Metabolizma (Özet) : Diri meydana ulaştıktan sonra yaşamın devamı süresince onun vücudunda meydana gelen olayların hepsine aniden metaboliz...
Metabolizma (Özet) : Diri meydana ulaştıktan sonra yaşamın devamı süresince onun vücudunda meydana gelen olayların hepsine aniden metabolizma ismi verilmektedir. Bundan dolayı biyokimya büyük oranda metabolizma ile ilgilenmektedir. Metabolizma (Detay)
Metabolizma, yapım yıkım (ya da özümleme) canlıda yaşamın sürdürülmesi esnasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir.
Her organizma, gelişme, gelişme, ısı, hareket, üreme şeklinde yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmek için dış çevreden bir takım maddeler ve enerji alabilmek zorundadır. Bu maddeler ve enerji, yaşamsal etkinliklerin sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan organik moleküllerin sentezlenmesinde kullanılacaktır. Dış çevreden alınan organik ya da inorganik moleküller, ya ilkin parçalanarak, yıkıma uğratılarak ya da yıkıma gerek kalmadan lüzumlu moleküllerin sentezlenmesinde kullanılır.
Daha karmaşık yapıdaki molleküllerden oluşan maddelerin organizmada, daha kolay yapılı moleküllere yıkımı süreçlerine metabolizmanın katabolizma süreçleri denilir. Daha kolay yapıdaki molleküllerin, daha karmaşık yapıdaki molleküllerin sentezinde kullanılması ise anabolizma tepkimeleridir. Organizmada bir reaksiyonun başlangıç maddesinden ürüne dönüşmesi süresince meydana gelen kimyasal değişikliklere ara metabolizma, bu değişimler esnasında meydana gelen ara ürünlere metabolitler ismi verilir.
Başlıca metabolizma reaksiyonları:
Hidroliz reaksiyonları
Kondensasyon reaksiyonları
Oksidoredüksiyon (redoks) reaksiyonları
Fosforilasyon reaksiyonları
Transaminasyon reaksiyonları
Transaçilasyon reaksiyonları
Transmetilasyon reaksiyonları
Transpeptidasyon reaksiyonları
Karboksilasyon/dekarboksilasyon reaksiyonları
YORUMLAR