Kimyasal sindirim nedir ve hangi organlarda gerçekleşir? Kimyasal Sindirim : Besinlerin su ve salgı (enzim) kullanılarak küçük pa...
Kimyasal sindirim nedir ve hangi organlarda gerçekleşir?
Kimyasal Sindirim :
Besinlerin su ve salgı (enzim) kullanılarak küçük parçalara ayrılmasına (kana veya hücrelere geçebilecek hale getirilmesine) kimyasal sindirim denir.
Kimyasal sindirim ağızda, midede ve ince bağırsakta gerçekleşir.
Hücrelerin, protein, yağ ve karbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmesi gerekir. Hidroliz; besin maddelerinin su yardımıyla parçalanması reaksiyonlarına denir. Bununla proteinler amino asitlere, yağlar yağ asiti ve gliserole, karbonhidratlar monosakkaritlere, nükleik asitler ise, pentoz, organik baz ve fosfata indirgenir.
Besin maddelerinin bu şekilde en küçük bileşenlerine parçalanmasına tam sindirim denir.
DEVAMI
DEVAMI
Sindirime uğrayan besin içeriklerinin kana geçişi hangi organlarda nasıl gerçekleşir?
Sindirim Sistemi Nedir - Sindirim Sisteminin Yapısı ve Görevleri
Fotosentez hangi ışıkta en hızlı hangi ışıkta en yavaş gerçekleşir?
Kimyasal Sindirim
Kimyasal sindirim, midede olan kimsayallar yardımı yapılan sindirimdir; ağızda tükrük ile başlar, midede devam eder ve kalın bağırsaklarda tamamlanır.
Mekanik sindirimin ardından parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler yardımıyla (tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğer salgılarıyla) kimyasal değişime uğrayıp, yapı taşlarına parçalanmasına denir. Kimyasal sindirimde mutlaka enzim ve su kullanılır.
* Mekanik sindirim: Besinlerin sindirim enzimleri kullanılmadan, yalnızca fiziksel olarak -dil, diş, mide, bağırsak hareketleri sayesinde- parçalanıp, küçük parçacıklar haline getirilmesidir. Yani besinlerin kesilmesi, parçalanması, mide ve bağırsaklarda salgılanan sular sayesinde boza kıvamına getirilmesidir.
Kimyasal sindirim, midede olan kimsayallar yardımı yapılan sindirimdir; ağızda tükrük ile başlar, midede devam eder ve kalın bağırsaklarda tamamlanır.
Mekanik sindirimin ardından parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler yardımıyla (tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğer salgılarıyla) kimyasal değişime uğrayıp, yapı taşlarına parçalanmasına denir. Kimyasal sindirimde mutlaka enzim ve su kullanılır.
* Mekanik sindirim: Besinlerin sindirim enzimleri kullanılmadan, yalnızca fiziksel olarak -dil, diş, mide, bağırsak hareketleri sayesinde- parçalanıp, küçük parçacıklar haline getirilmesidir. Yani besinlerin kesilmesi, parçalanması, mide ve bağırsaklarda salgılanan sular sayesinde boza kıvamına getirilmesidir.
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Besinlerin su ve salgı (enzim) kullanılarak küçük parçalara ayrılmasına (kana veya hücrelere geçebilecek hale getirilmesine) kimyasal sindirim denir.
Kimyasal sindirim ağızda, midede ve ince bağırsakta gerçekleşir.
Kimyasal Sindirim
Hücrelerin, protein, yağ ve karbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmesi gerekir. Hidroliz; besin maddelerinin su yardımıyla parçalanması reaksiyonlarına denir. Bununla proteinler amino asitlere, yağlar yağ asiti ve gliserole, karbonhidratlar monosakkaritlere, nükleik asitler ise, pentoz, organik baz ve fosfata indirgenir.
Besin maddelerinin bu şekilde en küçük bileşenlerine parçalanmasına tam sindirim denir.
DEVAMI
DEVAMI
Sindirime uğrayan besin içeriklerinin kana geçişi hangi organlarda nasıl gerçekleşir?
Sindirim Sistemi Nedir - Sindirim Sisteminin Yapısı ve Görevleri
Fotosentez hangi ışıkta en hızlı hangi ışıkta en yavaş gerçekleşir?
YORUMLAR