Lozan Barış Antlaşması Kısaca Özeti

Lozan barış antlaşmasının kısaca özetinin bulunduğu yazımız. Lozan barış antlaşması hakkında kısaca özet bilgiler. Mudanya Ateşkes Antlaşma...

Lozan barış antlaşmasının kısaca özetinin bulunduğu yazımız. Lozan barış antlaşması hakkında kısaca özet bilgiler.



Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra barış esaslarını görüşmek üzere Lozan Konferansı toplandı (20 Kasım 1922). Konferans, tarafsız bir ülke olan İsviçre’nin Lozan kentinde toplandı. Konferansa TBMM adına (Mudanya’daki başarısından dolayı) İsmet Paşa katıldı.



Konferansa İstanbul Hükümeti de çağırılınca oluşabilecek ikiliği önlemek için saltanat kaldırıldı.



İtilaf Devletleri (özellikle İngiltere ve Fransa) imzalanacak antlaşmayı I. Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak çıkan Osmanlı Devleti’ne kabul ettirilmeye çalışılan Sevr Antlaşması’nın yeniden gözden geçirilmesi olarak görüyor, Sevr’e benzer ayrıcalıklar elde etmek istiyorlardı.



TBMM ise, Misak-ı Millî sınırları içinde bağımsız yeni bir devletin kurulduğunu, buna bağlı olarak da Osmanlı Devleti’nden kalan kötü mirası üstlenmediğini kanıtlamak, millî egemenliği sınırlayıcı koşulları ortadan kaldırmak istiyordu.



Mustafa Kemal, konferansa katılan temsilcilerden bu görüşmelerde Ermeni meselesi ve kapitülasyonlar konusunda asla taviz vermemelerini istedi. Konferansa Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya katıldı. Boğazlarla ilgili konular görüşülürken Sovyet Rusya ve Bulgaristan da hazır bulundular. ABD ise gözlemci olarak katılmıştır. Konferans şu üç önemli konuyu çözmek için toplanmıştı:



1. Türk – Yunan barışının esaslarını belirlemek



2. Osmanlı Devleti’nin yerine, Yeni Türk Devleti’ni ve onun haklarını tanımak



3. Osmanlı Devleti’nin yabancılara vermiş olduğu kapitülasyonları kaldırmak



Konferans görüşmeleri çok çetin geçti.



– Borçlar meselesi,



– Karaağaç,



– Boğazlar,



– Kapitülasyonlar,



– İstanbul’un İtilâf Devletlerince boşaltılması,



– Irak sınırımızın belirlenmesi (Musul), konularında Türk heyetinin bütün iyi niyetli çabalarına rağmen anlaşmaya varılamadı. Konferans 4 Şubat 1923’te dağıldı.



Tarafların iyi niyetli çalışmaları sonucunda konferans tekrar toplanmış ve yapılan görüşmelerden sonra Lozan Antlaşması imzalanmıştır (24 Temmuz 1923).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lozan Barış Antlaşması Kısaca Özeti
Lozan Barış Antlaşması Kısaca Özeti
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lozan-bars-antlasmas-ksaca-ozeti.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lozan-bars-antlasmas-ksaca-ozeti.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content