Mücevher Hakkında Bilgi

Mücevher nedir, özellikleri nedir? Mücevher çeşitleri, mücevherin tarihçesi, hakkında bilgi. MÜCEVHER Pırlanta, elmas, İnci, zümrüt benzer...

Mücevher nedir, özellikleri nedir? Mücevher çeşitleri, mücevherin tarihçesi, hakkında bilgi.



MÜCEVHER



Pırlanta, elmas, İnci, zümrüt benzer biçimde kıymetli taşlara, bu taşlarla yapılmış küpe, bilezik, iğne, kolye benzer biçimde takılacak süs eşyalarına «mücevher» denir.



Mücevherin insanlık zamanı kadar uzun bir geçmişi vardır. İnsanlar çok eski çağlardan beri çeşitli şekillerde yaptıkları mücevherleri çeşitli sebeplerle kullanmışlardır. İlkel insanların içinde kemik, tahta, demir parçalarını, bunlardan yapılmış halkaları kulağa, buruna, boyna, hatta dudaklara takmak yaygın bir gelenekti. Bugün bile dünyanın bazı yörelerinde hala ilkel olarak yaşayan insanların hayvan dişlerinden, kuru tohumlardan, deniz kabuklarından, boynuz yaptıkları kolyeleri, bilezikleri taktıklarını görüyoruz, insanların altın, gümüş benzer biçimde kıymetli madenlerden mücevher yapmaları, bu madenlerin keşfedildikleri şırada adım atmıştır. Bilhassa altın, istenildiği benzer biçimde işlenebilmesinden dolayı mücevher yapımında en fazla seçilen maddelerden biri olmuştur.



Eski insanoğlu, bugünkü sanatçıları bile şaşırtacak güzellikte birçok mücevher yapmışlardır. Bunların en güzel örneklerini Mısırlılarda, Eski Yunanlılar’da, Romalılar’da, Etrüskler’de görüyoruz. Mısır’da mücevher, giysisi tamamlayan bir süs olarak çok ehemmiyet kazanmıştı. Pek ilkel usullerle, daha çok elleriyle çalışan Mısırlı kuyumcular hem adamların, hem de bayanların kullanabileceği birçok kıymetli mücevherler meydana getirmişlerdi.



Eski Yunanlılar en fazla altınla meydana getirilen mücevherlerde başarı göstermişlerdi. Romalılar’ın mücevherleri bilhassa işçilikleri, zevkli oluşları bakımından değerliydi. Etrüskler ise çeşitli madenleri işleyerek yaptıkları mücevherleriyle tanınırlardı.



Rönesans’ta mücevherler, çok kıymetli taşlarla, aşırı süslü olarak yapılmaya başlandı. XV. yüzyılda daha da gelişmiş olan elmas işçiliği, mücevherlere ayrı bir kıymet kazandırdı. Gül biçiminde yontulduğu için «gül elmas» diye tanınan taşlar bu çağda ün kazanmıştır.



Bugün mücevher işçiliği, artık çok ince bir sanat halini almıştır. Mücevher yapımında birçok makinalardan, aletten faydalanılmakla beraber bunlar gene de usta bir el işçiliğine dayanmaktadır. Çağıl mücevherlerin en güzellerinin yapıldığı bölgeler içinde Londra, Paris, New York şehirleri başta gelir. Çağımızda, kıymetli taşların yanı sıra tahta, plâstik, deri, mantar, cam, seramik, ek olarak çeşitli madenler de mücevher yapımında kullanılan maddeler arasına girmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mücevher Hakkında Bilgi
Mücevher Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mucevher-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mucevher-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content