Mabeyn Nedir?

MABEYİN, -yni a. (ar ma- ve beyn'öer. mâ-beyn). Esk. 1. Ara, iki şey arasındaki mesafe: Mabeyn-en-nehreyn (iki dere arası). 2. ...

MABEYİN, -yni a. (ar ma- ve beyn'öer. mâ-beyn). Esk.

1. Ara, iki şey arasındaki mesafe: Mabeyn-en-nehreyn (iki dere arası).

2. iki şahıs arasına giren soğukluk.




3. Mabeyin olmak, aralanmak, iki şeyin arası açılmak.


*-*Esk. giy. Mabeyin terliği ya da Mabeyin pabucu, çoğu zaman adamların giydirilmiş olduğu bir terlik türü. (Genellikle siyah ya da kahverengi deriden yapılır altı kösele olurdu. Önü kapalı, iki yanı oyuk ve alçak topukluydu.)


*-*İkt. tar Mabeyin senedi, OsmanlI döneminde, taşınmaz malların alım ve satımına ilişkin olarak iki taraf içinde düzenlenen senet. (Bir işgören huzurunda düzenlenmemiş olmaları sebebiyle, 1901'den sonrasında bu senetlerle hak iddiası yasaklandı.)


*-*Kur tar OsmanlI imparatorluğu'nda padişah sarayının harem dairesi ile dış daireler arasındaki kısımı. (Bk. ansikl. böl.)


*-*Mim. Geleneksel türk saray ve konaklarında, harem ile selamlığı birbirine bağlayan ve her iki kısma de kapısı olan daire ya da oda. (Zülvecheyn de denir) || Mabeyin kapısı, harem ile selamlık.


*-*Müz. Mabeyin akortları, türk müziğinde, temel sesi, diyezli (ya da bemollü) bir ses olan akortlar. (Her mabeyin akordu, kendinden 4-5 koma daha pes olan akordun adıyla anılır: mansur mabeyni, davut mabeyni, müstahsen mabeyni vb)


*-*ANSİKL. Kur tar Pâdişâhlar, saraydan çıkmadıklarında vakitlerini burada geçirir ve yiyeceklerini de burada yerlerdi. Silahtar çuhadar rikabdar, tülbent gulamı, peşkir gulamı, kafa müezzin, sırkâtibi, kafa çuhadar, sarıkçıbaşı, kahvecibaşı, tüfekçibaşı şeklinde görevliler mabeyin dairesinde hizmet ederler ve tümüne aniden mabeyinci denirdi, imparatorlukta mabeyin ve mabeyinciler, bilhassa Mahmut H'nin (1808-1839) son dönemlerinde ehemmiyet kazanmıştır ve mabeyin başkâtipliği makamı oluşturularak, mabeyin başkâtibi padişah ile BabIâli arasındaki yazışmaları yönetmekle göreve getirildi. Abdülhamit II döneminde (1876-1909) devlet yönetiminin büyük seviyede BabIâli'den Yıldız sarayı'na kaymasıyla mabeyin ve mabeyincilerin önemi de arttı.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Osmanlı Kurumları - Mabeyn-i Hümayun

  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mabeyn Nedir?
Mabeyn Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mabeyn-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mabeyn-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content