Kenger Otu Nedir? Kenger Otu ( Gundelia tournefortii ) nisan-mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık,...
Kenger Otu Nedir?
Kenger Otu (Gundelia tournefortii) nisan-mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir. Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı ÇANAKÇI köyü meralarında bolca yetişir. Köylüler kengeri genelikle taze dallarının kabuklarını soyarak tüketirler.
Kenger Otu Özellikleri:
- 4070 cm boyunda, gövdesi ve kökleri sütlü, diÂkenli, bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan otsu bir bitkidir.
- Güney ve Doğu Anadolu'da, Güney Avrupa ve Asya'da yetişmektedir.
- Köklerinden elde edilen kenger sakızı kullanıÂlır. Bunun için yaz sonuna doğru bitkinin toprak üstü kısımları tamamen solduktan sonra kökün etÂrafı topraktan temizlenerek açığa çıkarılır ve bir bıçakla çizilir. Çizikten akan süt koyulaşarak sakız kıvamına gelir. Toplanan sakızlar suda yıkanıp teÂmizlendikten sonra yine su içinde saklanır.
- Kengerotu sakız imali haricinde, ilkbaharda toplanıp sebze olarak tüketilebildiği gibi meyvaları kavrulup toz haline getirilerek kenger kahvesi de yapılmaktadır.
Kenger sakızı çiğnenmesi iştah açar, dişleri teÂmizler ve dişetlerîni kuvvetlendirir.
Kaynak
Boy Otu ve Sağlık için Faydaları
Çürdük Otu (Zufa Otu) ve Sağlık için Faydaları
Kanarya Otu ve Sağlık için Faydaları
YORUMLAR