Metapsişik nedir, emek verme alanları nedir? Metapsişik araştırmaların özellikleri, gelişimi, hakkında bilgi. METAPSİŞİK psikoloji bilimin...
Metapsişik nedir, emek verme alanları nedir? Metapsişik araştırmaların özellikleri, gelişimi, hakkında bilgi.
METAPSİŞİK psikoloji biliminin sınırlarını aşan olayların incelenmesi. Metapsişik sözcüğünü ilk kez Charles Richet ortaya attı ve “ispritizma” diye adlandırılan olayların gözlemlenmesini bilhassa deneyimden geçirilmesini istedi; onları bilimsel alana sokmaya çalıştı (1912). Bu girişimden sekiz yıl sonrasında Paris’te bir “Metapsişik enstitüsü” kuruldu.
Metapsişik vakaları, düşünsel vakalar ve fizyolojik vakalar diye ikiye ayırmak anane olmuştur. Mesela bir masanın kendi kendine hareket etmesi ya da ayaklarıyla yere darbeler vurması, bir fizyolojik vakadır; sadece bu darbelerin ansızın bir şey anlatır duruma gelmesi ve bir cümle oluşturması ise, düşünsel bir vakadır. Düşünsel vakalar grubuna, “telapati” ve “keşf” ile ilintili tüm vakalar girer. Günümüzde telapati yerine “kriptestezi”, bulgu yerine de “normalüstü bilgi” terimleri kullanılmaktadır. Ön duygular, önseziler, birsamlı görüntüler, düşüncenin okunması ve aktarılması, yabancı bir dilin ansızın konuşulması vb. birer düşünsel vakadır. Fizyolojik vakalar da genel olarak dört gruba ayrılır: Darbeler; nesnelerin kendi başlarına hareket etmeleri; ışık vakaları; maddeleşme vakaları.
Bilim günümüze dek, yukarıda sözü edilen metapsişik olayların asla birini kabul etmemiştir. Şundan dolayı bu vakalar, bilimsel veri ve gerçeklerle çelişmektedir. Bunun tümüyle kuramsal bir itiraz olduğu ve olgular karşısında ortadan kalkacağı söylenebilir. Sadece, gerçekte, metapsişik vakalar kesinlik taşımamaktadır. Bu olayların ortaya çıkmasını sağlamak için uyulması mecburi olduğu söylenen koşullar (karanlık, denemeye katılanların el ele tutuşmak zorunda olması, çeşitli şarkılar ve yakarmalar, medyumun izni olmadan fotoğraf çekilmemesi, maddileşmeye dokunmanın yasak olması vb), bilinmiş olduğu suretiyle,lıile yapmanın lüzumlu kıldığı en elverişli koşullardır.
YORUMLAR