Makinalı Tüfek Nedir?

Makinalı tüfek nedir? Makinalı tüfek özellikleri nedir? Makinalı tüfek ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız. Tetiğine bas...

Makinalı tüfek nedir? Makinalı tüfek özellikleri nedir? Makinalı tüfek ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız.



Makinalı Tüfek



Tetiğine basılınca durmaksızın atış icra eden ağır bir tür tüfektir.



Makinalı tüfeklerin emek vermesi geri tepme esasına dayanır. Her patlamanın yapmış olduğu geri tepmenin meydana getirmiş olduğu güc, tüfeğin tekrardan kurulmasını, namluya yeni bir fişek sürülmesini, bu fişeğin ateşlenmesini sağlar.



Makinalı tüfekler «ağır» ve «hafifçe» olmak suretiyle iki çeşittir. Bununla birlikte, bu iki tür makinalı tüfekten daha hafifçe, durmaksızın atış icra eden bîr başka tür silâh daha vardır kî, buna da «makinalı tabanca» denir.



Ağır Makinalı Tüfek. — Dakikada 500 -1.200 mermi atabilen kudretli silâhlardır. Ağır piyade silâhları içinde olan bu tip makinalı tüfekleri bir çok er aniden kulanır Atış yaparken hususi üç ayak üstüne yerleştirilen tüfeğin ağırlığı 20 kilodan fazladır. Bu tüfeklerin II. Dünya Savaşı’nda kullanılan modelleri dakikada 550, 0,50 kalibrelik modelleri de 850 atış yapmıştır. Böylelikle makinalı tüfekler İkinci Dünya Savaşı’nda büyük gelişmeler kaydetmiştir. Makinalı tüfekler savaştan sonrasında da geliştirilmesine devam edilen silâhlardan olmuştur.



Browning ağır makinalı tüfeğinin namlusu su ile soğutulur. Bir başka ağır makinalı tüfek çeşidi de Maxim (Maksim )dir. Vickers Fabrikaları tarafınca yapıldığı için «Vickers-Maxim» diye de anılan bu ağır makinalı tüfek «Browning»den ilkin buluş edilmiş daha ilkel bir tiptir.



Uçakların cenk faaliyetinde vazife almaya baş-lamasiyle, ağır makinalı tüfeklerin uçaklara karşı kullanılması düşünülmüş, II. Dünya Savaşı’nda bu silâhların uçaksavar işlerinde kullanılmaya elverişli türleri geliştirlmiştir. İngilizler 1930’da yaptıkları uçaksavar ağır makinalı tüfekleri daha da geliştirdiler. Bu tür durumlar 40 mm. çapındaydı. Savaşın sonlarına doğru 57 mm. çapında olanları yapılmış oldu. İngiliz cenk gemilerinde de 20 mm.’lik «Oer-likon» ağır makinalı tüfekleri kullanıldı. Ja-ponlar’la Almanlar da «Oerlîkon»ları geniş seviyede kullandılar. ABD kara kuvvetleri uçaklara karşı daha çok 20 mm.’lik MI ve AN M2 ağır makinalılarını kullandı. Bu tür durumlar ya uçağın kanadları içinden, ya da pervanenin ortasından ateş ediyor, dakikada 700 mer mî atıyordu. Savaşın sonlarına doğru geliştirilen uçaksavar ağırmakinalı tüfekleri dakikada 1.200 mermi atabiliyordu. Şimdi, sesten süratli uçan uçaklara karşı kullanılmak suretiyle dakikada bir çok bin mermi atabilecek ağır makinalıların yapılmasına çalışılmaktadır Yeni geliştirilen, «Vulcan» ismi verilen silâh 6 döner namlusu yardımıyla bir dakikada 7.000 mermi atabilmektedir. Bunun bir saniyede 117 mermi demek olduğu düşünülürse silâhın dehşeti daha kolay anlaşılır.



Hafifçe Makinalı Tüfek. — Bu tür durumlar da tetiklerine basılınca ağır makinalılar şeklinde devamlı atış yapar. Onlardan farkı tek kişinin taşıya bilmesi, atabildiği mermi sayısının daha az oluşudur.



Bu tür durumlar da ilk kez I. Dünya Savaşı’nda kullanılmaya başlandılar. İlk olarak Browning’ ler yapılmış oldu. II. Dünya Savaşı’nda İngiliz «Bren» hafifçe makinalı tüfekleri geniş bir kullanış alanı buldu. Bu tür durumlar 7,92 mm. çapında silâhlardı. 1890-1900 yıllarında geliştirilen Alman «Mauser» (Mavzer) hafifçe makinalı tüfekleri XX. yüzyıl savaşlarının en mühim silâhları içinde yer aldı .



Makinalı Tabanca. — Tüfekle tabanca içinde bir silâhtır. Ağırlığı az, kullanışlı bir silâh olan makinalı tabancanın en fazla kullanılanı İngiliz «Sten» ve Amerikan «Thompson»larıdır. Thompson makinalı tabancaları 4,5 kilo ağırlığındadır. Dairevi şarjörleri 50, düz şarjörleri 20 mermi alır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Makinalı Tüfek Nedir?
Makinalı Tüfek Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/makinali-tufek.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/makinal-tufek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/makinal-tufek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content