareketler esnasında vücuda bir denge olarak kedi tarafınca kullandı. Kedilerin hem de, kendisine onların, onların başlarına uyabildiği herhangi bir boşluk süresince onların vücudunu geçmesi için onlara izin verebilen çekimser köprücükkemiği kemikleri var. 16 Ağız kedileri yüksek seviyede, avın öldürmesi için dişler ve etin yırtması uzmanlaştı. Premolar ve ilk öğütücü diş bir arada, verimli bir şekilde bir makas şeklinde eti kırkmak iş gören ağzın her kenarında carnassial çiftini oluşturur. Bu, canidste mevcut olurken, yüksek seviyede kedigillerin üyelerinde geliştirilir. Kedinin dilinin, tam olarak omurgalar, ya da tomurları var, bir gövdeden eti tutmak ve yırtmak için yararlı. Bu tomurlar, hem de onların tımar etmesinde yardım eden keratini içeren minik geri-kaplama çengelleridir. O şekilde onların sözlü yapısı tarafınca kolaylaştırdı, kedileri, türlü seslendirmeleri kullanır, ve haberleşme-iletişim için vücut lisanından yazar, miyavlamak, mırlamak, tıslamak, homurdanmak, gıcırdamak, cıvıldamak, tıklamak, ve hırıldamayı kapsamak. Her kulakta otuz-iki bireysel kasın, yönlü duymanın bir biçimi için izin verdiği kulaklar: bir kedi, bağımsız olarak diğerinden her kulağa hareket edebilir. Bu hareketlilikten dolayı, bir kedi, bir yönde onun vücuduna hareket edebilir, ve başka bir yönde onun kulaklarını işaret edebilir. Kedilerin çoğunun, yukarı doğru işaret ediyor olan düz kulakları var. Köpeklerden değişik, kapak-kulaklı cinsler, aşırı derecede nadirdir (İskoç kıvrımları, bir bu şekilde müstesna mutasyondur.) Ne süre kızgın, ya da korkuttu, bir kedi, onun kulaklarını arkada koyacak, homurdanma ya da tıslamaya eşlik etmek, onun, yapmış olduğu görünür. Kediler hem de, onların, oynuyor olduğu süre, ya da bir sesi dinlemenin, onların arkasından geliyor olduğu süre onların kulaklarını döndürür. Kedilerin kulaklarının açısı, onların havasına mühim bir ipucudur.


tasmali kedi
Evcil bir kedi




Bacak kedileri, köpekler şeklinde, digitigradestir. Onlar, dosdoğru onların ayak parmaklarında yürür, görünür bacağın daha aşağı parçasını yapıyor olan onların ayaklarının kemikleriyle. Kediler, yetenekli çok kesinlikle yürümektendir, şundan dolayı tüm kedigillerin üyeleri şeklinde onlar dosdoğru, kaydeder; Odur, onlar, (Neredeyse) dosdoğru uygun forepawın baskısında her arkadaki pençeyi yerleştirir, gürültü ve görünür yolları en aza indirmek. Bu hem de, onların, kabaca araziyi yönettiği süre onların arkadaki pençeleri için güvenilir sağlam yeri sağlar. Pençeler, aile Felidae'nin neredeyse tüm üyelerini beğenir, kedilerin, uzatılabilir pençeleri var. Onların normali, gevşemiş konumunda pençeler, deriyle kılıfa koyulur, ve ayak parmağı yastıklarının çevresinde kürk. Bu, yerle temastan giyinmeyi engelleyerek pençeleri tam olarak meblağ, ve avın sessiz avlamasına izin verir. Ön ayaklarda pençeler, arkadaki ayaklarda tipik olarak onlardan hilebazdır. 18 kediler gönüllü olarak, biri ya da daha çok pençede onların pençelerini uzatabilir. Onlar, avlamak ya da kendinden-savunma, tırmanma, "Yoğurma"'da onların pençelerini uzatabilir, ya da yumuşak yüzeylerde fazla çekiş için (Süslü yatak örtüleri, kalınca kilimler, vb.). Hem üst hem de pençenin altına bastırarak dikkatli şekilde onun pençelerini uzatmak için destek bir kediyi yapmak için hem de mümkündür. Eğilen pençeler, yaraya sebep olabilen halı ya da kalınca yapıda dolanabilir, eğer kedi, kendini özgür bırakamazsa. Kedilerin çoğunun, onların ön pençelerinde beş pençe, ve onların arka pençelerinde dört ya da beşi var. Eski bir mutasyondan dolayı, gene de, hizmetçi ve yabani kediler, polydactylyism, (Hususi olarak Birleşik Devletler'in doğu Kanada kıyısı ve kuzeyde doğu kıyısında)a eğilimlidir, ve altı ya da yedi ayak parmağına haiz olabilir. Beşinci ön pençe (Dewclaw), öteki pençelere proximaldır. Daha çok proximally, "Parmak" bir altıncı olmakta görünen bir dışarı çıkma vardır. Ön pençelerin bu hususi özelliği, üstünde bileklerin içinde, bilek yastıktır, hem de büyük kediler ve köpeklerin pençelerinde buldu. Onun, düzgüsel yürüyüşte hiçbir görevi yok, fakat kullanılan anti-kayan bir alet olmak için düşünülür, atlamak olurken.


van kedisi
Van Kedisi




Deri kedileri, haiz olur, birazcık gevşekçe, soyar; Bu, bir dövüşte bir yırtıcı ya da başka bir kediye dönmek ve karşılaması için onlara izin verir, onun, onlarda bir kavraması olduğu süre hatta. Bu, hem de veterinerlikle ilgili maksatlar için bir avantajdır, onun, şırınga etmeleri basitleştirdiği şeklinde. Aslında 19, böbrek başarısızlığıyla kedilerin yaşamları kimi zaman, deri altında olarak akışkan maddenin büyük ciltlerinin tertipli şırınga etmesi ile seneler süresince uzatılabilir, hangi servisler dialysise bir alternatif olarak. 20 21 boynun arkasında hususi olarak gevşek deri, berduş olarak bilinendir, ve kendisi ile bir anne kedisinin, onları taşıması için onun yavru kedilerini sıkıca tuttuğu alandır. Netice olarak, kediler, orada olduğu sıkıca tutulan olduğu süre sakin ve eylemsiz olmaya yönelir. Bu davranış hem de, erişkinliğe uzatır, o, bir adamın, onu hareketsiz bırakması için berduş tarafınca dişiyi kapacak olduğu süre, binerken, ve onu çiftleşen sürecin, yer almış olduğu şeklinde kaçmaktan engellemenin olurken. 22 bu teknik, destek olmayan bir kediye hareket etmek ya da hareket etmeyi denemenin olduğu süre yararlı olabilir. Gene de, erişkin bir kedinin, bir yavru kediden daha ağır olduğundan beri, bir evcil hayvan kedisi asla, berduş tarafınca taşınmamalıydı, fakat onun yerine sağrı ve arkadaki bacaklarda, ve göğüs ve ön pençelerde onun ağırlığını desteklenmiş yapmalıydı. (Büyük kısım, minik bir evladı beğenir) bir kedi çoğunlukla, onun başıyla yatacak, ve ön, bir kişinin omuzunun üstünde pençeleyecek, ve onun geri bacakları ve sağrısı, kişinin kolunun altında destekledi.


Kedi hisleri, avlamak için alıştırılır. Kediler yüksek seviyede, duymaya ilerledi, görme kabiliyeti, tat, ve alıcılara dokunur, kediyi memelilerin içinde aşırı derecede duyarlı yapmak. Celp, gerekseme duydu kedilerin gece görüşü, gündüz ışığında onların görüşünün, alt olmasına karşın insanlara üsttür. 23 kedi gözlerinin, mavi tipik olarak eksikliğin olduğu olan bir tapetum lucidum ve kedi gözleri var, melanin, ve bu yüzden kırmızı-göz tesirini izah edebilir (Acayip-gözlü kediyi gör). İnsanlar ve kedilerin, ölçeğin alçak sonunda duymanın benzer bir sahası var, fakat kediler, çok daha yüksek-kurulan sesleri duyabilir, yukarıya, bir insanoğlunun sahasının yukarısında 1.6 oktav, ve bir köpeğin sahasının yukarısında hatta bir oktav olan 64 kHze. 24 kokunun evcil bir kedinin hissi, bir insanınki olarak on dört dönemin civarında o şekilde kuvvetlidir. Erken bir kedi atasında bir mutasyon yüzünden 25, tatlılığı tatmak için mecburi iki genin biri, kedi ailesi tarafınca kaybolmuş olabilir. Sefer ve duyuyla yardım etmesi için 26, kedilerin, onların vücudunun (Favoriler) üstünde hareketli vibrissaenin düzineleri var, bilhassa onların yüzü.


ikiz kediler
İkiz kediler




Kediler, hayvanların çoğundan daha çok uyuyarak enerjiyi korur, bilhassa onların, daha yaşlı büyümüş olduğu şeklinde. Uykunun günlük süresi, değişmiş olur, çoğu zaman 12 — 16 saat, 13'le — 14 yaşam, averajdır. Bazı kediler, bir 24 saat döneminde 20 saat kadar uyuyabilir. Terim kedi şekerlemesi, kedinin kabiliyetine kısa bir dönem süresince (Hafifçe) uykuya dalmak için başvurur, ve İngilizce sözlüğüne girdi — ötede eğen birisi, birkaç dakika, "Bir kedi şekerlemesini almak" olmak için dendiği için. Onların gün gece arası doğası yüzünden, kedileri, çoğunlukla artırılan faaliyetin bir periyodu ve akşam ve erken sabah esnasında neşeye girmek için bilinmiştir, "Akşam, craziestir", "Gece, craziestir", "On bir kahvaltısı", ya da bazıları tarafınca "Deli yarım-saat"e unvan verdi. bir kedinin mizacı, cins ve kamulaştırmaya güvenmeyi değişebilir. Doğulu vücut tipleriyle kediler, tiner olmaya yönelir, ve daha çok fiilin etken hali, bir cobby vücut tipine haiz olan kediler, daha ağır olmaya yönelirken, ve daha azca fiilin etken hali. Bir kedinin düzgüsel vücut sıcaklığı, 38 ve 39 ° C'in içinde (101 ve 102.2 ° F). bir kedi, yakıcı (Hyperthermic) düşünülür, eğer onun, (103 ° F) 39.5 ° C'in bir sıcaklığı var ise, ya da daha büyükse, ya da hypothermic, eğer 37.5 ° C'den daha azsa (100 ° F). Karşılaştırma için, insanların, ortalama olarak 36.8 ° C'in düzgüsel bir sıcaklığı var (98.6 ° F). Evcil bir kedinin düzgüsel kalp oranı, dakika başına 140'tan 220 vuruşa dizer, ve büyük seviyede bağlı üstünde heyecanlı kedinin iyi mi olduğudur. Bir kedi için hareketsiz, ortalama kalp oranı çoğu zaman, 150 ve 180 bpmin arasındadır, etrafta iki kez bir insanoğlunun olan (80 bpm al). 30 Günlük biliminde piyasaya çıkan 2007 bir emek verme, tüm ev kedilerinin, 10,000 yıl ilkin dolaylarında kendinden-evcilleştirme çöl yaban kedileri Felis silvestris lybicasının bir grubundan alçalmış bulunduğunu gösterir, Yakındoğu'da. 4 evcilleştirilen kedi ve onun en yakın yırtıcı atası, beraberce 38 kromozoma haiz olan diploid organizmalarıdır, kendisinde 200 çocuğa geçebilen kalıtsal kusurun üstünde, tanınan, insana birçok homologous, doğuştan hatalardır. Hususi metabolik kusurlar, bu kedigillerden olan hastalıkların birçoğunun temelini oluşturmak tanındı. Görevli olan birkaç gen vardır, saç rengi, tanımış olduğu için. Onların birleşmesi, değişik phenotypese verir. Özellikler, saç uzunluğu, kuyruk eksikliğini beğenir, ya da çok kısa bir kuyruğun varlığı (Köpek kedisi) hem de, tek alleles tarafınca kararlaştırılır, ve polygenes tarafınca değiştirilir. Kedi Genome projesi, ABD'de Genomic laboratuvarı çeşitliliği ile ulusal kanser enstitü Frederick kanser araştırmasına kefil oldu, ve gelişme, Frederick, Maryland'da koyar, kedinin gelişmesinde insan için hayvansal bir model olarak kalıtsal hastalık, bulaşıcı hastalık, genome gelişimi, aile Felidae'nin içinde karşılaştırmalı araştırma inisiyatifleri, ve adli potansiyeli odaklar. Tüm kedigillerin üyeleri, büyük kediler dahil, tatlılığı tatmaktan onları engelleyebilen kalıtsal bir anormal şeyi var, kendisine onların ilgisizliği için olası bir unsur ya da meyveler, minik yumuşak meyvelerin kaçınması, ve öteki şekerli yiyecekler olan 26.

Beslenme


siyam kedisi
Siyam Kedisi




Kediler, böcekler, kuşlar şeklinde minik avda besler, ve kemirgenler. Özgür-beslenen olan yabani kediler, ya da ev kedileri, tek bir günde 16 minik yemeğe 8'in hakkında tüketir. Buna karşın, erişkin kediler, bir günde bir kez beslenmeye adapte edebilir. 32 kediler, sınıflandırılır, etçil hayvanlar da, o şekilde zorunlu eder, şundan dolayı onların fizyolojisi, etin verimli işleme doğal olarak tutmasına doğru donatılır, ve nebat meselesini sindirmek için verimli süreçlerden tamamlanmamış olur. Kedi, (Lüzumlu organik bir asit) onun kendisininkini taurineye üretemez, ve, ette içerildiği şeklinde, kedi, kurtulması için eti yemelidir (Taurine ve kedileri gör). Benzer şekilde o şekilde onun dişleriyle, bir kedinin sindirimle ilgili risalesi, et yemesine uyması için bitmiş süre uzmanlaşıldı, bağırsağın o parçalarına uzunlukta bir tek kısaltmış olmak hayvansal etten proteinler ve yağları kırmak için en iyi uygun. bu özellik sertçe, uygun şekilde sindirmesi için kedinin kabiliyetini sınırlar, metabolizma için kullanır, ve bitki-türetilen gıdaları içine çeker, kati yağlı asitlere ek olarak. Mesela, taurine, bitkilerde seyrektir, fakat etlerde bolca. Kedilerde göz sağlığı için anahtar bir amino sulfonic asitidir. Taurine eksikliği, bir halin, macular yozlaşmasını kedinin ağtabakasının yavaşça, düşmüş olduğu yer olarak çağırdığına sebep olabilir, sonunda sebep olan ters çevrilemez körlük.


Bir ev MouseDespite'yi kedinin et-yön verilen fizyolojiye yerken bir kedi, hala otun minik miktarlarıyla onun etçil rejimine ilave yapmak için bir kedi için tamamen ortaktır, bırakır, fundalar, houseplants, ya da öteki nebat meselesi. Bir kuram, bu davranış yardım kedilerinin, kustuğunu akla getirir, eğer onların sindirimi, dağıtılırsa; Başka bir tane, onun, lifi tanıştırdığı ya da rejime mineralleri izlediğidir. Bu bağlamda, uyarı, kedi sahipleri için tavsiye edilir şundan dolayı birazcık houseplants, kedilere zararlıdır. Mesela, Paskalya zambağının yaprakları, devamlı sebep olabilir, ve kedilere yaşam-tehdit etme böbrek ziyanı, ve Philodendron, kedilere hem de zehirlidir. Kedi meraklılarının birliğinin, bitkilerin dolu bir sıralaması kedilere zararı dokunan var.

Kedinin Tarihçesi

Kökeni Mısır uygarlığına ve Şimal Afrika coğrafyasına dayanmaktadır. Yaygın rivayete nazaran evcilleşme süreci ziraat toplumunun gelişimi ile beraber hızlanmıştır. Bugün genetik anlamda geçmişi eski çağlara dayanan evcil kedi eşeysel 2 taneyle sınırlıdır. Bunlar Mısır Mau'su ve Habeş eşeysel kedilerdir.


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi Vikipedi
Ek olarak Bknz.>>






Sebep: sual düzeni






  • Hesaplama aletlerinin tarih süresince gelişmesi hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kuvayi milliyecilerin adları ve yaşamları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Yavuz Sultan Selim ve devletin büyümesi hakkında bilgi verebilir misiniz?




Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Kedi






Kedi (Felis sylvestris catus), kedigiller (Felidae) familyasından avcı, memeli, evcil, etçil bir hayvandır. İnsanlar, kedilerin arkadaşlığına ve onların haşarat, yılan ve akrep avlayabilme kabiliyetine ehemmiyet vermektedir. Kediler minimum 9.500 senedir insanlarla beraber yaşamaktadır.

Kedi, Kedigiller familyasından, evcil ve yabanileri olan etçil bir memeli. İlk kez Mısırlılar tarafınca evcilleştirildiği sanılmaktadır. Çok yaygın olan kısa tüylü ev kedisi (Felis catus) büyük bir ihtimalle Asyalı step yaban kedisi ile Avrupalı orman yaban kedisi karışımı olan Afrika kedisinin bir soyudur.


Hindistan ev kedilerinin çoğunun Asyalı step kedisinin saf soyu olduğu sanılmaktadır. Otuzun üstünde evcil kedi soyu vardır.


Yaşamış olduğu bölgeler: Madagaskar hariç, Eski ve Yeni Dünya kıtalarında evcil ve yabani olarak. Özellikleri: Etçil bir memeli. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklıdır. Pençelerini içeri çekebilme özelliğine haizdir. Sıçrayıcı, tırmanıcı ve yüzücüdür. Ömrü: 20-22 yıl. Çeşitleri:


Avrupa yaban kedisi (Felis silvetris), Afrika yaban kedisi (Felis chaus), Manx kedisi, Pers kedisi, Van kedisi, Siyam kedisi en ünlülarıdır.


manx kedisi
Manx Kedisi




Kediler hoş görünüşlü, yuvarlak başlı, sivri kulaklı, uzun bıyıklı hayvanlardır. Bıyıklarının dipleri sinirlere bağlıdır. Dokunma duyusu görevi yaparlar. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklı olup, kancalı tırnaklarını içeri çekebilirler. Tırnaklarını ağaçlara sürterek bilerler. Duyarlı işitme ve görme duyuları vardır. İnsan kulağının duyamadığı yüksek frekanslı ses titreşimlerini kaydederek çok hafifçe sesleri duyarlar. Çoğu zaman gece avlanırlar. Avcılıkta en büyük özellikleri sabır, temkin ve sürattir.


Fare avında yalnız kulak duyuları yardımı ile avlanırlar. Gözleri en küçük ışıktan bile yararlanabilecek özelliktedir. Tam karanlıkta kediler de göremez. Işığa karşı son aşama duyarlı olan gözleri kuvvetli ışığı kıran bir iris diyaframı yardımıyla korunurlar. Aşırı ışıkta göz bebekleri ince dikey bir çizgi halini alır. Karanlıkta bu diyafram (perde) iyice açılarak göz bebekleri yuvarlaklaşır ve böylece en zayıf ışığı bile algılar. Gece avlanan öteki hayvanların gözlerinde olduğu şeklinde kedilerin gözlerinde de, ağ tabakasının gerisindeki “tapetelum†denen bir hücre tabakası bulunur. Bu kısım kedi gözünün gece parlamasını sağlar.


beyaz kedi
Beyaz tüylü, mavi gözlü kedi




Kedilerin beyninde renkli görmeyi elde eden hususi sinir hücreleri bulunmadığı için çevreyi siyah-beyaz gördükleri zannediliyordu. Sadece son deneyler, kedilerin beyinlerinin öteki bölümleri ile belirli bir düzeyde renk ayrımı yapabildiklerini gösterdi.


Çok uzaklara götürülüp bırakılan bir kedinin yeniden eski yerine dönebilme özelliği tam manasıyla açıklanamamıştır. İyi tırmanır, sıçrar ve gerektiğinde yüzer. Balık avlayan kediler de vardır. Yüksek yerlerden düşerken ters dönerek dört ayağı üstüne gelme refleksi çok güçlüdür. Bazan yaralandığı da olur. Son aşama temizliğe riayet eder, pisliğini örterek gizler.


Yaban kedileri dağlık ya da ormanlık bölgelerde yaşar. Yuvalarını kayalar içinde, ağaç gövdesi oyuklarında ya da çalılıklar içinde yaparlar. Gece avlanırlar. Kuş ve kemirgenlerle beslenirler.


Asya ve Avrupa ormanlarında yaşayan “Avrupa yaban kedisi†oldukça yırtıcı ve güçlüdür. Uzunluğu kuyruğu ile birlikte 45-90 santimetre, ağırlığı 6-8 kilo kadardır. Rengi boz, kalınca postu çizgili ve kulakları geniştir. Kuyruğu süpürgemsi ve siyah halkalıdır. Ağaçların üstüne tırmanarak kuş yavrularını yuvalarından, tavşan ve dağ keçisi şeklinde bazı hayvanların yavrularını kapar. Türkiye'de bolca oranda bulunur. Yılda bir kez 3-5 yavru yapar. Yalnız kalmış evcil kedilerin yabanileşerek yırtıcı renklere büründüğü ve boylarının arttığı görülmüştür.


Kedi sevildiğinde kendine özgü bir şekilde mırıldar. Pençe altları yastıklı olduğundan avına sessiz bir şekilde yaklaşarak üstüne sıçrar. Erginleşme devreleri çeşitli ırklarda 4-10 ay içinde değişmiş olur. 22 yıl kadar yaşarlar. Çiftleşmeleri çoğu zaman aralık sonundan mart sonuna kadar sürer. Bu esnada sesleri ile tüm bir mahalleyi rahatsız ederler.


Hamilelik süreleri 56-68 gün içinde değişmiş olur. evciller yılda iki kez çiftleşir. Her defasında 4-6 yavru yaparlar. Doğan yavrular kör, sağır ve neredeyse çıplaktır. Dokuzuncu gün gözleri açılır. İki ay kadar sütle beslenirler. 10 ayda erginleşirler. Adam kedilerin ara sıra yavruları kaçırıp, yedikleri olur. Sırasına nazaran bazan kedi de yırtıcıdır.


kedi heykel misir
Eski Mısır'dan kalma bir kedi heykeli, Louvre Müzesi




Eski Mısırlılarda kedi mukaddes sayılır, öldüğünde mumyalanarak hususi mezarlıklara gömülürdü. Amerikalılar kedi ırklarını çaprazlayarak yeni ırklar elde etmeyi, bir çeşit spor haline getirdiler. Günümüzde Alman evlerinde 3,5 milyon, ABD'da 18 milyon, İngiltere'de ise 6 milyon kedi beslenmektedir.


Ortaçağda Avrupa'da büyük kedi katliamları yapılmış oldu. Papazlar kedileri, cadıların ortağı ve şeytanın sığınağı duyuru ettiler. Binlerce kedinin derileri yüzülerek diri diri yakıldı. Rönesanstan sonrasında Avrupa'da yeniden kedi sevgisi yerleşmeye başladı. Bugün birçok evcil kedi ırkı beslenmektedir. Bir gözü sarı, diğeri mavi olan beyaz tüylü Ankara kedisi, Pers kedisi, Manx Adasının kuyruksuz Manx kedisi, ipek şeklinde uzun tüylü İran ya da diğer adıyla Van kedisi, Habeşistan kedisi en fazla bilinenleridir. Ankara ve Pers kedisinin Pallas kedi soyundan olduğu sanılmaktadır. Bu kedi soyu oldukça kuvvetli ve uzun tüylüdür. Sibirya, Tibet ve Moğolistan'da yabani olarak yaşar.


Siyam kedisi kısa tüylü ve mavi gözlüdür. Gençken bembeyazdır. Olgunlaştıkça sarımtrak kahverengi bir renge bürünür. Yüzü, kulakları ayakları ve kuyruğu koyu kahverengi olur.

Kedilerin özellikleri

2,5 ile 12 kilo içinde ağırlığa ve dişilerde 50 santimetre. Erkeklerde 70 santimetre ye varan ebatlardadır. Çok çeşitli renklere haiz olabilmekle birlikte genetik olarak çok değişik ve orijinal renklere de haiz olanları mevcuttur. Kedigiller familyasının genel karakterisitik özelliklerini taşımaktadırlar.Ortalama kedi ömrü 14 senedir. Sadece kediler iyi bir beslenme ile 20 yıla kadar yaşayabilirler. İskelet kedilerinin, 7 boyunla ilgili omurun, (İnsanlar, 12 haiz) neredeyse tüm memeliler, 13 thoracic omurunu beğenmiş olduğu var, (İnsanlar, 5 haiz) 7 bele ilişkin omur, 3 din kurallarıyla ilgili omur, (İnsanlar, onların bipedal duruşundan dolayı 5 haiz) memelilerin çoğunu beğenir, ve, Man kedilerinin haricinde, 22 ya da 23 kuyruk sokumuyla ilgili omur (İnsanlar, 5'e 3 haiz, iç bir kuyruk sokumuna eritti). Bele ilişkin extra, ve thoracic omurları, kedinin arttırılan belkemiğine ilişkin hareketliliği ve esnekliği için sayar, insanlarla kıyasladı. Kuyruk sokumuyla ilgili omurlar, kuyruğu oluşturur, acele hareketler esnasında vücuda bir denge olarak kedi tarafınca kullandı. Kedilerin hem de, kendisine onların, onların başlarına uyabildiği herhangi bir boşluk süresince onların vücudunu geçmesi için onlara izin verebilen çekimser köprücükkemiği kemikleri var. 16 Ağız kedileri yüksek seviyede, avın öldürmesi için dişler ve etin yırtması uzmanlaştı. Premolar ve ilk öğütücü diş bir arada, verimli bir şekilde bir makas şeklinde eti kırkmak iş gören ağzın her kenarında carnassial çiftini oluşturur. Bu, canidste mevcut olurken, yüksek seviyede kedigillerin üyelerinde geliştirilir. Kedinin dilinin, tam olarak omurgalar, ya da tomurları var, bir gövdeden eti tutmak ve yırtmak için yararlı. Bu tomurlar, hem de onların tımar etmesinde yardım eden keratini içeren minik geri-kaplama çengelleridir. O şekilde onların sözlü yapısı tarafınca kolaylaştırdı, kedileri, türlü seslendirmeleri kullanır, ve haberleşme-iletişim için vücut lisanından yazar, miyavlamak, mırlamak, tıslamak, homurdanmak, gıcırdamak, cıvıldamak, tıklamak, ve hırıldamayı kapsamak. Her kulakta otuz-iki bireysel kasın, yönlü duymanın bir biçimi için izin verdiği kulaklar: bir kedi, bağımsız olarak diğerinden her kulağa hareket edebilir. Bu hareketlilikten dolayı, bir kedi, bir yönde onun vücuduna hareket edebilir, ve başka bir yönde onun kulaklarını işaret edebilir. Kedilerin çoğunun, yukarı doğru işaret ediyor olan düz kulakları var. Köpeklerden değişik, kapak-kulaklı cinsler, aşırı derecede nadirdir (İskoç kıvrımları, bir bu şekilde müstesna mutasyondur.) Ne süre kızgın, ya da korkuttu, bir kedi, onun kulaklarını arkada koyacak, homurdanma ya da tıslamaya eşlik etmek, onun, yapmış olduğu görünür. Kediler hem de, onların, oynuyor olduğu süre, ya da bir sesi dinlemenin, onların arkasından geliyor olduğu süre onların kulaklarını döndürür. Kedilerin kulaklarının açısı, onların havasına mühim bir ipucudur.


tasmali kedi
Evcil bir kedi




Bacak kedileri, köpekler şeklinde, digitigradestir. Onlar, dosdoğru onların ayak parmaklarında yürür, görünür bacağın daha aşağı parçasını yapıyor olan onların ayaklarının kemikleriyle. Kediler, yetenekli çok kesinlikle yürümektendir, şundan dolayı tüm kedigillerin üyeleri şeklinde onlar dosdoğru, kaydeder; Odur, onlar, (Neredeyse) dosdoğru uygun forepawın baskısında her arkadaki pençeyi yerleştirir, gürültü ve görünür yolları en aza indirmek. Bu hem de, onların, kabaca araziyi yönettiği süre onların arkadaki pençeleri için güvenilir sağlam yeri sağlar. Pençeler, aile Felidae'nin neredeyse tüm üyelerini beğenir, kedilerin, uzatılabilir pençeleri var. Onların normali, gevşemiş konumunda pençeler, deriyle kılıfa koyulur, ve ayak parmağı yastıklarının çevresinde kürk. Bu, yerle temastan giyinmeyi engelleyerek pençeleri tam olarak meblağ, ve avın sessiz avlamasına izin verir. Ön ayaklarda pençeler, arkadaki ayaklarda tipik olarak onlardan hilebazdır. 18 kediler gönüllü olarak, biri ya da daha çok pençede onların pençelerini uzatabilir. Onlar, avlamak ya da kendinden-savunma, tırmanma, "Yoğurma"'da onların pençelerini uzatabilir, ya da yumuşak yüzeylerde fazla çekiş için (Süslü yatak örtüleri, kalınca kilimler, vb.). Hem üst hem de pençenin altına bastırarak dikkatli şekilde onun pençelerini uzatmak için destek bir kediyi yapmak için hem de mümkündür. Eğilen pençeler, yaraya sebep olabilen halı ya da kalınca yapıda dolanabilir, eğer kedi, kendini özgür bırakamazsa. Kedilerin çoğunun, onların ön pençelerinde beş pençe, ve onların arka pençelerinde dört ya da beşi var. Eski bir mutasyondan dolayı, gene de, hizmetçi ve yabani kediler, polydactylyism, (Hususi olarak Birleşik Devletler'in doğu Kanada kıyısı ve kuzeyde doğu kıyısında)a eğilimlidir, ve altı ya da yedi ayak parmağına haiz olabilir. Beşinci ön pençe (Dewclaw), öteki pençelere proximaldır. Daha çok proximally, "Parmak" bir altıncı olmakta görünen bir dışarı çıkma vardır. Ön pençelerin bu hususi özelliği, üstünde bileklerin içinde, bilek yastıktır, hem de büyük kediler ve köpeklerin pençelerinde buldu. Onun, düzgüsel yürüyüşte hiçbir görevi yok, fakat kullanılan anti-kayan bir alet olmak için düşünülür, atlamak olurken.


van kedisi
Van Kedisi




Deri kedileri, haiz olur, birazcık gevşekçe, soyar; Bu, bir dövüşte bir yırtıcı ya da başka bir kediye dönmek ve karşılaması için onlara izin verir, onun, onlarda bir kavraması olduğu süre hatta. Bu, hem de veterinerlikle ilgili maksatlar için bir avantajdır, onun, şırınga etmeleri basitleştirdiği şeklinde. Aslında 19, böbrek başarısızlığıyla kedilerin yaşamları kimi zaman, deri altında olarak akışkan maddenin büyük ciltlerinin tertipli şırınga etmesi ile seneler süresince uzatılabilir, hangi servisler dialysise bir alternatif olarak. 20 21 boynun arkasında hususi olarak gevşek deri, berduş olarak bilinendir, ve kendisi ile bir anne kedisinin, onları taşıması için onun yavru kedilerini sıkıca tuttuğu alandır. Netice olarak, kediler, orada olduğu sıkıca tutulan olduğu süre sakin ve eylemsiz olmaya yönelir. Bu davranış hem de, erişkinliğe uzatır, o, bir adamın, onu hareketsiz bırakması için berduş tarafınca dişiyi kapacak olduğu süre, binerken, ve onu çiftleşen sürecin, yer almış olduğu şeklinde kaçmaktan engellemenin olurken. 22 bu teknik, destek olmayan bir kediye hareket etmek ya da hareket etmeyi denemenin olduğu süre yararlı olabilir. Gene de, erişkin bir kedinin, bir yavru kediden daha ağır olduğundan beri, bir evcil hayvan kedisi asla, berduş tarafınca taşınmamalıydı, fakat onun yerine sağrı ve arkadaki bacaklarda, ve göğüs ve ön pençelerde onun ağırlığını desteklenmiş yapmalıydı. (Büyük kısım, minik bir evladı beğenir) bir kedi çoğunlukla, onun başıyla yatacak, ve ön, bir kişinin omuzunun üstünde pençeleyecek, ve onun geri bacakları ve sağrısı, kişinin kolunun altında destekledi.


Kedi hisleri, avlamak için alıştırılır. Kediler yüksek seviyede, duymaya ilerledi, görme kabiliyeti, tat, ve alıcılara dokunur, kediyi memelilerin içinde aşırı derecede duyarlı yapmak. Celp, gerekseme duydu kedilerin gece görüşü, gündüz ışığında onların görüşünün, alt olmasına karşın insanlara üsttür. 23 kedi gözlerinin, mavi tipik olarak eksikliğin olduğu olan bir tapetum lucidum ve kedi gözleri var, melanin, ve bu yüzden kırmızı-göz tesirini izah edebilir (Acayip-gözlü kediyi gör). İnsanlar ve kedilerin, ölçeğin alçak sonunda duymanın benzer bir sahası var, fakat kediler, çok daha yüksek-kurulan sesleri duyabilir, yukarıya, bir insanoğlunun sahasının yukarısında 1.6 oktav, ve bir köpeğin sahasının yukarısında hatta bir oktav olan 64 kHze. 24 kokunun evcil bir kedinin hissi, bir insanınki olarak on dört dönemin civarında o şekilde kuvvetlidir. Erken bir kedi atasında bir mutasyon yüzünden 25, tatlılığı tatmak için mecburi iki genin biri, kedi ailesi tarafınca kaybolmuş olabilir. Sefer ve duyuyla yardım etmesi için 26, kedilerin, onların vücudunun (Favoriler) üstünde hareketli vibrissaenin düzineleri var, bilhassa onların yüzü.


ikiz kediler
İkiz kediler




Kediler, hayvanların çoğundan daha çok uyuyarak enerjiyi korur, bilhassa onların, daha yaşlı büyümüş olduğu şeklinde. Uykunun günlük süresi, değişmiş olur, çoğu zaman 12 — 16 saat, 13'le — 14 yaşam, averajdır. Bazı kediler, bir 24 saat döneminde 20 saat kadar uyuyabilir. Terim kedi şekerlemesi, kedinin kabiliyetine kısa bir dönem süresince (Hafifçe) uykuya dalmak için başvurur, ve İngilizce sözlüğüne girdi — ötede eğen birisi, birkaç dakika, "Bir kedi şekerlemesini almak" olmak için dendiği için. Onların gün gece arası doğası yüzünden, kedileri, çoğunlukla artırılan faaliyetin bir periyodu ve akşam ve erken sabah esnasında neşeye girmek için bilinmiştir, "Akşam, craziestir", "Gece, craziestir", "On bir kahvaltısı", ya da bazıları tarafınca "Deli yarım-saat"e unvan verdi. bir kedinin mizacı, cins ve kamulaştırmaya güvenmeyi değişebilir. Doğulu vücut tipleriyle kediler, tiner olmaya yönelir, ve daha çok fiilin etken hali, bir cobby vücut tipine haiz olan kediler, daha ağır olmaya yönelirken, ve daha azca fiilin etken hali. Bir kedinin düzgüsel vücut sıcaklığı, 38 ve 39 ° C'in içinde (101 ve 102.2 ° F). bir kedi, yakıcı (Hyperthermic) düşünülür, eğer onun, (103 ° F) 39.5 ° C'in bir sıcaklığı var ise, ya da daha büyükse, ya da hypothermic, eğer 37.5 ° C'den daha azsa (100 ° F). Karşılaştırma için, insanların, ortalama olarak 36.8 ° C'in düzgüsel bir sıcaklığı var (98.6 ° F). Evcil bir kedinin düzgüsel kalp oranı, dakika başına 140'tan 220 vuruşa dizer, ve büyük seviyede bağlı üstünde heyecanlı kedinin iyi mi olduğudur. Bir kedi için hareketsiz, ortalama kalp oranı çoğu zaman, 150 ve 180 bpmin arasındadır, etrafta iki kez bir insanoğlunun olan (80 bpm al). 30 Günlük biliminde piyasaya çıkan 2007 bir emek verme, tüm ev kedilerinin, 10,000 yıl ilkin dolaylarında kendinden-evcilleştirme çöl yaban kedileri Felis silvestris lybicasının bir grubundan alçalmış bulunduğunu gösterir, Yakındoğu'da. 4 evcilleştirilen kedi ve onun en yakın yırtıcı atası, beraberce 38 kromozoma haiz olan diploid organizmalarıdır, kendisinde 200 çocuğa geçebilen kalıtsal kusurun üstünde, tanınan, insana birçok homologous, doğuştan hatalardır. Hususi metabolik kusurlar, bu kedigillerden olan hastalıkların birçoğunun temelini oluşturmak tanındı. Görevli olan birkaç gen vardır, saç rengi, tanımış olduğu için. Onların birleşmesi, değişik phenotypese verir. Özellikler, saç uzunluğu, kuyruk eksikliğini beğenir, ya da çok kısa bir kuyruğun varlığı (Köpek kedisi) hem de, tek alleles tarafınca kararlaştırılır, ve polygenes tarafınca değiştirilir. Kedi Genome projesi, ABD'de Genomic laboratuvarı çeşitliliği ile ulusal kanser enstitü Frederick kanser araştırmasına kefil oldu, ve gelişme, Frederick, Maryland'da koyar, kedinin gelişmesinde insan için hayvansal bir model olarak kalıtsal hastalık, bulaşıcı hastalık, genome gelişimi, aile Felidae'nin içinde karşılaştırmalı araştırma inisiyatifleri, ve adli potansiyeli odaklar. Tüm kedigillerin üyeleri, büyük kediler dahil, tatlılığı tatmaktan onları engelleyebilen kalıtsal bir anormal şeyi var, kendisine onların ilgisizliği için olası bir unsur ya da meyveler, minik yumuşak meyvelerin kaçınması, ve öteki şekerli yiyecekler olan 26.

Beslenme


siyam kedisi
Siyam Kedisi




Kediler, böcekler, kuşlar şeklinde minik avda besler, ve kemirgenler. Özgür-beslenen olan yabani kediler, ya da ev kedileri, tek bir günde 16 minik yemeğe 8'in hakkında tüketir. Buna karşın, erişkin kediler, bir günde bir kez beslenmeye adapte edebilir. 32 kediler, sınıflandırılır, etçil hayvanlar da, o şekilde zorunlu eder, şundan dolayı onların fizyolojisi, etin verimli işleme doğal olarak tutmasına doğru donatılır, ve nebat meselesini sindirmek için verimli süreçlerden tamamlanmamış olur. Kedi, (Lüzumlu organik bir asit) onun kendisininkini taurineye üretemez, ve, ette içerildiği şeklinde, kedi, kurtulması için eti yemelidir (Taurine ve kedileri gör). Benzer şekilde o şekilde onun dişleriyle, bir kedinin sindirimle ilgili risalesi, et yemesine uyması için bitmiş süre uzmanlaşıldı, bağırsağın o parçalarına uzunlukta bir tek kısaltmış olmak hayvansal etten proteinler ve yağları kırmak için en iyi uygun. bu özellik sertçe, uygun şekilde sindirmesi için kedinin kabiliyetini sınırlar, metabolizma için kullanır, ve bitki-türetilen gıdaları içine çeker, kati yağlı asitlere ek olarak. Mesela, taurine, bitkilerde seyrektir, fakat etlerde bolca. Kedilerde göz sağlığı için anahtar bir amino sulfonic asitidir. Taurine eksikliği, bir halin, macular yozlaşmasını kedinin ağtabakasının yavaşça, düşmüş olduğu yer olarak çağırdığına sebep olabilir, sonunda sebep olan ters çevrilemez körlük.


Bir ev MouseDespite'yi kedinin et-yön verilen fizyolojiye yerken bir kedi, hala otun minik miktarlarıyla onun etçil rejimine ilave yapmak için bir kedi için tamamen ortaktır, bırakır, fundalar, houseplants, ya da öteki nebat meselesi. Bir kuram, bu davranış yardım kedilerinin, kustuğunu akla getirir, eğer onların sindirimi, dağıtılırsa; Başka bir tane, onun, lifi tanıştırdığı ya da rejime mineralleri izlediğidir. Bu bağlamda, uyarı, kedi sahipleri için tavsiye edilir şundan dolayı birazcık houseplants, kedilere zararlıdır. Mesela, Paskalya zambağının yaprakları, devamlı sebep olabilir, ve kedilere yaşam-tehdit etme böbrek ziyanı, ve Philodendron, kedilere hem de zehirlidir. Kedi meraklılarının birliğinin, bitkilerin dolu bir sıralaması kedilere zararı dokunan var.

Kedinin Tarihçesi

Kökeni Mısır uygarlığına ve Şimal Afrika coğrafyasına dayanmaktadır. Yaygın rivayete nazaran evcilleşme süreci ziraat toplumunun gelişimi ile beraber hızlanmıştır. Bugün genetik anlamda geçmişi eski çağlara dayanan evcil kedi eşeysel 2 taneyle sınırlıdır. Bunlar Mısır Mau'su ve Habeş eşeysel kedilerdir.


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi Vikipedi
Ek olarak Bknz.>>







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kedilerin üremesi, büyümesi, gelişmesi ve yaşamları hakkında bilgi verir misiniz?
Kedilerin üremesi, büyümesi, gelişmesi ve yaşamları hakkında bilgi verir misiniz?
http://WWW.turkcebilgi.com/images/imgk/manx-kedisi.jpeg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kedilerin-uremesi-buyumesi-gelismesi-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kedilerin-uremesi-buyumesi-gelismesi-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content