Malta Humması Nedir? Nasıl Bulaşır?

Malta Humması nedir, iyi mi bir hastalıktır? Malta humması emareleri, bulaşma yolları ve tedavisi hakkında bilgi. Malta Humması; Akdeniz k...

Malta Humması nedir, iyi mi bir hastalıktır? Malta humması emareleri, bulaşma yolları ve tedavisi hakkında bilgi.



malta-hummasiMalta Humması; Akdeniz kıyılarında, daha çok Malta Adası’nda görülmüş, mikroplu, bulaşıcı bir hastalıktır. Eskiden bu zamana kadar biliniyorsa da ilk önceleri tifo, verem, sıtma şeklinde başka hastalıklarla karıştırılmıştı. Yurdumuzda da tek tük gördüğümüz, tüm emarelerini farkında olduğumuz hastalıklar arasındadır.



Malta hummasını icra eden mikrobu 1887’de Brue isminde bir alim keşfetti. Çok küçük bir mikroptur: İnsanda hastalık icra eden cinsinden başka hamile ineklerde yavruyu da düşürmeye neden olan sığır Malta humması cinsi de vardır. Bu mikrop insanlarda da bang denilen hastalığı meydana getirir.



Malta humması mikrobu lâboratuvarlarda geç ürerse de, çok tehlikeli bir mikroptur. Bu durumu üretmeye çalışırken, haberleri olmadan, mikroplarla bulaşıp hastalığa yakalanan ilim adamları vardır.



Malta humması, aslına bakarsak, bir keçi hastalığıdır. Bu hastalığa en fazlaca maltız keçileri yakalanır. Bu şeklinde hastalıklı keçilerin sütünü kaynatmadan, pastörize etmeden içenler, bundan yapılmış peynir, yoğurt şeklinde şeyleri yiyenler de hastalığa tutulurlar. Gene bu keçilerin sidiklerinde de mikrop bulunmuş olduğu için, bunlarla bulaşanlar da hastalığa tutulmak tehlikesindedirler.



Emareleri. — Malta humması kafa ağrısı-sancısı, kırıklık, iştahsızlık şeklinde hallerle başlar. Ateş akşamları yükselir, sabahları bolca bir terlemeyle düşer. Sonrasında hastanın eklemlerinde romatizmayı çağrıştıran ağrılar-sancılar görülür; kalbde, karaciğerde, böbreklerde bozukluk olabilir. Bir süre sonrasında ateş düşer, hasta iyileşir şeklinde olursa da ateş tekrardan yükselir. Bundan dolayı Malta hummasına dalgalı humma da denilmiştir.



Hastalık 2 aydan 2 yıla kadar uzayabilir. Kati teşhis koyabilmek için hastanın kanı, idrarı incelenerek mikrop bulunmalıdır.



Tedavi. — Malta humması, uzun sürse dahi, öldürücü bir hastalık değildir. Hasta sağlamlardan ayrılarak tedavi edilir. Ateşe, halsizliklere, iştahsızlıklara karşı ilaçlar verilir. Eskiden Malta hummasının aşısı yapılmışsa da tedavide büyük yarar görülmediği için bırakılmıştır. Bugün antibiyotik ilaçlardan bazıları kullanılıyor.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Malta Humması Nedir? Nasıl Bulaşır?
Malta Humması Nedir? Nasıl Bulaşır?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/malta-hummasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/malta-hummas-nedir-nasl-bulasr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/malta-hummas-nedir-nasl-bulasr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content