Kimyasal Bağlar Konu Anlatımı

Kimyasal bağ nedir? Kimyasal bağ türleri nedir, özellikleri, hakkında bilgi. Kimyasal bağlar mevzusu özet sunumu. Kimyasal Bağlar; Atomlar...

Kimyasal bağ nedir? Kimyasal bağ türleri nedir, özellikleri, hakkında bilgi. Kimyasal bağlar mevzusu özet sunumu.



Kimyasal Bağlar;



Atomları bir arada tutan kuvvete kimyasal bağ denir. İki tür kimyasal bağ vardır.



1. İyonik Bağ;



Atomlar, daha kesin hale geçebilmek için bağ oluştururlar. Daha evvel bir takım atomların elektron vererek, bazılarının ise elektron alıp kesin hale geçer. Son katmanında 1, 2 ya da 3 elektron olan atomlar elektron vererek kısaca katyon oluşturarak, son katmanında 5, 6 ya da 7 elektron olan atomlar ise elektron alıp kısaca anyon oluşturarak kesin hale geçer. Alt tarafta 11Na ile 9F içinde iyonik bağ oluşumu gösterilmiştir.



iyonik-bag



Na oktete ulaşmak için son katmanındaki elektronunu verir. Son katmanında 7 elektron olan F ise oktete ulaşmak için Na nın verdiği elektronu alır. Böylelikle Na+ ve F iyonları oluşur. Bu iki iyon zıt yüklü olduğundan birbirini çeker. Böylelikle aralarında kimyasal bağ oluşur.



Böylelikle elektron alışverişi sonucu zıt yüklü iyonlar içinde oluşan bağlar iyonik bağ olarak adlandırılır. İyonik bağ son katmanında 1, 2 ya da 3 elektron olan atomlar ile son katmanında 5, 6 ya da 7 elektron olan atomlar içinde oluşur.



2. Kovalent Bağ:



Bir takım durumlarda elektron alışverişi yapılması etkileşime girecek atomların ikisini de oktete ulaştıramaz.



Mesela 1H ile 9F atomlarından oluşan HF molekülünü ele alalım.



kovalent-bag-1



H son katmanındaki elektronu F ye verse F oktete ulaşır. Ama H elektronsuz kalır ve dublete ulaşamaz. Tam tersi durumda F son katmanından H ye 1 elektron verse H dublete ulaşır ama F oktete ulaşamaz.



Bu durumlarda atomlar son katmanlarındaki bir takım elektronları ortaklaşa kullanırlar.



kovalent-bag-2

Bu durumda her iki atomda kesin hale geçer.



Bu durumu sağlayabilmek için atomlar birbirine değecek kadar yakın dururlar. Böylelikle kimyasal bağ oluşur.



Böylelikle son katmandaki bir takım elektronların ortaklaşa kullanılması sonucu oluşan kimyasal bağlar kovalent bağlar olarak adlandırılır.



Kovalent bağlar son katmanında 5, 6 ya da 7 elektron olan atomlar içinde ve bu atomlarla .,H atomu içinde oluşur.



**Son katmanı tam dolu olan atomlar hiçbir şekilde kimyasal bağ oluşturamaz.



**Son katmanında 1, 2 ya da 3 elektron olan atomlar hariç) kendi aralarında kimyasal bağ oluşturamazlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kimyasal Bağlar Konu Anlatımı
Kimyasal Bağlar Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/iyonik-bag.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kimyasal-baglar-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kimyasal-baglar-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content