Minare Hakkında Bilgi

Minare nedir, ne işe yarar? Minarelerin mimari özellikleri nelerdir? Minare hakkında bilgi. MİNARE Camilerde, mescitlerde, namaz vaktinin ...

Minare nedir, ne işe yarar? Minarelerin mimari özellikleri nelerdir? Minare hakkında bilgi.



minare-1MİNARE



Camilerde, mescitlerde, namaz vaktinin geldiğini bildirmek üzere, müezzinin çıkıp ezan okuduğu, yüksek, kule gibi yere «minare» denir. Minare, asıl yapının dışındadır, içeriden merdivenle çıkılır.



Çeşitli İslâm ülkelerinde yapılan minareler birbirinden farklıdır. Bu ayrılık mimarlık özelliğinden ileri gelir. Arap minareleri, genel olarak, dört köşe bir taban üzerinde gene köşeli olarak yükselen, çoğu da ahşap kulelerdi. Zamanla silindir biçimi minareler yapılmaya başlandı. Arap minarelerinin başlıca özelliği dış yüzünün oymalarla süslenmesidir. Hint ve Iran minareleri de aşağı yukarı Arap minarelerine benzer.



Minarelerin en güzel örneklerini klâsik devir Türk mimarlığında görürüz. Erzurum’daki İnce Minare, Sivas’taki Çifte Minare, Edirne’ deki Uç Şerefeli, Selimiye camilerinin minareleri, İstanbul’da Sultan Ahmet Camisi’nin minareleri son derece yüksek sanat eserleridir.



Mescitlerde daima bir tek minare vardır. Camilerde ise, 6’ya kadar, birden çok minare bulunur.



Minarelerin yapı bakımından birtakım kısımları vardır. Minareye giriş kapısının bulunduğu alt kısımdan sonra, asıl kulenin gövdesi gelir. Ezan okunan yere (şerefeye) çıkan merdiven bu gövdenin içinden dolanır. Şerefenin kapısı daima Kıble’ye (bizde güneydoğuya) bakar. Minarenin son kısmı kurşunla kaplı bir uzun koni şeklindeki külâhıdır. Külâhın da üstünde «alem» denilen, çeşitli şekilde olmakla beraber çoğunlukla ay biçiminde biten sarı, maden bir bölüm de vardır.



Sinan’ın Edirne’deki Selimiye Camisi minaresinde olduğu gibi, üç şerefesinin her birine birbirini hiç görmeden üç ayrı insanın ayrı kapılardan girip çıkabilecekleri hünerli eserler de vardır. Selimiye’nin 4 minaresi, Delhi’deki Kutb-Minâr’dan sonra dünyanın en yüksek minareleridir; sonra Edirne’deki «Uç Şerefeli Minare» gelir. Minarecilik Türk mimarlığında özel bir ihtisas bölümü halini almıştı. Minarelerin şerefeleri bayramlarda, kutsal günlerde kandil yakılmasına, aralarına mahya kurulmasına da yarar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Minare Hakkında Bilgi
Minare Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/minare-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/minare-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/minare-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content