Marmara Bölgesi'nin meşhur yiyecekleri nedir? Marmara Bölgesi'nin bölgesel yiyecekleri nedir? YÖRESEL YEMEKLER Yalova'...
Marmara Bölgesi'nin meşhur yiyecekleri nedir?
Marmara Bölgesi'nin bölgesel yiyecekleri nedir?
Marmara Bölgesi'nin bölgesel yiyecekleri nedir?
YÖRESEL YEMEKLER
Yalova'da mahalli mutfağa özgü yemekler içinde, Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan meydana getirilen çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tencerede meydana getirilen ince hamur harcı yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir. Tatlılardan ise papa (süt ve un karışımı tatlı), Silohto (hamur harcı tatlısı), Paponi (un ve şekerden meydana getirilen tatlı), Meçavçevi sini (cevizli hamur harcı tatlısı) Yalova'nın öteki lezzetlerindendir.
Yöre mutfağı, Yalova İli'nin çeşitli toplumsal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova'da varlıklı bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır.
MİFLÖYLü YALOVA KEBABI
Malzemeler;
Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır. Teflon bir tencerede yağsız sote edilir. Et suyu çekince tereyağı ilave edilir. Öteki malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir. Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir. Piştikten sonrasında servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üstüne kaşar serpilip servis edilir.
YALOVA KÖFTESİ
Malzemeler;
Uygun boyda bir kabın içine konulmuş olan kıyma, rendeden geçirilmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendeden geçirilmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır. Bu karışmış araç-gereç bir kere daha kıyma makinesinden çekilir. İri iri parçalara ayrılır. Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır. Yağlanmış siniye dizilir. Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir. üstünün kızarması makbuldür.
Kremanın yapılması:
Küçük tencereye yağ konulur, eritilir. Azca un eklenmiş olur, bir dakika kadar kavrulur. Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve alevden indirilerek, yumurta, tuz, rendeden geçirilmiş kaşar peyniri eklenmiş olur. Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır.
TERMAL SARMA
Malzemeler;
Biftekler ince bir halde dövülür. Soğan ve mantar margarin ile sote edilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılmış olur. Kürdan ile tutturulur. Teflon tencerede margarin ile kızartılmaya bırakılır. Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tencerede sosu yapılır. Kızartılan bifteklerin üstüne ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir.
TERMAL TATLISI
Malzemeler;
Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, şeker ve tuz ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır. Teflon tencerede pişirilir. Hazırlanan krep soğutularak üstüne elma marmeladı sürülür. Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir. Rulo şeklinde sarılmış olur. Çapraz bir halde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir. Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üstüne ilave edilerek servise sunulur.
YAPRAK PİDESİ
Malzemeler;
Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün. Naneyi ince ince kıyın. Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın. Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı ekleyip karışmasını sağlayarak bir harç hazırlayın. Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın. üstüne bir sıra yaprak dizin. Hazırladığınız harcı 2 santimetre. kalınlığı olacak şekilde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin. Tavanın ağzına birazcık daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin. Tavaya kaydırıp öteki yanına da kızartın. Alevden alıp dilimleyerek servis yapın.
Yalova'da mahalli mutfağa özgü yemekler içinde, Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan meydana getirilen çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tencerede meydana getirilen ince hamur harcı yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir. Tatlılardan ise papa (süt ve un karışımı tatlı), Silohto (hamur harcı tatlısı), Paponi (un ve şekerden meydana getirilen tatlı), Meçavçevi sini (cevizli hamur harcı tatlısı) Yalova'nın öteki lezzetlerindendir.
Yöre mutfağı, Yalova İli'nin çeşitli toplumsal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova'da varlıklı bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır.
MİFLÖYLü YALOVA KEBABI
Malzemeler;
- 20 gr. Kaşar
- 150 gr. kemiksiz kuzu eti
- 1 tane orta boy domates
- 1 diş sarımsak
- 1 tane sivri biber
- 2 tane taze soğan
- 50 gr. soya sosu
- 2 tane defneyaprağı
- 60 gr. milföy hamur harcını
- yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber
Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır. Teflon bir tencerede yağsız sote edilir. Et suyu çekince tereyağı ilave edilir. Öteki malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir. Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir. Piştikten sonrasında servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üstüne kaşar serpilip servis edilir.
YALOVA KÖFTESİ
Malzemeler;
- 400 gr. koyun kıyması
- 3 tane yumurta
- 1 kalınca dilim bayat ekmek
- 2 orta boy soğan
- Yarım su bardağı kaşar
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi
- 4 çorba kaşığı sadeyağ ya da margarin
- ½ bardak süt2 çorba kaşığı un
- 1 tane yeşil salata
Uygun boyda bir kabın içine konulmuş olan kıyma, rendeden geçirilmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendeden geçirilmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır. Bu karışmış araç-gereç bir kere daha kıyma makinesinden çekilir. İri iri parçalara ayrılır. Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır. Yağlanmış siniye dizilir. Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir. üstünün kızarması makbuldür.
Kremanın yapılması:
Küçük tencereye yağ konulur, eritilir. Azca un eklenmiş olur, bir dakika kadar kavrulur. Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve alevden indirilerek, yumurta, tuz, rendeden geçirilmiş kaşar peyniri eklenmiş olur. Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır.
TERMAL SARMA
Malzemeler;
- 120 gr. iki bölüme bölünmüş biftek
- 50 gr. margarin
- 100 gr. kuru soğan
- 30 gr. kültür mantarı
- 2 gr. karabiber
- Yeteri kadar tuz
Biftekler ince bir halde dövülür. Soğan ve mantar margarin ile sote edilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılmış olur. Kürdan ile tutturulur. Teflon tencerede margarin ile kızartılmaya bırakılır. Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tencerede sosu yapılır. Kızartılan bifteklerin üstüne ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir.
TERMAL TATLISI
Malzemeler;
- Krep hamur harcını için;
- 15gr. un
- 1 ad. yumurta
- 3 gr. çiçek yağı
- 1 gr. tuz
- 1 gr. şeker
- İçi ve Sosu için;
- 50 gr. elma marmeladı
- 5 gr. kavrulmuş nüverde
- 50 gr. vişne reçeli
- 5 gr. nişasta
- 50 gr. Su
Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, şeker ve tuz ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır. Teflon tencerede pişirilir. Hazırlanan krep soğutularak üstüne elma marmeladı sürülür. Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir. Rulo şeklinde sarılmış olur. Çapraz bir halde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir. Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üstüne ilave edilerek servise sunulur.
YAPRAK PİDESİ
Malzemeler;
- Yoğurt 1 su bardağı
- Soğan 1 bağ
- Su 1 su bardağı
- Mısır Unu 2 su bardağı
- Asma Yaprağı 20 tane
- Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı
- Nane ½ bağ tuz
Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün. Naneyi ince ince kıyın. Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın. Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı ekleyip karışmasını sağlayarak bir harç hazırlayın. Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın. üstüne bir sıra yaprak dizin. Hazırladığınız harcı 2 santimetre. kalınlığı olacak şekilde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin. Tavanın ağzına birazcık daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin. Tavaya kaydırıp öteki yanına da kızartın. Alevden alıp dilimleyerek servis yapın.
Sebep: sual düzeni
Marmara Bölgesi'nin ulaşımı hakkında bilgi verir misiniz?
Karadeniz Bölgesi'nin müzik kültürü hakkında bilgi verir misiniz?
Marmara Bölgesi'nin gelenekleri hakkında bilgi verir misiniz?
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
YÖRESEL YEMEKLER
Yalova'da mahalli mutfağa özgü yemekler içinde, Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan meydana getirilen çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tencerede meydana getirilen ince hamur harcı yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir. Tatlılardan ise papa (süt ve un karışımı tatlı), Silohto (hamur harcı tatlısı), Paponi (un ve şekerden meydana getirilen tatlı), Meçavçevi sini (cevizli hamur harcı tatlısı) Yalova'nın öteki lezzetlerindendir.
Yöre mutfağı, Yalova İli'nin çeşitli toplumsal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova'da varlıklı bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır.
MİFLÖYLü YALOVA KEBABI
Malzemeler;
- 20 gr. Kaşar
- 150 gr. kemiksiz kuzu eti
- 1 tane orta boy domates
- 1 diş sarımsak
- 1 tane sivri biber
- 2 tane taze soğan
- 50 gr. soya sosu
- 2 tane defneyaprağı
- 60 gr. milföy hamur harcını
- yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber
Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır. Teflon bir tencerede yağsız sote edilir. Et suyu çekince tereyağı ilave edilir. Öteki malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir. Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir. Piştikten sonrasında servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üstüne kaşar serpilip servis edilir.
YALOVA KÖFTESİ
Malzemeler;
- 400 gr. koyun kıyması
- 3 tane yumurta
- 1 kalınca dilim bayat ekmek
- 2 orta boy soğan
- Yarım su bardağı kaşar
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi
- 4 çorba kaşığı sadeyağ ya da margarin
- ½ bardak süt2 çorba kaşığı un
- 1 tane yeşil salata
Uygun boyda bir kabın içine konulmuş olan kıyma, rendeden geçirilmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendeden geçirilmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır. Bu karışmış araç-gereç bir kere daha kıyma makinesinden çekilir. İri iri parçalara ayrılır. Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır. Yağlanmış siniye dizilir. Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir. üstünün kızarması makbuldür.
Kremanın yapılması:
Küçük tencereye yağ konulur, eritilir. Azca un eklenmiş olur, bir dakika kadar kavrulur. Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve alevden indirilerek, yumurta, tuz, rendeden geçirilmiş kaşar peyniri eklenmiş olur. Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır.
TERMAL SARMA
Malzemeler;
- 120 gr. iki bölüme bölünmüş biftek
- 50 gr. margarin
- 100 gr. kuru soğan
- 30 gr. kültür mantarı
- 2 gr. karabiber
- Yeteri kadar tuz
Biftekler ince bir halde dövülür. Soğan ve mantar margarin ile sote edilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılmış olur. Kürdan ile tutturulur. Teflon tencerede margarin ile kızartılmaya bırakılır. Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tencerede sosu yapılır. Kızartılan bifteklerin üstüne ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir.
TERMAL TATLISI
Malzemeler;
- Krep hamur harcını için;
- 15gr. un
- 1 ad. yumurta
- 3 gr. çiçek yağı
- 1 gr. tuz
- 1 gr. şeker
- İçi ve Sosu için;
- 50 gr. elma marmeladı
- 5 gr. kavrulmuş nüverde
- 50 gr. vişne reçeli
- 5 gr. nişasta
- 50 gr. Su
Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, şeker ve tuz ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır. Teflon tencerede pişirilir. Hazırlanan krep soğutularak üstüne elma marmeladı sürülür. Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir. Rulo şeklinde sarılmış olur. Çapraz bir halde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir. Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üstüne ilave edilerek servise sunulur.
YAPRAK PİDESİ
Malzemeler;
- Yoğurt 1 su bardağı
- Soğan 1 bağ
- Su 1 su bardağı
- Mısır Unu 2 su bardağı
- Asma Yaprağı 20 tane
- Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı
- Nane ½ bağ tuz
Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün. Naneyi ince ince kıyın. Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın. Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı ekleyip karışmasını sağlayarak bir harç hazırlayın. Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın. üstüne bir sıra yaprak dizin. Hazırladığınız harcı 2 santimetre. kalınlığı olacak şekilde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin. Tavanın ağzına birazcık daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin. Tavaya kaydırıp öteki yanına da kızartın. Alevden alıp dilimleyerek servis yapın.
YORUMLAR