Marmara bölgesinde yer edinen dağ ve ovaların adları ve özellikleri ile ilgili olarak genel bilgiler veren yazımız. Marmara Bölgesi’nde de,...
Marmara bölgesinde yer edinen dağ ve ovaların adları ve özellikleri ile ilgili olarak genel bilgiler veren yazımız.
Marmara Bölgesi’nde de, Ege Bölgesi’nde olduğu şeklinde yüksekliklerle çukur alanlar kuzeyden güneye doğru birbiri ardınca sıralanır. Yalnız bir fark vardır. Ege bölgesindeki çukur alanlarda boydan boya akarsu vadileri bulunmuş olduğu halde Marmara Bölgesi’nde çukur alanlar birbirlerinden az yüksek eşiklerle ayrılmış durumdadırlar. Bu çukur alanlar içinde en kuzeyde bulunan İzmit Körfezi doğuya doğru Sapanca Gölü ile, daha doğuda da Adapazarı Ovası ile devam eder. Bunların güneyinde Gemlik Körfezi, İznik Gölü, Pamukova çukurlukları uzanır. Bu iki çukur dizisini birbirlerinden Samanlı Dağları (Keltepe 1.666 m.) ayırır. Marmara denizinin cenup kıyıları süresince uzanan Mudanya tepelerinin güneyinde doğudan batıya doğru Bursa Ovası, Ulubat Gölü, Karacabey Ovası, Manyas Gölü, Gönen Ovası sıralanır. Bursa Ovası’nın güneyinde de Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan /Uludağ (2.543 m.) yükselir.
Bölgenin güneybatı köşesi olan Biga Yöresi’nde Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yükselen Kazdağı 1.767 m.’yi bulur.
Marmara Bölgesi’nin Trakya kesimine ulaşınca; burası ortası çukur, yanları oldukça yüksek bir vaziyet gösterir. Karadeniz kıyıları süresince uzanan Istıranca Dağları’nda Mahya Tepesi 1.031 m.’dir. Trakya’nın Marmara kıyılarına yakın kesiminde Tekirdağ (Ganos Dağı 945 m.), Koru Dağı (725 m.) sırtları uzanır.
YORUMLAR