Lavman nedir? Lavman ne demek? Lavman iyi mi ve niçin yapılır? Lavman ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Tedavi a...
Lavman nedir? Lavman ne demek? Lavman iyi mi ve niçin yapılır? Lavman ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Tedavi amacıyla, ilaçlı, ilaçsız bir sıvıyı makattan kalınca bağırsağa göndermeye «lavman» (tenkıye) denir. Genellikle kabız olan kimselerin dışarıya çıkmalarını kolaylaştırmak için yapılır. Bazı ilaçları kalınca bağırsak yolundan vücuda vermek için de lavman yapılır. Bununla birlikte, ağız yolundan beslenemeyen hastaları makat yolundan beslemek için de lavmana başvurulur.
Lâvman için, «lavman (tenkıye) aleti» denilen üstü açık, üstü derecelere ayrılmış, altında lâstik boru takılacak emziği bulunan bir kab kullanılır. Bu kab ya camdarî, ya da emaye olur. İçine 1-2 kilo su konulabilir. Lâvman yapılırken hasta sağ tarafına yatırılır. Lâstik borunun ucundaki «kanül» (borucuk) vazelin, gliserin, zeytinyağı benzer biçimde maddelerle yağlanıp makattan içeri yavaşça sokulur, 2 – 3 santim gittikten sonrasında arkaya doğru bîr yön verilir, bağırsağın kıvrıntılarına uygun bir yol alması sağlanır. 4-5 santim daha ilerletildikten sonrasında, içine su, ya da ilâç konulmuş olan lâvman aleti 50 santim. kadar yükseğe kaldırılır, musluk açılır. Bu şekilde sıvı, yavaş yavaş, kalınca bağırsağa usd. Lâvman tok karnına, yemekten 3 saat sonrasında yapılmalıdır.
Lâvman için kullanılacak sular, soğuk, ılık, sıcak olmak suretiyle, üçe ayrılır. Her birinin ayrı ayrı tesirleri vardır. Soğuk lavmanlar hastanın idrarını, safra salgısını artırır, ateşini düşürür. Sıcak lavmanlarda suyun ısısı 35° olursa maksada kâfi gelir. Suya 2 çorba kaşığı temiz gliserin, ya da zeytinyağ konulursa acele etki etmesi sağlanır. Yalnız zeytinyağla, parafin yağı ile de lâvman yapılabilir. Bu durumda yağ 250 gramı geçmemelidir.
Hastayı beslemek için meydana getirilen lâvmanlarda süt, et suyu, yumurta sarısı kullanılır. Yalnız, ilâç ve gıda olarak yapılacak lavmanları doktor tâyin eder.
Lâvman az oranda bir sulu maddeyle yapılacaksa, ucunda «kanül» bulunan, armut şekli lâstik bir alet kullanılır.
YORUMLAR