Kitap okumanın yararları neler olabilir? Kitap Okumak İçin 27 Neden 1- Yaşı büyürken aklının da büyümesi boyu uzarken aklının d...
Kitap okumanın yararları neler olabilir?
Kitap Okumak İçin 27 Neden
2- Ruhça yücelmeleri kafaca gelişmeleri için..
3- Zekâlarının daha işlek kavrayışlarının daha çabuk olması için..
4- Zekâ yaşının takvim yaşıyla birlikte büyümesi için..
5- Yüzlerce gözü olması olayları bütün yönleriyle görebilmesi için..
6- Yaşamlarına yemek içmek dışında daha yüce bir anlam kazandırmak için..
7- Varlığımızın darlığından kurtulmak yaşayamadığımız yaşamları yaşamak genişlemek enginleşmek ömrümüzü uzatmak için.. (Suut Kemal Yetkin)
8- Yaşamı genişleten öğelerin başında geldiği kişiyi bilge yaptığı ona onur ver erdem kazandırdığı için.. (Adnan Binyazar)
9- Soyutlama yapabilmek bir olayı olmadan önce beyinlerinde olmuş gibi canlandırabilmek ve önlem alabilmek için..
10- Empati kurabilmek kendimizden çıkıp ötekini anlayabilmek başkalarının yaşamlarına da saygı duyabilmek için..
11- Beynimizin dilimizin sınırları olması dünyanın bir kitap olması ve okumayana bir şey verememesi nedeniyle..
12- Kendi yolumuzu bulmada kendi eleştiri yeteneğimizi geliştirmede kitle iletişim araçlarının genel çıktıları arasından akıllıca seçim yapabilmek için.. (Richard Bamberger)
13- Tüm insan büyüklerinin savunduğu ortak gerçeği -insanın çalıştığı ölçüde yükselen yediklerini hak eden kimsenin hakkını yemeyenin insan olduğu gerçeğini öğrenmek için.. ( İsmail Hakkı Tonguç)
14- Bilmenin yüksek sevinçlerini yaşamak (Albert Bayet) kendi iplerimizi kendi elimize almak için..
15- Yaşamı kolaylaştırmak ve güzelleştirmek amacında okul eğitimi zavallı denecek kadar gülünç kaldığı için.. (Shakespeare)
16- Ademin hayvanlığı yemekle insanlığı okumakla kaim (olası) olduğu için.. (Namık Kemal)
17- İki ayağı üstünde yürüyen cesetler (Halim Bahadır) leşler olmamak için.. (Necip Fazıl Kısakürek)
18- Gözleri kapalı bostan beygiri gibi bir ömür boyu karanlık kuyunun gıcırdayan dolabını çevirip durmamak için.. (İlhan Selçuk)
19- İnsanlık tarihine ve yaşayışına biçim veren sosyal olayların nedenlerini anlatan bilim yasalarını küçük yaştan başlayarak öğrenmek için.. ( İ. Selçuk)
20- Kendisine yatırım yapabilen kendini geliştirebilen sorumluluk bilinci de demokrasi bilinci de gelişmiş bireyler olmak için.. (Halim Bahadır)
21- Televizyon ve internet çağında ekranların ayartıcı etkilerinden korunabilmek için..
22- Televizyon ve internet ağalarının görsel şiddet ve cinsel istismar içeren bazı programlarını veto edebilmek için.. (İM Medya Bildirisi)
23- Geleceğin toplumunun öğrenen toplum olarak tanımlanması nedeniyle ve kendilerini güncellemek için..
24- Okulla sınırlı öğrenmeden yaşam boyu öğrenmeye geçmek için..
25- Dünyada hiçbir dost insana kitaptan daha yakın olamayacağı için..
26- Yalnızlıkta dost ve arkadaş yokluğunun yerini ancak kitaplar tutabildiği için..
27- Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızla konuşmaktan aldığımız zevki alabilmek için..
Yazan : Nora Romi
Kitap Severler / E-book (ebook) / E-kitap (ekitap)
Elektronik Kitap (E-Kitap / E-Book) Hazırlamak
Kitap okumanın yararlarıyla ilgili slogan örnekleri verir misiniz?
Okumak insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları sahip oldukları bilgilerin % 60' ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar.
Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Kendisini yetiştirmiş okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın sınav hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını çok iyi değerlendirebilen öğrenciler diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar.
Kitap okumanın zihni gelişmeye katkısı aslında anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 6. ya da 7.aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır.
Birçok aile çocuklarının kitap okumamasından şikayetçidir. Kitap okurken sıkılan çocuk nedense saatlerce televizyon ya da bilgisayar karşısında kalabilir ve nedense sıkılmaz. Bilgisayarda oyun oynayarak televizyon seyrederek büyüyen çocuklarımız gittikçe okuma isteklerini yitirmekte ve okumanın sağladığı imkandan mahrum kalmaktadırlar. Karakter gelişimi bilgiyi ve araştırmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olur. Çocukların kendilerini okuyarak yetiştirmeleri gerekir. Çünkü eğitim sürecinde çocuklara her şey anlatılmaz yani buna imkan yoktur. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen kişilerin sayısının artması için kişiye çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçleri de çok daha başarılı olmaktadır. Buda anne - babaların işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyetleri körelmektedir ve başarılı bir iletişim kuramamaktadırlar.
Çoğunlukla iş sonrası - okul sonrası ya da evde televizyon karşısında amaçsızca elimizde kumanda kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Yine bunun gibi tren otobüs taksi uçak gibi ulaşım araçlarında seyehat ederken de kitap okuyabiliriz ve zorunlu olarak geçen bu boş zamanları değerlendirebiliriz. Sahip oldukları her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan batılılar kitap okuma alışkanlıkları ile göz doldurmaktadırlar. Ne yazık ki biz onlar gibi olamadık hala.
Gazete ve dergilere oranla çok daha kapsamlı bilgi içerir kitap. Kitaplar hakikaten çok faydalıdır. Bazılarına pahalı gelir kitap. Ama aynı kişiler mevzu içki sigara alkol vb olunca çok rahat para harcayabiliyor. üstelik bu miktar kitaba verilecek olanın kat kat fazlasını bulabilmektedir. Kitap bize kattıklarını düşünürsek hiçte pahalı değil. Lütfen kitap okuyalım!
KİTAP OKUMANIN YARARLARI
2-Kitap Okuma Hayatı Sevdirir
3-Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana lardan biridir.
4-Kitap Okuma Stresi Azaltır
5-Kitap Okuma Zihni Açar, Hantallıktan Kurtarır
6-Kitap Okuma Güzel Görmemizi Sağlar
7-Kitap Okuma Bizi ‘Bir Bilen†Yapar
8-Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur
9-Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.
10-Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.
11-Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.
12-Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.
13-Dünyaya bakış açımızı değiştirir.
14-Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.
15-0kul hayatındaki başarıları pekiştirir,
16-Hayal gücümüzü geliştirir.
17-Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Okuma olayı bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü... Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır.
kitap okurken çok güzel wakit geçiririzz ..
wakit öyle hızlı geçer ki inanamayızz bazenn ..
bazı kitaplar wardırr : size ikinci bi hayat yaratır kitapta olanları kendi hayatınızda olanlar gibi benimsersinizz çok özel bi şeydir kitap okumak ..
tam bir kitap delisiyimdir. kitapçıya girdiğimde kendimi kaybederim. kitap almaya gittiğimde küçük çocuğun, çikolata reyonunda nasıl hepsini istiyorum diyerek bütün reyonu almaya kalkıyorsa ben kitapçıya gittiğimde aynen öyle hepsini tek tek elime alırım. yanımdakiler birini al diyerek elimdeki diğer kitapları rafa koyuyorlar. çıkarken bile vitrine bakarak gidiyorum eve. yol boyunca aldığım kitabı poşetten çıkarıp bakarım.
şimdi gelelim senin soruna kardeşim. biraz aptalca gelebilir bu davranışım sana. ama bir kitap okumaya başla eğer doğru kitaplardan da başlamışsan okumaya benden beter bile olabilirsin. kitaplar kimsenin sana söylemediği, anlatmaya cesaret edemediği herşeyi anlatırlar. sen nezaman istersen yada ne kadar istersen gerçek arkadaşta böyle olur.
sessizdirler dıdı dıdı etmezler senden birşeyde istemezler hep bilgi veren taraftırlar. ben anlatamam sen okursan anlarsın. birkaç kitap oku yeter
fakat tek tavsiyem tek tip değil farklı türdeki kitapları oku. bu en önemli kuraldır.
birkaç kitap yazıcam içlerinden seçersin:
1- alacakaranlık serisi ( vampir-aşk konulu)
2- adsız çocuk (çocuk istismarı üzerine yazılmış gerçek bir hikaye)
3-fareler ve insanlar (klasik olmuş kitaplardan incedir. dostluk üzerine)
4- suç ve ceza (en iyi ceza vicdan azabıdır- biraz uzun ilk etapta biraz sıkabilir ama güzel)
5-olasılıksız (bilimkurguya benzer inalnılmaz sürükleyicidir)
6- simyacı ( şiddetle önereceğim kitaplardan)
aklıma şimdilik bunlar geliyor ama çok çabuk sıkılıyorsan, ilk etapta dergi alarak başlayablirisn. ilgi alanına göre alırsın . içeriğinde kısa kısa yazılar olduğu için okuması daha kolay.
bilim teknik
genç beyin
yada tasarım mimarlıkla ilgili gibi birşeylerde olabilir
umarım faydalı olmuştur
Kitap okuma alışkanlığı
Malesef hepimizde olmayan kitap okumama özelliği kötürüdür.Bakın şimdi size kitap okumanın yararlarını sunucam.(bilim adamlarının yazdığıkaları)Çocuklara kitap okumanın yararları:
?Çocukların yaratıcıkları gelişir ve hayal güçleri zenginleşir.
?Çocuklar gelişmiş kelime haznesine sahip olurlar.
?İlköğretime geçtikleri dönemde dilbilgisi öğreniminde diğer çocuklara oranla daha rahat olurlar. Çünkü hem farklı cümle kurulumlarını tanımış hem de görsel olarak birçok kez harfleri tanıma imkanına sahip olmuş olacaklardır.
?Kitaplardan farklı bilgiler edinen çocuklar bu bilgileri hayatlarına adapte ederek yaşamayı öğrenirler.
?Çocuklar, kitap okumanın keyfine varırlar, böylece ileri yaşlarında kitap okumaya daha eğilimli olurlar.
Kitap okumanın yararı sayılarla ifade edilirse:
Araştırmacılar çocuklar için kitap okumanın herhangi bir yaş sınırlaması olmadığını ifade ediyorlar ve ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili gelişimsel sonuçlar elde edileceğini vurguluyorlar. Yapılan bir matematiksel çıkarıma göre;
Eğer çocuğunuza günde 30 dakika kitap okursanız ...... çocuğunuz 5 yaşına gelince 900 saat kitap okuması dinlemiş olacak.
Eğer çocuğunuza haftada 30 dakika kitap okursanız ...... çocuğunuz 5 yaşına kadar 130 saat kitap okuması dinlemiş olacak
Eğer çocuğunuza haftada 30 dakikadan az kitap okursanız ...... çocuğunuz 5 yaşına kadar 60 saat kitap okuması dinlemiş olacak.
Tercih elbette size ait. Ama şunu unutmamalısınız ki 900 saat kitap okuması dinlemiş olan bir çocuk ile 60 saat ya da çok daha az bir süre kitap okuması dinlemiş çocuk arasında gerek zihin gelişimi gerek bilgi kapasitesi açısından belirgin farklar oluşacaktır!!!
alinti
Kitap okumanın yararları saymakla bitmez Kitap okumanın yararı herkese vardır. Kitap okumak, sadece gençlik için değil, aynı zamanda çocuk yetişkin ve yaşlılar için de gereklidir. Özellikle de kitap okuma alışkanlığının çocukluk döneminde kazanılması gerekir. Bu alışkanlığın kazanılmasında okulun etkisi büyüktür. Ancak toplumumuzda bu alışkanlık yeterince kazanılmadığından kitap, yeteri kadar okunmamaktadır.
Özellikle kimliğin oluşturulması dönemi olan gençlik döneminde kitap okumak şarttır. Genç, kitap okudukça kendini tanıma fırsatını bulur, yeteneklerini keşfetmiş olur. Genç, kitap okudukça ufkunu da genişletir. Ufku geniş olan genç, olaylara at gözüyle bakmaktan kurtulur. Kitapla dost olan genç, bu dostluğu sayesinde bir-çok başarıyı elde edecektir.
Günümüz koşullarında bilgiye ulaşmanın bir çok yolu vardır: Konferanslar dinlemek, seminerlere katılmak, belgesel seyretmek vb. Ancak, bu çalışmalarda insanın durup düşünmeye,ihtiyacı olduğunda bu bilgiye tekrar ulaşma olanağı yoktur. Fakat kitap okurken kişinin düşünmeye zamanı ve tekrar tekrar aynı bilgiye ulaşabilme olanağı vardır. Özelliğinden dolayı, 'bu bilgi edinme koşuluna' ihtiyaç duyan gencin kitap okuması gerekir.
Kitap okumanın aynı zamanda derslere de faydası vardır. Özellikle ÖSS ve OKS sınavına hazırlanan öğrencilerin bol bol kitap okuması gerekir. Kitap okumanın yalnız Türkçe, Edebiyat derslerine değil, bütün derslere katkısı vardır. Öğrenciler arasında 'Kitap okumanın sayısal derslere olumlu ne gibi bir etkisi olabilir?' düşüncesi yaygındır. Oysa sayısal derslerden çıkan sınav sorularının büyük bir kısmı metindir. Özellikle Biyoloji dersinin sorularının yoruma dayalı olması, yorum yeteneğini güçlendirecek kitapların okunmasını gerektiriyor. Özellikle kapsamlı düşünme yeteneği isteyen fizik ve matematik konuları düşünme yeteneği yüksek olan insanların başarılı olabileceği derslerdir. Bu yeteneğin kitap okumayla geliştirilebileceği unutulmamalıdır.
Sınavlarda zamanı iyi kullanma çok önemlidir.Çok kitap okuyan öğrenci, hızlı okuyup anlayarak,dakikaların altın değerinde olduğu sınavlarda daha da başarılı olacaktır. Sınav soruları incelendiğinde okuma alışkanlığının soruları yanıtlamada gösterdiği etki açıkça görülecektir.
Günümüzde, gençlik arasında ne yazık ki okuma alışkanlığı yaygın değildir. Bugün gençliğin yaşadığı sorunlara çözüm bulamamasının ve sorunlar karşısında çaresiz kalmasının nedeni de kitap okumamasıdır. Kendini ifade edememesinin, sorunlarını başkasıyla tartışacak kapasiteye sahip olamamasının nedeni de kitap okumayışından lıdır. Gençlik, kendisi için ekmek su kadar önemli olan kitabı gözardı etmemelidir. 'Neden okumuyorsunuz?' sorusuna, kendilerince haklı olduklarına inandıkları yanıtlar sunmaktadırlar: Kitapların pahalılığından, istedikleri kitaba ulaşmakta yaşadıkları zorluklardan vb. nedenlerden yakınmaktadırlar.
O halde bu yakınmaları ortadan kaldırıcı önlemlerin alınması gerekir. Gençlerin kitaba rahatlıkla ulaşabilecekleri merkezleri yaygınlaştırmak, bu amaçla gerçekleştirilen çabalara katkı sunmak gerekir. Nusaybin Belediyesinin gençliğe yönelik örnek sayılabilecek bir çalışması var: Kültür merkezi kütüphanesi. Bu kütüphanenin geliştirilmesi için yapılan çağrıya ve benzeri çalışmalara katkı sunabilecek herkesin çaba göstermesi gerekir. Evimizde okumadığımız kitaplarımızı bu ve benzeri merkezlere bağışlayarak, kitaplardan yararlanma olanağını artırmalıyız. Bu ve benzeri çabaların çoğalması toplumumuzu bilgi toplumuna ulaştırmada da kolaylık sağlayacaktır.Çabaların çoğalması dileğiyle..
Kitap okumanın yararları saymakla bitmez Kitap okumanın yararı herkese vardır. Kitap okumak, sadece gençlik için değil, aynı zamanda çocuk yetişkin ve yaşlılar için de gereklidir. Özellikle de kitap okuma alışkanlığının çocukluk döneminde kazanılması gerekir. Bu alışkanlığın kazanılmasında okulun etkisi büyüktür. Ancak toplumumuzda bu alışkanlık yeterince kazanılmadığından kitap, yeteri kadar okunmamaktadır.
Özellikle kimliğin oluşturulması dönemi olan gençlik döneminde kitap okumak şarttır. Genç, kitap okudukça kendini tanıma fırsatını bulur, yeteneklerini keşfetmiş olur. Genç, kitap okudukça ufkunu da genişletir. Ufku geniş olan genç, olaylara at gözüyle bakmaktan kurtulur. Kitapla dost olan genç, bu dostluğu sayesinde bir-çok başarıyı elde edecektir.
Günümüz koşullarında bilgiye ulaşmanın bir çok yolu vardır: Konferanslar dinlemek, seminerlere katılmak, belgesel seyretmek vb. Ancak, bu çalışmalarda insanın durup düşünmeye,ihtiyacı olduğunda bu bilgiye tekrar ulaşma olanağı yoktur. Fakat kitap okurken kişinin düşünmeye zamanı ve tekrar tekrar aynı bilgiye ulaşabilme olanağı vardır. Özelliğinden dolayı, 'bu bilgi edinme koşuluna' ihtiyaç duyan gencin kitap okuması gerekir.
Kitap okumanın aynı zamanda derslere de faydası vardır. Özellikle ÖSS ve OKS sınavına hazırlanan öğrencilerin bol bol kitap okuması gerekir. Kitap okumanın yalnız Türkçe, Edebiyat derslerine değil, bütün derslere katkısı vardır. Öğrenciler arasında 'Kitap okumanın sayısal derslere olumlu ne gibi bir etkisi olabilir?' düşüncesi yaygındır. Oysa sayısal derslerden çıkan sınav sorularının büyük bir kısmı metindir. Özellikle Biyoloji dersinin sorularının yoruma dayalı olması, yorum yeteneğini güçlendirecek kitapların okunmasını gerektiriyor. Özellikle kapsamlı düşünme yeteneği isteyen fizik ve matematik konuları düşünme yeteneği yüksek olan insanların başarılı olabileceği derslerdir. Bu yeteneğin kitap okumayla geliştirilebileceği unutulmamalıdır.
Sınavlarda zamanı iyi kullanma çok önemlidir.Çok kitap okuyan öğrenci, hızlı okuyup anlayarak,dakikaların altın değerinde olduğu sınavlarda daha da başarılı olacaktır. Sınav soruları incelendiğinde okuma alışkanlığının soruları yanıtlamada gösterdiği etki açıkça görülecektir.
Günümüzde, gençlik arasında ne yazık ki okuma alışkanlığı yaygın değildir. Bugün gençliğin yaşadığı sorunlara çözüm bulamamasının ve sorunlar karşısında çaresiz kalmasının nedeni de kitap okumamasıdır. Kendini ifade edememesinin, sorunlarını başkasıyla tartışacak kapasiteye sahip olamamasının nedeni de kitap okumayışından lıdır. Gençlik, kendisi için ekmek su kadar önemli olan kitabı gözardı etmemelidir. 'Neden okumuyorsunuz?' sorusuna, kendilerince haklı olduklarına inandıkları yanıtlar sunmaktadırlar: Kitapların pahalılığından, istedikleri kitaba ulaşmakta yaşadıkları zorluklardan vb. nedenlerden yakınmaktadırlar.
O halde bu yakınmaları ortadan kaldırıcı önlemlerin alınması gerekir. Gençlerin kitaba rahatlıkla ulaşabilecekleri merkezleri yaygınlaştırmak, bu amaçla gerçekleştirilen çabalara katkı sunmak gerekir. Nusaybin Belediyesinin gençliğe yönelik örnek sayılabilecek bir çalışması var: Kültür merkezi kütüphanesi. Bu kütüphanenin geliştirilmesi için yapılan çağrıya ve benzeri çalışmalara katkı sunabilecek herkesin çaba göstermesi gerekir. Evimizde okumadığımız kitaplarımızı bu ve benzeri merkezlere bağışlayarak, kitaplardan yararlanma olanağını artırmalıyız. Bu ve benzeri çabaların çoğalması toplumumuzu bilgi toplumuna ulaştırmada da kolaylık sağlayacaktır.Çabaların çoğalması dileğiyle..
kitap okumak çok güzeldir. konuşma yapımızı değiştirir ve daha güzel konuşmamıza neden olur. ama bazı insanlar kitap okudukları halde türkçemizi bozacak kirletecek kelimeler kullanıyorlar. arkadaşlar lütfen düzgün bir şekide konuşalım ve yazalım. dilimiz bizim için önemli onu yabancı kelimelerle kirletmeyelim..
kitap okuyan insan bilgili ve kültürlü olur.aynı zamanda hayal gücümüzü geliştirir..
okumak hayatı anlama k her şeyi bilmek zevk almak iyi ve güzel cümleler kurmak bilgimizi zenginleşttirmek ve süslemek dünyaya bakış açımızı değiştirmek
Kitap Severler / E-book (ebook) / E-kitap (ekitap)
Elektronik Kitap (E-Kitap / E-Book) Hazırlamak
Kitap okumanın yararlarıyla ilgili slogan örnekleri verir misiniz?
YORUMLAR