Daha çok sarı kantaron olarak malum kılıçotu ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. KILIÇOTU, (Lat. Hypericum perforatum) ....
Daha çok sarı kantaron olarak malum kılıçotu ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
KILIÇOTU, (Lat. Hypericum perforatum). İkiçenekliler sınıfının Kılıçotugiller familyasından bir bitkidir.
30-100 santimetre. kadar yüksekliğinde parlak sarı renkli çiçekler açan çok senelik otsu bir bitkidir. Mayıs-eylül içinde açan çiçekleri, dalların ucunda yaygın paniküller oluşturur. Yeşil renkteki yaprakları sapsız, tam kenarlı, uzunca oval biçimlidir. Çiçek dalları tanen, reçine, zamk, uçucu yağ ve boya maddeleri ihtiva eder. Boya maddelerinden birisi kırmızı renkli, diğeri ise sarı renklidir. İştah açıcı, balgam ve idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak kullanılır. Sarı kantaron, koyunkıran, kuzukıran da denir.
Kılıçotugiller, (Lat. Hypericaceae). İkiçenekliler sınıfının Parietales takımından bir familya. Uçucu yağ ve reçine taşıyan otsu ya da odunlu bitkileri kapsayan bir familyadır. Çiçekleri çoğu zaman sarı renkli, beş taç yapraklı, beş çanak yapraklı ve erdişidir. Yaprakları saydam noktacıklı ya da kenarları siyah gudde tüylüdür. Meyveleri 3-5 arası gözlü bir kapsüldür. 8 cinsi ve ortalama 350 türü vardır. Türkiye’de 2 cinsi ve 70 kadar türü yetişir.
YORUMLAR