mıhlama isim 1 . Mıhlamak işi. 2 . halk ağzında Yumurta, un, soğan, ıspanak karışımıyla yağda yapılan bir yemek türü. Kaynak: Tür...
mıhlama
isim
1 . Mıhlamak işi.
2 . halk ağzında Yumurta, un, soğan, ıspanak karışımıyla yağda yapılan bir yemek türü.
Kaynak: Türk Dil Kurumu
MIHLAMA a.
1. Mıhlamak eylemi.
2. Arg. Bir çeşit zar atma biçimi.
—Kuyumc. Değerli taşları altın, gümüş vb. metal içine yerleştirme. (Bk. ansıkl. böl.)
—ANSİkl. Mıhlama üç biçimde gerçekleştirilebilir: kaşlı mıhlama da değerli taşlar yüzük kaşı ya da bir yuva içine yerleştirilerek taşı çevreleyen metal yukarıya doğru bükülür. Dolgulu mıhlama'da, doğrudan metal içine açılan deliğe taş yerleştirildikten sonra çevresindeki metal yukarıya doğru bükülür. Tırnaklı ya da ajurlu mıhlama'da taş çevresi tırnaklı bir yuvaya oturtulur ve tırnaklar taşın üzerine doğru bükülür.
MIHLAMA a Yörs. Tuzu alınmış peynir, mısır unu, yağ ve suyla yapılan bir tür hamur işi.
—ANSİKL. Karadeniz bölgesine özgü yemeklerden olan mıhlama, mısır unuyla yapılır. Peynir, tuzunun çıkması için suya konur; mısır unu yağda hafifçe pembeleşinceye değin kavrulduktan sonra üzerine su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca küçük doğranmış peynirler atılır, muhallebi kıvamına gelinceye değin karıştırılarak pişirilir. Yeneceği zaman üzerine kızgın tereyağı gezdirilir.
1. Mıhlamak eylemi.
2. Arg. Bir çeşit zar atma biçimi.
—Kuyumc. Değerli taşları altın, gümüş vb. metal içine yerleştirme. (Bk. ansıkl. böl.)
—ANSİkl. Mıhlama üç biçimde gerçekleştirilebilir: kaşlı mıhlama da değerli taşlar yüzük kaşı ya da bir yuva içine yerleştirilerek taşı çevreleyen metal yukarıya doğru bükülür. Dolgulu mıhlama'da, doğrudan metal içine açılan deliğe taş yerleştirildikten sonra çevresindeki metal yukarıya doğru bükülür. Tırnaklı ya da ajurlu mıhlama'da taş çevresi tırnaklı bir yuvaya oturtulur ve tırnaklar taşın üzerine doğru bükülür.
MIHLAMA a Yörs. Tuzu alınmış peynir, mısır unu, yağ ve suyla yapılan bir tür hamur işi.
—ANSİKL. Karadeniz bölgesine özgü yemeklerden olan mıhlama, mısır unuyla yapılır. Peynir, tuzunun çıkması için suya konur; mısır unu yağda hafifçe pembeleşinceye değin kavrulduktan sonra üzerine su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca küçük doğranmış peynirler atılır, muhallebi kıvamına gelinceye değin karıştırılarak pişirilir. Yeneceği zaman üzerine kızgın tereyağı gezdirilir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR