Kundaklama Nedir?

Kundaklama Nedir? Kundaklama veya kundakçılık ; kötü amaçlarla herhangi bir malı, binayı veya araziyi ateşe verme. Kundakçılık kas...

Kundaklama Nedir?





Kundaklama veya kundakçılık; kötü amaçlarla herhangi bir malı, binayı veya araziyi ateşe verme. Kundakçılık kasıtlı ve kötü amaçlı olması yönüyle kazara meydana gelen yangınlardan ayrılır ve pek çok ülkenin yasalarına göre suçtur. Genellikle en ağır cezalar, can kaybı ile sonuçlanan olaylarda verilir.
Kundakçılık kavramı Türkçeye Rumca bez anlamındaki kundak sözcüğünden türeyen, "yağlı bez ile tutuşturmak" anlamındaki "kundak sokmak" deyimi yoluyla girmiştir.







Kundaklama Nedir?

Kundaklama, kendisine, başkasına ya da kamuya ait taşınır ya da taşınmaz bir malı kötü niyetle ve kasıtlı olarak ateşe verme. Malın yanı sıra insan yaşamını da tehlikeye sokan bir eylem niteliğini taşır. Birçok ülkede kundaklamanın ölüme yol açması durumunda kundakçı, öldürme amacı güt­memiş olsa bile cinayet iddiasıyla suçlanır. Türk Ceza Kanunu bu eylem için ömür boyu hapis cezası öngörmüştür. Kundakla­ma kavramı geniş bir alam kapsadığı için kundaklamaya ilişkin yasal düzenlemelerde genellikle iki ya da daha çok dereceli bir sınıflamaya gidilir, İnsan yaşamı için tehlike doğuran kundaklama eylemleri için daha ağır cezalar öngörülür.




Ev, dükkân ya da fabrika gibi yerlerin yanı sıra araç, köprü ya da ağaçların ateşe ve­rilmesi de kundaklama sayılır. Almanya ve ABD'nin bazı eyaletlerinde, bir başka su­çun delillerini ortadan kaldırmaya yönelik kundaklamalar daha ağır cezalara çarptırı­lır. Doğrudan mala yönelik kundaklamalar için genellikle daha hafif cezalar öngörülür. Bir kişinin sigorta şirketini dolandırmak amacıyla taşınır ya da taşınmaz malını ateşe vermesi, kundaklamanın yeni bir türüne örnek oluşturur. Günümüzde yeni icat edi­len araçlarla yangına yol açma da ceza kapsamına alınmıştır.

Kaza ya da ihmal sonucunda ortaya çıkan bir yangın, kötü niyet yoksa kundaklama suçunu oluşturmaz. Bununla birlikte tedbir­sizce davranarak ve doğurabileceği sonuçla­n göz ardı ederek yangına yol açan bir kişi kundakçılıktan suçlu bulunabilir. Kundak­lamada kişiyi harekete geçiren nedenler genelde göz önüne alınmaz. Bununla birlik­te bazı durumlarda sanığın yangın çıkarmak için karşı konmaz bir istek duyması (piro- mani) bir savunma gerekçesi olarak öne sürülebilir. Bu durumda cezanın hafifletil­mesi yoluna gidilebilir.








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kundaklama Nedir?
Kundaklama Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kundaklama-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kundaklama-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content