Masal Hakkında Kısa Bilgiler

Evlatların esrarengiz ve hayal dolu alemi olan masallar ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız Masal, daha çok ufaklıklara an...

Evlatların esrarengiz ve hayal dolu alemi olan masallar ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız



masalMasal, daha çok ufaklıklara anlatılan, muhteşem serüvenlerle dolu hikayelerdir. Masalların başlıca özelliği, içinde insan ve doğa üstü yaratıkların, olayların bulunmasıdır. Devler, cinler, periler masalların başlıca kişilerinden olduğu benzer biçimde, tokatı yiyen şehzadenin süpürgeye çevrilmesi, kuş olup uçması benzer biçimde vakalar da masallarda sık sık rastlanan olaylardır. Masalların ikinci özelliği, onu uyduranın belirgin olmayışıdır. Bu tür durumlar ana-babalardan ufaklıklara anlatıla anlatıla bugüne dek gelmiştir.



Dilimizde de, yüzyıllardan bu yana, yüzlerce masal söylenegelmiştir. Bunların, folklor araştırmaları içinde tespit edilerek yazıya alınması, mütevazı, güzel bir üslupla tekrardan yazılması benzer biçimde emek harcamalar yeni adım atmıştır.



Masallar, bazan ulusal, yöresel kaynaklardan doğmadır. Dede Korkut Hikâyeleri‘nin Orta Anadolu’da söylenen şekilleri, Türk tarihinin destan parçalarının halk içinde yaşadığını gösterir. Bir takım masallar, malum ünlü hikayelerin halk arasına inerek az çok şekil değiştirmesinden doğmuştur: Binbir Gece Hikâyeleri‘nden masal halini almış olanlar benzer biçimde. Bir de, halkın heyecanını uyandıran bir takım acıklı olayların, zaman içinde masallaşmasından meydana gelmiş olanlar vardır: Cenup Yörükleri’ nin «Boş Beşik» efsanesi benzer biçimde.



Eski cemiyet hayatımızda masal bilmekle, masal söylemekle tanınmış hanımlar vardı. Bunlara «masalcı nine» derlerdi. Masalcılar, konaklarda, çoğunluğunu çocuklarla bayanların meydana getirdikleri topluluklara, kış gecelerinde, ramazan gecelerinde bildikleri, bazan da uydurdukları masalları tatlı tatlı anlatırlardı. Bu masallar büyük bölümü vakit şu şekilde bir tekerlemeyle başlar:



«Evvel vakit içinde, kalbur saman içinde, deve tellâl iken, pire berber iken, ben annemin beşiğini sallar, annem bana ninni söyler iken… Bîr padişahın birbirlerinden güzel üç kızı varmış. Bigün…»



Masalların bitişi de büyük bölümü kez şu şekilde bir tekerlemeyle biter: «Gökten üç elma düştü, birisini kendim yedim, birisini bu masalı dinliyene verdim, birisini… Onlar ermiş muradına, bizler çıkalım kerevetine!»



Ulusların kendilerine nazaran masallar vardır. Bir sürü yazarlar ya bu tarz şeyleri işleyerek, ya da kendileri yeni mevzular bularak, çocuklar için türlü masallar, hayvan hikayeleri yazmışlardır. Bunların başlangıcında Andersen, Grimm Kardeşler, La Fontaine gelir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Masal Hakkında Kısa Bilgiler
Masal Hakkında Kısa Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/masal-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/masal-hakknda-ksa-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/masal-hakknda-ksa-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content