Mısır bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Mısır nasıl bir bitkidir. Mısır ile ilgili bilgiler. Yurdumuzda...
Mısır bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Mısır nasıl bir bitkidir. Mısır ile ilgili bilgiler.
Yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitkidir, bir sürü yerlerde halkın başlıca gıda maddesini meydana getirir.
Mısır, buğdaygillerdendir. Kalınca sapı 1,5-2 metre yüksekliğinde olur. Mısırın tek cinsli çiçekleri vardır: Dişi çiçekler yaprakların koltuklarındaki koçanlarının dışı enli, yeşil yapraklarla sarılıdır. Koçanın ortasında, kalınca, sert bir sap vardır. Aslen dişi çiçekler olan taneler, sık sıralar halinde bunun üstünde dizilmişlerdir. Dişilik boruları çok uzun olduğundan koçanın tepesindeki aralıktan püskül halinde dışarıya çıkar.
Mısır kuraklığa dayanıklıysa da, dondan zarar görür. Ilk başlarda çok yağmur ister; koçanların gelişmesi esnasında ise sıcak arar. Bu bakımdan, her bölümde mısır yetiştirilemez. Mısır tarımı daha çok, ilkbaharı yağışlı geçen ılık yerlerde yapılır.
Yurdumuzda en fazlaca Karadeniz kıyıları ile Marmara Bölgesi’nde mısır yetiştirilir. Toplamı 5 milyon dönüme yakın mısır tarlalarından yılda, averaj, 550.000 ton ürün alınır. Mısırda %67 nişasta, %10 azotlu, %8 yağlı maddeler mevcuttur. Mısır unundan bir sürü yerlerde ekmek yapıldığı şeklinde, buğday unu ile de karıştırılarak kullanılır. Bununla birlikte, glikoz, nişasta, ispirto yapımında da mısırdan faydalanılır. Mısır, kümes hayvanlarının da başlıca gıda maddelerinden biridir.
Mısırın anayurdu ABD’dır. ABD keşfedildiği sırada yerlilerin uğraştığı tek ziraat mısır tarımıydı. Mısır 1520’de İspanya’ya getirildi, ordan da Fransa’ya, İtalya’ya. Almanya’ya, dolayısı ile tüm Avrupa’ya yayıldı. Bizlere Venedik’ten geldi. XVI. yüzyılda mısır bîr bahçe bitkisi olarak yetiştiriliyordu.
YORUMLAR