Hem lezzetli hem de ferahlatıcı bir etkisi olan bir meyve ağacı ve o ağacın meyvesi olan kiraz ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı...
Hem lezzetli hem de ferahlatıcı bir etkisi olan bir meyve ağacı ve o ağacın meyvesi olan kiraz ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.
Bir meyva ağacı ve bunun meyvasıdır. Kırmızı, sulu, lezzetli eti olan fındık büyüklüğünde yumuşak meyvalar verir. Gülgiller familyasından olan kiraz ağacı baharda pembemsi beyaz, demet biçiminde toplanmış çiçekler açar. Zamanla bu çiçeklerin yerinde kirazlar ikisi, ya da üçü bir arada toplu olarak dalların üzerinde ortaya çıkar. Meyvalar iyice olgunlaştığı zaman toplanır. İyi ürün elde etmek için altı yıldan daha genç ağaçların meyvaları toplanmaz. Orta boy bir ağaçtan 20 – 30 kilo kadar kiraz elde edilebilir. İyi bakılan bir kiraz ağacı 60-70 yıl kadar yaşar.
Kiraz az dayanıklı bir meyvadır, çoklukla taze olarak yenir. Mevsim sonlarına doğru kurtlandığından rağbetten düşer. Bununla beraber, kurutulur, kışın hoşaf yapmak üzere saklanır.
Yurdumuzda iyi cins kiraz yetişir. Daha çok İstanbul, Bursa, Yarımca, Amasya, Isparta, Çoruh, Burdur, Denizli, İzmir, Kemalpaşa iyi kirazları ile tanınmıştır. En ünlü cinsleri «aşlama», «dalbastı», «tabanıyarık», «ak kiraz», «ballı», «dıragana», «kırdar», «elifî», «sultanî» kirazlarıdır.
YORUMLAR