M.Ö. 1000 yılı hakkında bilgi verebilir misiniz?

M.Ö. 1000 yılı hakkında, M.Ö. 1000 yılı hangi son zamanların başlangıcı kabul edilir? M.Ö. 1000 yılı genel olarak demir çağının b...

M.Ö. 1000 yılı hakkında, M.Ö. 1000 yılı hangi son zamanların başlangıcı kabul edilir?

M.Ö. 1000 yılı genel olarak demir çağının başlangıcı olarak bilinir ve kabul edilir.Bunun yanında her cemiyet değişik zamanlarda demir çağına geçiş yapmıştır.Taş devrinden sonrasında tunç çağını yaşamadan demir çağına geçebilen toplumlar ...vs şeklinde.Bu zamanda insanoğlu çeşitli aletlerin yapımında demiri araç-gereç olarak kullanmışlardır.Demir çağının en mühim özelliği ise üretim araçlarında görülen teknoloji ve bu dönemdeki toplumların daha üretken olmasıdır!









  • 2009 yılı uzman erbaş alımı hakkında bilgi verebilir misiniz?


  • 2011 yılı yerel idareler grubu öğretmenliği ataması hakkında bilgi verir misiniz?


  • 2009 yılı 7. sınıfların gireceği SBS imtihanı hakkında bilgi verir misiniz?



TARİHİN BAŞLANGICI ve ÇAĞLAR

M.Ö. 3200 senesinde yazının bulunuşu ile o dönemlerin insanları hakkında bilgilerimiz hızla artmıştır . Bilim adamları da insanlık tarihini yazılı yazısız belgelere bakılırsa incelemektedirler . Bunun için yazının bulunuşuna kadar geçen döneme tarih öncesi devirler , yazının bulunuşundan sonraki döneme de tarih devirleri adı verilmiştir .




Yazı, Mezopotamya'da Sümer kent devletleri zamanında ( M.Ö. 3200 ) bulunmuştur . Tarih bilgilerimize hız kazandırmıştır . Bundan dolayı yazının bulunuşu tarihçiler tarafınca tarihin başlangıcı olarak kabul edilir.

M.Ö. 13.000 yıl ilkin ilkçağlardaki avcılar, duvarlara hayvan resimleri çizdiklerinde başarı göstermiş bir av geçirmek için büyülü güçlere haiz olacaklarına inanıyorlardı.

Tarih öncesi devirler

Tarih öncesi devirler , Taş ve Maden devri olmak suretiyle ikiye ayrılır . Taş devrinde insanoğlu yaptıkarı aletlerde araç-gereç olarak taş kullanmışlardır . Maden Devrinde de buldukları madenlerden vasıta yapımında faydalanmışlardır .

Willendorf Venüsü; malum ilk heykel örneklerinden biridir. M.Ö. 30.000 - 25.000 yılları aralığında yapıldığı sanılıyor. Büyük bir ihtimalle elde yapılmış olan heykel bir tek 11.25 santimetre boyundadır. Abartılmış bir bayan anatomisini özetleyen heykel, bolluk sembolü olarak bilinmektedir.

Yontma Taş Devri

Bu zamanda insanoğlu mağaralarda ve ağaç kovuklarında barınıyorladı . Yiyeceklerini avcılık ve toplayıcılıkla elde ediyorlardı ; bu sebeple hemen hemen hiçbirşey üretmeyi bilmiyorlardı . Bu dönemdee yurdumuz Türkiye ‘de de insanların yaşadığını buluntulardan anlıyoruz . Buna en belirgin örnek ; Antalya civarlarındaki Karain Mağarası ‘dır . Bu dönem insanoğlu çevrelerinde bolca bulunan taştan el baltaları ile kesici kazıyıcı ve delici aletler yapmışlardır . Mağara duvarlarını hayvan resimleri ile süslediler . Devrin sonlarına doğru ateşi buldular . Ateş insanların soğuktan ve yırtıcı hayvanlardan korunmasını sağlamış oldu . Ateş ile yiyeceklerini de pişirip yemeye başladılar .

Cilalı Taş Devri

Bu devirde insanoğlu evler yapmış olup köyler kurdular . Ekip biçmeyi öğrendiler , kısaca üretici oldular . Topraktan çanak çömlek yapmış olup bu tarz şeyleri ateşte pişirerek daha dayanıklı ve kullanışlı hale getirdiler .Bazı hayvanları evcilleştirdiler . Yurdumuzda Burdur civarlarında Hacılar Köyü ‘nde , Konyayakınlarında Çatalhöyük te yapılankazılarda Cilalı Taş Devrine ilişkin buluntular elde edilmiştir .

Maden Devri

İnsanlar bu devirde doğada çok bulunan ve kolay işlenen bakır madenini kullandılar . Sonraları , bakır ve kalayın karışımyla tunç elde edildi . Tunçtan meydana getirilen aletler bakırdan meydana getirilen aletlerden daha sert ve dayanıklı oldu . Maden devrinin sonlarına doğru insanoğlu demir madenini kullandılar .
Maden Devrinde , Hitit ve Sümer devletleri şeklinde büyük devletler kuruldu . Yozgat civarlarında Alişar'da , Çorum civarlarında Alacahöyük ‘te , Çanakkale civarlarında Truva ‘da bu döneme ilişkin buluntulara rastlanmıştır .

TOKAT YERLEŞİM BİRİMİNE AİT M.Ö 1000 YILINA AİT ESERLER

Masat Höyük: Tokat'ın Zile İlçesi Yalınyazı Nahiyesinde yer edinen Masat Höyük'de M.Ö.3000'de Eski Tunç Çağı, M.Ö. 2000'de Hitit çağı, M.Ö. 1000'de Frig Çağını yaşayan 3 dönem mevcuttur. Masat Höyükte Kayseri'de Hitit imparatorluğuna bağlı bir uç beyinin sarayı bulunmuştur. Pişmiş toprak, metal ve cam eserlerin yanında Hitit Hiyeroglif (Fotoğraf Yazısı) yazısı ile yazılmış tablet en mühim eserdir.

Sulusaray (Sebastapolis): Sulusaray Tokat'ın 68. Km. güneybatısında bulunmaktadır. Höyüğün M.Ö. 3000 senesinde Eski Tunç, M.Ö. 2000 senesinde Hitit, M.Ö. 1000 senesinde Frigler zamanında iskan edilmiş olduğu, kazılarda ortaya çıkan pişmiş toprak eserlerle tespit edilmiş olup, çıkan bu eserler Tokat Müzesinde sergilenmektedir. Ek olarak Antik kentte meydana getirilen çalışmalarda antik kentin sur duvarları, bir kilise kalıntısı, bir hamam ek olarak tabanı mozaiklerle kaplı olan sıhhat merkezinin varlığı tespit edilmiştir. Bu mozaikler Sulusaray'da kapalı bir salonda teşhir edilmektedir.

Öteki arkeolojik alanlar ve antik yerleşim bölgeleri içinde, Horoztepe, Niksar, Tufantepe, Komana Pontika sayılabilir.

Meydan Cami (Merkez): Sultan II. Bayezıt'ın anası Gülbahar Hatun adına yaptırılmış olan cami, kayıtlarda Hatuniye Cami olarak geçer. Meydan Mahallesinde adını almış olduğu geniş bir alanda 1474 senesinde yaptırılan cami, 1939 ve 1943 yılı yer sarsıntılarında büyük hasar görmüştür. Halkın ve devletin yardımlarıyla restore edilen ve 1953 senesinde ibadete oluşturulan Meydan Cami, Tokat'ta meydana getirilen en güzel Osmanlı eserlerinden biridir. Selçuklu seçimi stalaktitlerle işlenmiş mermer portali ve geçme ağaçtan yapılmış kapısı birer sanat şaheseridir.



Sebep: Kırık bağlantı ve bildiri düzeni!




Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
M.Ö. 1000 yılı genel olarak demir çağının başlangıcı olarak bilinir ve kabul edilir.Bunun yanında her cemiyet değişik zamanlarda demir çağına geçiş yapmıştır.Taş devrinden sonrasında tunç çağını yaşamadan demir çağına geçebilen toplumlar ...vs şeklinde.Bu zamanda insanoğlu çeşitli aletlerin yapımında demiri araç-gereç olarak kullanmışlardır.Demir çağının en mühim özelliği ise üretim araçlarında görülen teknoloji ve bu dönemdeki toplumların daha üretken olmasıdır!





  • 2009 yılı uzman erbaş alımı hakkında bilgi verebilir misiniz?


  • 2011 yılı yerel idareler grubu öğretmenliği ataması hakkında bilgi verir misiniz?


  • 2009 yılı 7. sınıfların gireceği SBS imtihanı hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: M.Ö. 1000 yılı hakkında bilgi verebilir misiniz?
M.Ö. 1000 yılı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mo-1000-yl-hakknda-bilgi-verebilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mo-1000-yl-hakknda-bilgi-verebilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content