Mide bulantısı, ishal ve karın ağrısının sebebi ne olabilir? Mide bulantısı ve kusmanın sebepleri Mide bulantısı ve kusmanın bir ...
Mide bulantısı, ishal ve karın ağrısının sebebi ne olabilir?
Mide bulantısı ve kusmanın sebepleri
Mide bulantısı ve kusmanın bir sürü sebebi vardır. Bu tür durumlar içinde;
- Akut gastrit (mide yangısı, mide astarının direkt iritasyonu ya da tahrişi)
- Beyinden gelen sinyallerin mide bulantısı ve kusmaya niçin olduğu merkezi sebepler
- Mide sorunlarıyla ilgili olmayan başka hastalıklar
- Bağırsakların mekanik obstrüksiyonu vardır.
Akut gastritin sebebi çoğu zaman mide astarını tahriş eden bir şeydir. Söz konusu durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:
Enfeksiyonlar
Sık görülen bir virüs ya da değişik bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına yol açan şeyler çoğu zaman enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları-sancıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla beraber ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar içinde sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori şeklinde) bakterinin niçin olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.
Mide gribi (mide üşütmesi)
Mide gribi (gastroenterit, mide-bağırsak iltihabı) viral bir enfeksiyona bağlı olarak kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkar. Bu hastalık, emareleri içinde ateş, üşüme, kas ağrısı-sancısı ve öksürme de bulunan gribal enfeksiyonla karıştırılmamalıdır.
Yiyecek zehirlenmesi
Yiyecek zehirlenmesi büyük seviyede kusmaya niçin olabilir ve en sık görülen sebebi Staphylococcus aureus ismi verilen bir bakterinin salmış olduğu bir toksindir. Yiyecek zehirlenmesinin emareleri zehirli ya da iyi hazırlanmamış bir yiyeceğin tüketilmesinden birden fazla saat sonrasında ortaya çıkar. Yiyecek zehirlenmesinin başka bakteriyel sebepleri içinde Salmonella, Kampilobakter, Şigella, Koli basili ve Listeriya sayılabilir.
Mideyi tahriş eden başka nedenler
Alkol, sigara, aspirin ya da ibuprofen şeklinde steroit yapısında olmayan entienflamatuar ilaçlar mide astarını tahriş edebilir ve mide bulantısı ve kusmaya niçin olabilirler.
Mide ülseri
Mide ülseri, mide astarının hafifçe bir tahrişinden midenin koruyucu astarında oluşan ve ülser ismi verilen bir probleminin oluşmasına kadar farklılık gösterebilmektedir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (özofajit reflüsü)
Midedeki asitin yiyecek borusuna çıkması anlamına gelen bu hastalık da mide bulantısı ve kusmaya niçin olabilmektedir.
Mide bulantısı ve kusmanın merkezi sebepleri
Kafa ağrısı-sancısı
Bilhassa migren sık sık mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilmektedir.
DEVAMI :
Mide bulantısı ve çok fazla kusmanın sebebi ne olabilir?
Karın ağrısının sebepleri nedir, ne yapılmalıdır?
Mide Bulantısı ve Tedavisi
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Mide bulantısı ve kusmanın bir sürü sebebi vardır. Bu tür durumlar içinde;
- Akut gastrit (mide yangısı, mide astarının direkt iritasyonu ya da tahrişi)
- Beyinden gelen sinyallerin mide bulantısı ve kusmaya niçin olduğu merkezi sebepler
- Mide sorunlarıyla ilgili olmayan başka hastalıklar
- Bağırsakların mekanik obstrüksiyonu vardır.
Akut gastritin sebebi çoğu zaman mide astarını tahriş eden bir şeydir. Söz konusu durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:
Enfeksiyonlar
Sık görülen bir virüs ya da değişik bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına yol açan şeyler çoğu zaman enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları-sancıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla beraber ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar içinde sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori şeklinde) bakterinin niçin olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.
Mide gribi (mide üşütmesi)
Mide gribi (gastroenterit, mide-bağırsak iltihabı) viral bir enfeksiyona bağlı olarak kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkar. Bu hastalık, emareleri içinde ateş, üşüme, kas ağrısı-sancısı ve öksürme de bulunan gribal enfeksiyonla karıştırılmamalıdır.
Yiyecek zehirlenmesi
Yiyecek zehirlenmesi büyük seviyede kusmaya niçin olabilir ve en sık görülen sebebi Staphylococcus aureus ismi verilen bir bakterinin salmış olduğu bir toksindir. Yiyecek zehirlenmesinin emareleri zehirli ya da iyi hazırlanmamış bir yiyeceğin tüketilmesinden birden fazla saat sonrasında ortaya çıkar. Yiyecek zehirlenmesinin başka bakteriyel sebepleri içinde Salmonella, Kampilobakter, Şigella, Koli basili ve Listeriya sayılabilir.
Mideyi tahriş eden başka nedenler
Alkol, sigara, aspirin ya da ibuprofen şeklinde steroit yapısında olmayan entienflamatuar ilaçlar mide astarını tahriş edebilir ve mide bulantısı ve kusmaya niçin olabilirler.
Mide ülseri
Mide ülseri, mide astarının hafifçe bir tahrişinden midenin koruyucu astarında oluşan ve ülser ismi verilen bir probleminin oluşmasına kadar farklılık gösterebilmektedir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (özofajit reflüsü)
Midedeki asitin yiyecek borusuna çıkması anlamına gelen bu hastalık da mide bulantısı ve kusmaya niçin olabilmektedir.
Mide bulantısı ve kusmanın merkezi sebepleri
Kafa ağrısı-sancısı
Bilhassa migren sık sık mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilmektedir.
DEVAMI :
Mide ağrısının sebepleri nedir?
Mide ağrısı-sancısı neredeyse her insanın başına, yaşamın bir noktasında, gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte karın bölgesinde mide ve mide haricinde bir çok organ daha mevcuttur. Mide ağrısının sebepleri mide lı olabileceği şeklinde başka organlar lı da olabilir.
Ağrı-sancı, kısa dönemli ve gelip geçici olabilir, ya da bir tek yiyecek yedikten sonrasında görülüyor olabilir. Ama, daha uzun devam eden, sürekli ağrılara sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur.
Mide Ağrısının Sebepleri
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Kaynaklı Mide ağrısı-sancısı:
Mideyi yiyecek borusundan farklı kılan kapakçığın zayıflaması ile görülür. Midedeki yiyecek ve asitler yiyecek borusuna kaçar. Bu da hastanın üst midesinde ya da göğüsünün alt kısmında mide ekşimesi şeklinde ağrılara sebep olur. Çok yiyecek yiyecek ya da yanlış türden (mesela çok yağlı) besinlerle beslenmek rahatsızlığı arttırabilir. Kilo vermek, ne yenileceğine dikkat edilmesi, ve antiasit ya da proton pompası inhibitörleri şeklinde kimi ilaç tedavileri, ağrıları-sancıları belirgin seviyede azaltacaktır.
Laktoz Duyarlılığı:
Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Hastalık, bu şekerin sindirilemeyişi ile ortaya çıkar. Bütün ülkelerde milyonlarca insanda görülen bir rahatsızlıktır. Hatta bir takım bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirebilenlerin sayısı, sindiremeyenlerin sayısından azdır. Hastalarda süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası karın ağrısı-sancısı, gaz, hazımsızlık, geğirme ve ishal görülebilir. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak durulması bu hastalar için rahatsızlığı azaltıcı bir çözümdür.
Stres:
Stres, uykusuzluk, kafa ağrısı-sancısı ve tansiyona sebep olduğu şeklinde mide ağrılarının da sebebi olabilir. Kilo ve iştah kaybı, sinirli bağırsak sendromu, stres lı karın ağrılarının başka sonuçlarındardır. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir husus, bu rahatsızlıklardaki neden-sonuç ilişkisinin çift yönlü olduğudur. Stres karın ağrılarının sebib olabiliyorken, karın ağrıları-sancıları da stres ve depresyonların sebebi olabilirler.
Bir takım ilaçların yan tesirleri:
Hiçbir ilaç yan etkisiz değildir. Kimi zaman bu yan etkisinde bırakır içinde karın ve Mide ağrısı-sancısı da vardır. Mesela kemik erimesini (osteoporoz) önleyen ve kemik yoğunluğunu korumaya destek olan ve ağız kanalıyla alınan bifosfonatlar,yiyecek borusunun alt kısmında şişkinliğe ve ağrıya sebep olabilirler. Gene ağrılar-sancılar için alınan, ibuprofen ve aspirin şeklinde steroid yapıda olmayan anti inflamatuar ilaçlar, yiyecek borusunun alt kısmında şişkinlik ve ağrıya sebep olabilecek ilaçlardandırlar. Mide duvarında hasara sebep olabilecek bu ilaçları uzun soluklu kullanmak ülsere dahi sebep olabilir.
Gluten Duyarlılığı:
Bir takım insanların vücutları, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein olan glütene tepki gösterirler. Bu rahatsızlığa glüten intoleransı denir. Bu hastalarda glüten ince bağırsak hasarına neden olur. Besinler ince bağırsakta emilemez. Hastalar buğday, arpa ya da çavdar tükettiklerinde karın ağrısı-sancısı, gaz, şişkinlik ve bitkinlik emarelerini gösterirler. İnce bağırsağın gıdaları emmede başarısız olması, kronik ishal, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir.
Tiroit Problemleri Kaynaklı Mide ağrısı-sancısı:
Tiroit bezi her ne kadar uzunlukta yer alsa da, tiroit bezi ile ilgili rahatsızlıklar vücudun karın bölgesinde de ağrılara sebep olabilir. Tiroit bezinin vücutta düzenlemiş olduğu bir çok sistemden bir tanesi de sindirim sistemidir. Eğer tiroit bezi gerektiğinden fazla hormon üretirse bu hipertiroitizm denilen ve sindirim sistemini hızlandıran bir rahatsızlığa yol açabilir. Karın ağrısı-sancısı ve ishal bu rahatsızlığın belirtileridir. Eğer titoit bezi gerektiğinden az çalışırsa bu hipotiroitizm denizlen bir rahatsızlığa sebep olur.Sindirim sistemi yavaşlar, kabızlık ve gaz kökenli ağrılar-sancılar ortaya çıkabilir.
Parazit:
Mide ağrısı-sancısı emarelerini parazitlere yorumlayan azdır fakat parazitler de pekala mide ağrılarının sebeplerinden olabilirler. Bu rahatsızlıklara sebep olan bakteriler çok türlü olsa da en sık görülenlerinden iki tanesi Giardiaand Cryptosporidium'dur. Kirli suları içme ya da kirli havuz ya da göllerde yüzme bu bakterilerin bulaşmasına niçin olabilir. Kramp, ishal ve mide bulantıları parazit lı hastalıkların belirtileridir. Başka bakteriler kirli ya da az pişmiş besinlerle de bulaşabilirler.
Apandisit:
Apandisit apandistin iltihaplanmasıyla oluşan ve ıstırap veren bir karın ağrısı-sancısı ile kendini belirgin eden bir rahatsızlıktır. Ağrı-sancı göbek deliği bölgesinde başlayabilir fakat daha sonrasında karnın sağ alt kısmına doğru yayılır. Hafifçe ateş ve titreme başka emareleri arasındadır. Apandist alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara gebedir.
ülser:
Mide ya da incebağırsağın üst kısmında bulunan koruyucu duvarda oluşabilecek bir hasar ya da delik, ülser oluşumuna sebep olur. İnce bağırsak ülseri, mide ülserine nazaran daha sık görülür. Orta ve üst karında yiyecek sonrası ağrılar-sancılar görülür. En mühim sebebi helikobakter pilori denilen bir bakteri türüdür. Antibiyotikler ve anti-asitler ülser tedavilerinde kullanılmaktadır.
Çok Fazla Şekersiz Sakız Çiğnemek:
Eğer şekersiz sakızlarda bulunan sorbitol isminde maddeyi çokça alırsanız, bu da karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Sorbital almanıza yol açan şekersiz sakızları ya da ilgili gıdaları almayı keserseniz, emareler de ortadan kalkacaktır.
Gıda Zehirlenmesi:
Gıda zehirlenmesi ile bulaşan virüs ve bakteriler ishal ve mide bulantısıyla birlikte gelen bir karın ağrısına da sebep olabilirler. Genel anlamda emareler bir iki gün içinde geçse de çok disiplinli durumlarda gıda zehirlenmesi ölümcül olablir. Eğer viral bir mide iltihabınız var ise gıda zehirlenmesi ile birlikte gelen karın ağrısı-sancısı daha uzun sürebilir.
Bağırsak İltihabı:
İnce ya da kalınca bağırsağın iç kısmında iltihaplanmanın görülmesidir. Bağırsakta yara ve tıkanmalara sebep olabilir. Emareleri uzun dönemlidir fakat dönem dönem alevlenip sönümlenebilirler. Bu da hastalığın teşhisini zorlaştırır. Bağırsak iltihaplanması dikkatle gözlenmelidir zira ilerleyen yaşlarda bağırsak kanserine niçin olabilir.
Sinirli Bağırsak Sendromu:
Sinirli bağırsak sendromu da uzun dönemli karın ağrılarına ve ishal ya da kabızlık şeklinde bağırsak düzensizliklerine sebep olsa da, bağırsak iltihabı şeklinde daha bir irin değildir ve anal yolla kanama hiç bir zaman görülmez. Daha disiplinli bir rahatsızlığa dönüşme ihtimali azdır. Ağrı-sancı kesiciler ile emareleri ortadan kaldırılabilir.
Kanser:
Çok yaygın olmamasına karşın karın bölgesinde yer edinen herhangi bir organda (pankreas, mide, safra kesesi, yumurtalık şeklinde) görülen kanser, geç dönemlerde mide ağrısı-sancısı yapabilir. Mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde görülen farklılık başka emareleri arasındadır. Eğer günde bir kez büyük tuvaletinize giderken bu sayı 3-4 günde bir olarak değiştiyse, bu denetim edilmesi ihtiyaç duyulan bir durumdur.
Mide ağrısı-sancısı neredeyse her insanın başına, yaşamın bir noktasında, gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte karın bölgesinde mide ve mide haricinde bir çok organ daha mevcuttur. Mide ağrısının sebepleri mide lı olabileceği şeklinde başka organlar lı da olabilir.
Ağrı-sancı, kısa dönemli ve gelip geçici olabilir, ya da bir tek yiyecek yedikten sonrasında görülüyor olabilir. Ama, daha uzun devam eden, sürekli ağrılara sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur.
Mide Ağrısının Sebepleri
Mideyi yiyecek borusundan farklı kılan kapakçığın zayıflaması ile görülür. Midedeki yiyecek ve asitler yiyecek borusuna kaçar. Bu da hastanın üst midesinde ya da göğüsünün alt kısmında mide ekşimesi şeklinde ağrılara sebep olur. Çok yiyecek yiyecek ya da yanlış türden (mesela çok yağlı) besinlerle beslenmek rahatsızlığı arttırabilir. Kilo vermek, ne yenileceğine dikkat edilmesi, ve antiasit ya da proton pompası inhibitörleri şeklinde kimi ilaç tedavileri, ağrıları-sancıları belirgin seviyede azaltacaktır.
Laktoz Duyarlılığı:
Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Hastalık, bu şekerin sindirilemeyişi ile ortaya çıkar. Bütün ülkelerde milyonlarca insanda görülen bir rahatsızlıktır. Hatta bir takım bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirebilenlerin sayısı, sindiremeyenlerin sayısından azdır. Hastalarda süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası karın ağrısı-sancısı, gaz, hazımsızlık, geğirme ve ishal görülebilir. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak durulması bu hastalar için rahatsızlığı azaltıcı bir çözümdür.
Stres:
Stres, uykusuzluk, kafa ağrısı-sancısı ve tansiyona sebep olduğu şeklinde mide ağrılarının da sebebi olabilir. Kilo ve iştah kaybı, sinirli bağırsak sendromu, stres lı karın ağrılarının başka sonuçlarındardır. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir husus, bu rahatsızlıklardaki neden-sonuç ilişkisinin çift yönlü olduğudur. Stres karın ağrılarının sebib olabiliyorken, karın ağrıları-sancıları da stres ve depresyonların sebebi olabilirler.
Bir takım ilaçların yan tesirleri:
Hiçbir ilaç yan etkisiz değildir. Kimi zaman bu yan etkisinde bırakır içinde karın ve Mide ağrısı-sancısı da vardır. Mesela kemik erimesini (osteoporoz) önleyen ve kemik yoğunluğunu korumaya destek olan ve ağız kanalıyla alınan bifosfonatlar,yiyecek borusunun alt kısmında şişkinliğe ve ağrıya sebep olabilirler. Gene ağrılar-sancılar için alınan, ibuprofen ve aspirin şeklinde steroid yapıda olmayan anti inflamatuar ilaçlar, yiyecek borusunun alt kısmında şişkinlik ve ağrıya sebep olabilecek ilaçlardandırlar. Mide duvarında hasara sebep olabilecek bu ilaçları uzun soluklu kullanmak ülsere dahi sebep olabilir.
Gluten Duyarlılığı:
Bir takım insanların vücutları, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein olan glütene tepki gösterirler. Bu rahatsızlığa glüten intoleransı denir. Bu hastalarda glüten ince bağırsak hasarına neden olur. Besinler ince bağırsakta emilemez. Hastalar buğday, arpa ya da çavdar tükettiklerinde karın ağrısı-sancısı, gaz, şişkinlik ve bitkinlik emarelerini gösterirler. İnce bağırsağın gıdaları emmede başarısız olması, kronik ishal, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir.
Tiroit Problemleri Kaynaklı Mide ağrısı-sancısı:
Tiroit bezi her ne kadar uzunlukta yer alsa da, tiroit bezi ile ilgili rahatsızlıklar vücudun karın bölgesinde de ağrılara sebep olabilir. Tiroit bezinin vücutta düzenlemiş olduğu bir çok sistemden bir tanesi de sindirim sistemidir. Eğer tiroit bezi gerektiğinden fazla hormon üretirse bu hipertiroitizm denilen ve sindirim sistemini hızlandıran bir rahatsızlığa yol açabilir. Karın ağrısı-sancısı ve ishal bu rahatsızlığın belirtileridir. Eğer titoit bezi gerektiğinden az çalışırsa bu hipotiroitizm denizlen bir rahatsızlığa sebep olur.Sindirim sistemi yavaşlar, kabızlık ve gaz kökenli ağrılar-sancılar ortaya çıkabilir.
Parazit:
Mide ağrısı-sancısı emarelerini parazitlere yorumlayan azdır fakat parazitler de pekala mide ağrılarının sebeplerinden olabilirler. Bu rahatsızlıklara sebep olan bakteriler çok türlü olsa da en sık görülenlerinden iki tanesi Giardiaand Cryptosporidium'dur. Kirli suları içme ya da kirli havuz ya da göllerde yüzme bu bakterilerin bulaşmasına niçin olabilir. Kramp, ishal ve mide bulantıları parazit lı hastalıkların belirtileridir. Başka bakteriler kirli ya da az pişmiş besinlerle de bulaşabilirler.
Apandisit:
Apandisit apandistin iltihaplanmasıyla oluşan ve ıstırap veren bir karın ağrısı-sancısı ile kendini belirgin eden bir rahatsızlıktır. Ağrı-sancı göbek deliği bölgesinde başlayabilir fakat daha sonrasında karnın sağ alt kısmına doğru yayılır. Hafifçe ateş ve titreme başka emareleri arasındadır. Apandist alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara gebedir.
ülser:
Mide ya da incebağırsağın üst kısmında bulunan koruyucu duvarda oluşabilecek bir hasar ya da delik, ülser oluşumuna sebep olur. İnce bağırsak ülseri, mide ülserine nazaran daha sık görülür. Orta ve üst karında yiyecek sonrası ağrılar-sancılar görülür. En mühim sebebi helikobakter pilori denilen bir bakteri türüdür. Antibiyotikler ve anti-asitler ülser tedavilerinde kullanılmaktadır.
Çok Fazla Şekersiz Sakız Çiğnemek:
Eğer şekersiz sakızlarda bulunan sorbitol isminde maddeyi çokça alırsanız, bu da karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Sorbital almanıza yol açan şekersiz sakızları ya da ilgili gıdaları almayı keserseniz, emareler de ortadan kalkacaktır.
Gıda Zehirlenmesi:
Gıda zehirlenmesi ile bulaşan virüs ve bakteriler ishal ve mide bulantısıyla birlikte gelen bir karın ağrısına da sebep olabilirler. Genel anlamda emareler bir iki gün içinde geçse de çok disiplinli durumlarda gıda zehirlenmesi ölümcül olablir. Eğer viral bir mide iltihabınız var ise gıda zehirlenmesi ile birlikte gelen karın ağrısı-sancısı daha uzun sürebilir.
Bağırsak İltihabı:
İnce ya da kalınca bağırsağın iç kısmında iltihaplanmanın görülmesidir. Bağırsakta yara ve tıkanmalara sebep olabilir. Emareleri uzun dönemlidir fakat dönem dönem alevlenip sönümlenebilirler. Bu da hastalığın teşhisini zorlaştırır. Bağırsak iltihaplanması dikkatle gözlenmelidir zira ilerleyen yaşlarda bağırsak kanserine niçin olabilir.
Sinirli Bağırsak Sendromu:
Sinirli bağırsak sendromu da uzun dönemli karın ağrılarına ve ishal ya da kabızlık şeklinde bağırsak düzensizliklerine sebep olsa da, bağırsak iltihabı şeklinde daha bir irin değildir ve anal yolla kanama hiç bir zaman görülmez. Daha disiplinli bir rahatsızlığa dönüşme ihtimali azdır. Ağrı-sancı kesiciler ile emareleri ortadan kaldırılabilir.
Kanser:
Çok yaygın olmamasına karşın karın bölgesinde yer edinen herhangi bir organda (pankreas, mide, safra kesesi, yumurtalık şeklinde) görülen kanser, geç dönemlerde mide ağrısı-sancısı yapabilir. Mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde görülen farklılık başka emareleri arasındadır. Eğer günde bir kez büyük tuvaletinize giderken bu sayı 3-4 günde bir olarak değiştiyse, bu denetim edilmesi ihtiyaç duyulan bir durumdur.
İshal Niçin Olur?
Kabızlığın tam tersi bir vaziyet olarak tanım edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık wcye çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok acele ya da çok süratli bir biçimde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları-sancıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan derhal her insanın başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak düzgüsel kabul edilir. Çoğu zaman kucak dolusu su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar ya da laktoz intoleransı şeklinde bir çok değişik nedenden dolayı ishal oluruz.
Ama uzun devam eden, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı yitirilmesine yol açan, ateş meydana getiren ya da kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve kesinlikle derhal bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde çekince oluşturmadığı halde, bu emarelerle beraber meydana vardığında daha disiplinli bir sıhhat sorununa işaret ediyor olabilir. Bilhassa çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde derhal doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.
En Sık Rastlanan İshal Sebepleri
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bozuk yiyecekler ya da fena su sebebiyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale niçin olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir. Bilhassa dışarıda yiyecek yerken mutfağından güvenilir bulunmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden derhal uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma zamanı geçmiş ve bozulmuş besin ürünlerini almamaya itina gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta dahi olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye ezberlemek ve içme suyuna itina göstermek de son aşama önemlidir.
Bilhassa az gelişmiş ülkelere meydana getirilen seyahatler esnasında ishale sık rastlanır çünkü pek çok kez bu ülkelerde restoran mutfakları denetlenmez. üstelik bir tek yiyeceklerin tazeliği değildir, alışık bulunmadığınız yiyeceklerdeki değişik kimyasallar da ishale ya da mide bozulmasına niçin olabilir. İnternet çağlarında bundan sonra ister yurt içi ister yurt dışı olsun, bilmediğiniz bir mekanda yiyecek yiyecekseniz gideceğiniz restoranları evvelde araştırabilirsiniz. Kırılgan bir midesi olanlar, mahalli mutfağı denerken hızla etmemeli, kesinlikle kapalı şişede satılan içme sularını içmelidir. Sokakta ve açıkta satılan yiyecekler mevzusunda da dikkatli olmanız, seyahatinizi zehir olmaktan kurtarabilir.
Virüsler
İshale niçin olabilecek rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs şeklinde değişik virüs türleri vardır. Bu virüslerin niçin olduğu mide-bağırsak iltihabı (viral gastroenterit) sonucu kusma ya da ishal görülür. Bu hastalık ‘mide gribi‘ olarak da bilinir fakat hastalığın grip virüsleriyle bir alakası yoktur. Bu bir tek bir isim benzerliğinden ibarettir. Bakteri, parazit ya da başka rahatsızlıklar mide gribine yol açmaz.
Mide gribine bir tek virüsler niçin olur. Ama emarelere bakarak ishale neyin niçin bulunduğunu, mide gribi olup olmadığını ayırt etmek, hastalar için zor olabilir. Bu konuyu en iyi bir hekim teşhis edecektir. Vücudun kaybetmiş olduğu sıvı yerine koyulmazsa, mide gribi tehlikeli bir hastalık olur. Bilhassa çocuklar söz mevzusu olduğunda dikkatli olmak ve sıvı kaybı mevzusunda kırılgan hareket etmek gerekir. Çocuklarda ishal gerektiği takdirde hekim tavsiyesi almanız önemlidir.
Virüsler bu hastalığı taşıyan kişilerden bulaşabilir. Mide gribi olan kişilerin kullandığı tuvaletlerden ya da hastalık esnasında hela sonrası ellerini iyi yıkamayan kişilerin hazırladığı yiyeceklerden, havuzlardan, lağım suyu ile temas etmiş deniz ürünlerinden, kirli sulardan ishale yol açan bu virüsler kapılabilir.
Kullanılan İlaçlar
Antibiyotikler başta olmak suretiyle bir çok ilaç ishale niçin olabilir. Antibiyotiklerin bağırsaktaki tabii bakteri türleri üstünde negatif bir tesiri vardır. Antibiyotik yüzünden fena bakterilerin yanı sıra sindirime destek olan yararlı bakterilerin de yok olmasıyla, bağırsaktaki bakteri dengesi bozulur ve bu vaziyet ishale niçin olur. Antibiyotik sebebiyle görülen ishal, çoğu zaman antibiyotik tedavisinin tamamlanmasından sonrasında görülür.
Antibiyotik haricinde çoğu zaman mide ekşimesi şikayeti üstüne kullanılan ve magnezyum içeren antiasit ilaçların da ishal şeklinde bir yan tesiri olabilir. Bu ilaçların siz sindirim ile ilgili bir problemi çözmeye uğraşırken, başka bir sindirim sorununa yol açma ihtimali olabilir.
Laktoz (Süt Şekeri) İntoleransı
Süt ve süt ürünlerini sindirmekte zorluk çeken kişilerde, laktoz intoleransı olma ihtimali kuvvetlidir. Laktoz, bu ürünlerde bulunan şekerdir ve laktozu sindirmekte güçlük çeken bir çok insan vardır. Bu kişilerin vücudu çocukluktan itibaren, laktoz sindirimine destek olan enzimi yeterince üretmemeye başlar. Bunun anlamı ilerleyen yaşlarda laktoz intoleransı görülmesi ve süt ve süt ürünlerinin mide bulantısına, şişliğe, gaza ya da ishale yol açmasıdır. İyi sindirilemediği vakit süt şekeri, bağırsakta sıvı birikmesine niçin olur. Laktoz intoleransı olan bir takım kişilere bir bardak süt dahi dokunurken ötekileri günde 3-4 bardak süt tüketebilir. Laktoz intoleransında tahammül sınırı kişiden kişiye değişiyor diyebiliriz.
Früktoz (Meyve Şekeri)
Früktoz meyvelerde ve balda tabii olarak bulunan şekerdir. Meyvelerin de şeker içerdiğini pek çok kez unuturuz. Rejim listelerini takip edenler üzüm, karpuz, kavun, kayısı, incir şeklinde tatlı meyvelerin kilo vermek isteyenlerin yiyecek listelerinde iyi mi sınırı olan tutulduğunu bilirler. Bu şekerli meyveleri daha doğrusu früktozu sindirmekte güçlük çeken kişilerde yan etkilerden birisi de ishaldir. Früktoz bir takım içeceklere tabii tatlandırıcı olarak da katılır ve früktoza karşı kırılgan olan kişiler, bu tip içecekler yüzünden de ishal olabilir.
Suni Tatlandırıcılar
Sağlığınıza ve kilonuza itina gösterip şekerden uzak duruyor olabilirsiniz. Bu durumda pek çok şahıs suni tatlandırıcılardan faydalanmayı zekice bulur fakat ismi üstünde bu suni ürünlerde bulunan türlü maddeler ishale niçin olabilir.
Kronik Hastalıklar
Uzun dönemli, kronik hastalıklarından şikayetçi olanlar ishalden de muzdarip olabilirler. Bu hastalıklara çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve diyabet örnek verilebilir.
Kaygı
Stres altında olduğumuzda kaygılanarak tepki veririz. Aslına bakarsak bir yere kadar kaygılanmak iyidir çünkü böylelikle bizi strese sokan duruma karşı daha hazırlıklı olmaya çalışır, bu mevzuda kendimizi iyileştirmeye bakarız. Topluluk önünde konuşma yapmak kaygı yaratıyorsa, bu konuşma üstüne çabalama, prova yapma ve kendimizi hazırlama gereği duyarız.
Ama bir çoğumuz vakit içinde, aslen düzgüsel karşılanması ihtiyaç duyulan durumlarda dahi kaygılanmaya başlar ki, bu şartları da ‘evhamlı‘ olmakla açıklarız. Ne yazık ki devamlı endişeli olmak böylece geçiştirilemez ve ruh sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Kaygı devamlı olduğunda ürkü girişken şeklinde bağzı ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilir. Kaygının en sık karşılaşılan emarelerinden birisi de iştah artması ve ishaldir.
Kabızlığın tam tersi bir vaziyet olarak tanım edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık wcye çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok acele ya da çok süratli bir biçimde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları-sancıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan derhal her insanın başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak düzgüsel kabul edilir. Çoğu zaman kucak dolusu su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar ya da laktoz intoleransı şeklinde bir çok değişik nedenden dolayı ishal oluruz.
Ama uzun devam eden, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı yitirilmesine yol açan, ateş meydana getiren ya da kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve kesinlikle derhal bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde çekince oluşturmadığı halde, bu emarelerle beraber meydana vardığında daha disiplinli bir sıhhat sorununa işaret ediyor olabilir. Bilhassa çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde derhal doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.
En Sık Rastlanan İshal Sebepleri
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bozuk yiyecekler ya da fena su sebebiyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale niçin olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir. Bilhassa dışarıda yiyecek yerken mutfağından güvenilir bulunmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden derhal uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma zamanı geçmiş ve bozulmuş besin ürünlerini almamaya itina gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta dahi olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye ezberlemek ve içme suyuna itina göstermek de son aşama önemlidir.
Bilhassa az gelişmiş ülkelere meydana getirilen seyahatler esnasında ishale sık rastlanır çünkü pek çok kez bu ülkelerde restoran mutfakları denetlenmez. üstelik bir tek yiyeceklerin tazeliği değildir, alışık bulunmadığınız yiyeceklerdeki değişik kimyasallar da ishale ya da mide bozulmasına niçin olabilir. İnternet çağlarında bundan sonra ister yurt içi ister yurt dışı olsun, bilmediğiniz bir mekanda yiyecek yiyecekseniz gideceğiniz restoranları evvelde araştırabilirsiniz. Kırılgan bir midesi olanlar, mahalli mutfağı denerken hızla etmemeli, kesinlikle kapalı şişede satılan içme sularını içmelidir. Sokakta ve açıkta satılan yiyecekler mevzusunda da dikkatli olmanız, seyahatinizi zehir olmaktan kurtarabilir.
Virüsler
İshale niçin olabilecek rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs şeklinde değişik virüs türleri vardır. Bu virüslerin niçin olduğu mide-bağırsak iltihabı (viral gastroenterit) sonucu kusma ya da ishal görülür. Bu hastalık ‘mide gribi‘ olarak da bilinir fakat hastalığın grip virüsleriyle bir alakası yoktur. Bu bir tek bir isim benzerliğinden ibarettir. Bakteri, parazit ya da başka rahatsızlıklar mide gribine yol açmaz.
Mide gribine bir tek virüsler niçin olur. Ama emarelere bakarak ishale neyin niçin bulunduğunu, mide gribi olup olmadığını ayırt etmek, hastalar için zor olabilir. Bu konuyu en iyi bir hekim teşhis edecektir. Vücudun kaybetmiş olduğu sıvı yerine koyulmazsa, mide gribi tehlikeli bir hastalık olur. Bilhassa çocuklar söz mevzusu olduğunda dikkatli olmak ve sıvı kaybı mevzusunda kırılgan hareket etmek gerekir. Çocuklarda ishal gerektiği takdirde hekim tavsiyesi almanız önemlidir.
Virüsler bu hastalığı taşıyan kişilerden bulaşabilir. Mide gribi olan kişilerin kullandığı tuvaletlerden ya da hastalık esnasında hela sonrası ellerini iyi yıkamayan kişilerin hazırladığı yiyeceklerden, havuzlardan, lağım suyu ile temas etmiş deniz ürünlerinden, kirli sulardan ishale yol açan bu virüsler kapılabilir.
Kullanılan İlaçlar
Antibiyotikler başta olmak suretiyle bir çok ilaç ishale niçin olabilir. Antibiyotiklerin bağırsaktaki tabii bakteri türleri üstünde negatif bir tesiri vardır. Antibiyotik yüzünden fena bakterilerin yanı sıra sindirime destek olan yararlı bakterilerin de yok olmasıyla, bağırsaktaki bakteri dengesi bozulur ve bu vaziyet ishale niçin olur. Antibiyotik sebebiyle görülen ishal, çoğu zaman antibiyotik tedavisinin tamamlanmasından sonrasında görülür.
Antibiyotik haricinde çoğu zaman mide ekşimesi şikayeti üstüne kullanılan ve magnezyum içeren antiasit ilaçların da ishal şeklinde bir yan tesiri olabilir. Bu ilaçların siz sindirim ile ilgili bir problemi çözmeye uğraşırken, başka bir sindirim sorununa yol açma ihtimali olabilir.
Laktoz (Süt Şekeri) İntoleransı
Süt ve süt ürünlerini sindirmekte zorluk çeken kişilerde, laktoz intoleransı olma ihtimali kuvvetlidir. Laktoz, bu ürünlerde bulunan şekerdir ve laktozu sindirmekte güçlük çeken bir çok insan vardır. Bu kişilerin vücudu çocukluktan itibaren, laktoz sindirimine destek olan enzimi yeterince üretmemeye başlar. Bunun anlamı ilerleyen yaşlarda laktoz intoleransı görülmesi ve süt ve süt ürünlerinin mide bulantısına, şişliğe, gaza ya da ishale yol açmasıdır. İyi sindirilemediği vakit süt şekeri, bağırsakta sıvı birikmesine niçin olur. Laktoz intoleransı olan bir takım kişilere bir bardak süt dahi dokunurken ötekileri günde 3-4 bardak süt tüketebilir. Laktoz intoleransında tahammül sınırı kişiden kişiye değişiyor diyebiliriz.
Früktoz (Meyve Şekeri)
Früktoz meyvelerde ve balda tabii olarak bulunan şekerdir. Meyvelerin de şeker içerdiğini pek çok kez unuturuz. Rejim listelerini takip edenler üzüm, karpuz, kavun, kayısı, incir şeklinde tatlı meyvelerin kilo vermek isteyenlerin yiyecek listelerinde iyi mi sınırı olan tutulduğunu bilirler. Bu şekerli meyveleri daha doğrusu früktozu sindirmekte güçlük çeken kişilerde yan etkilerden birisi de ishaldir. Früktoz bir takım içeceklere tabii tatlandırıcı olarak da katılır ve früktoza karşı kırılgan olan kişiler, bu tip içecekler yüzünden de ishal olabilir.
Suni Tatlandırıcılar
Sağlığınıza ve kilonuza itina gösterip şekerden uzak duruyor olabilirsiniz. Bu durumda pek çok şahıs suni tatlandırıcılardan faydalanmayı zekice bulur fakat ismi üstünde bu suni ürünlerde bulunan türlü maddeler ishale niçin olabilir.
Kronik Hastalıklar
Uzun dönemli, kronik hastalıklarından şikayetçi olanlar ishalden de muzdarip olabilirler. Bu hastalıklara çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve diyabet örnek verilebilir.
Kaygı
Stres altında olduğumuzda kaygılanarak tepki veririz. Aslına bakarsak bir yere kadar kaygılanmak iyidir çünkü böylelikle bizi strese sokan duruma karşı daha hazırlıklı olmaya çalışır, bu mevzuda kendimizi iyileştirmeye bakarız. Topluluk önünde konuşma yapmak kaygı yaratıyorsa, bu konuşma üstüne çabalama, prova yapma ve kendimizi hazırlama gereği duyarız.
Ama bir çoğumuz vakit içinde, aslen düzgüsel karşılanması ihtiyaç duyulan durumlarda dahi kaygılanmaya başlar ki, bu şartları da ‘evhamlı‘ olmakla açıklarız. Ne yazık ki devamlı endişeli olmak böylece geçiştirilemez ve ruh sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Kaygı devamlı olduğunda ürkü girişken şeklinde bağzı ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilir. Kaygının en sık karşılaşılan emarelerinden birisi de iştah artması ve ishaldir.
Mide hastalıkları emareleri nedir
Hazımsızlık, gastrit ve başka mide şikayetleri
Yemekten sonrasında midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır.
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava ya da hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır.
Mideyi yoranlar:
HAZIMSIZLIK
Ruhsal nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı.
Çağdaş yaşam biçiminin getirmiş olduğu çok fazla stres, düzensiz yiyecek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi problemininin sıklığını artırıyor.
Çoğu zaman rahat bir mesele olarak görülen hazımsızlık problemi diyabet, ülser, yiyecek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de emaresi olabileceğini unutmamak gerekiyor.
DEVAMI :
Hazımsızlık, gastrit ve başka mide şikayetleri
Yemekten sonrasında midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır.
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava ya da hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır.
Mideyi yoranlar:
- Hazmedilmesi zorluk derecesi yüksek besinler: Lahana ve baklagiller
- Karbonik asit içeren içecekler: Kola ya da limonata
- Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
- Süratli yiyecek
- Hareketsizlik
- Stres ve kaygı
HAZIMSIZLIK
Ruhsal nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı.
Çağdaş yaşam biçiminin getirmiş olduğu çok fazla stres, düzensiz yiyecek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi problemininin sıklığını artırıyor.
Çoğu zaman rahat bir mesele olarak görülen hazımsızlık problemi diyabet, ülser, yiyecek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de emaresi olabileceğini unutmamak gerekiyor.
DEVAMI :
Mide bulantısı ve çok fazla kusmanın sebebi ne olabilir?
Karın ağrısının sebepleri nedir, ne yapılmalıdır?
Mide Bulantısı ve Tedavisi
YORUMLAR