Mustafakemalpaşa - Bursa

Mustafakemalpaşa - Bursa Vikipedi,özgür ansiklopedi Mustafakemalpaşa, Bursa iline bağlı bir ilçedir. 60 Bin civarındaki Şehir Nüfu...

Mustafakemalpaşa - Bursa
Vikipedi,özgür ansiklopedi




Mustafakemalpaşa, Bursa iline bağlı bir ilçedir. 60 Bin civarındaki Şehir Nüfusu ve 102.410 İlçe Nüfusuyla Bursa'nın İnegöl ve Gemlik'ten sonra 3.büyük ilçesidir. Mustafakemalpaşa Uluabat Gölü kıyısında bulunan Mustafakemalpaşa ilçesi; doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güneybatısında Balıkesir'in Kepsut ve Dursunbey, batısında Balıkesir'in Susurluk, kuzeyinde Karacabey ve Uluabat Gölü, kuzeydoğusunda merkez ilçe ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 25-40 metredir. Bursa şehir merkezine uzaklığı 82 kilometredir. Akdeniz iklimi özelliklerini taşır.100 binden fazla kişinin yaşadığı Mustafakemalpaşa,1 belediye, 6 belde, 104 köyden oluşur.


Tarihi


Eski adı Kirmasti Kremastre olan ilçede Hitit Uygarlığı, Bitinya Krallığı hüküm sürmüş; Miletopolis adında bir yerleşim kurulmuştur.M.S. 300'de psikoposluk merkezi olan kent, Romalılardan sonra sırayla Bizans, Selçuklu ve Karesioğulları yönetimine geçmiştir.Kirmasti adını Bizans döneminde kasabanın kadın yöneticisi olan Kirmastorya'dan aldığı sanılmaktadır. 1336'da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 2 Temmuz 1920‘de Yunan işgaline uğramış, 14 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmıştır.1909 da; 3 Cami, 5 Mescit, 1 Medrese, 1 Rüştiye,8 İlkokul, 2 Kilise, 2 Hamam, 7 Han, 183 Dükkan, 4 Tabakhane, 2 Boyahane, 3 Dokuma El Tezgahı, 2 Buharlı 1 Atlı 6 değirmeni bulunduğu ilçe; Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kasaba meclisi aldığı bir kararla Atatürk'e atıfta bulunarak Mustafakemalpaşa olarak isimlendirmiştir.

İklimi

Bölgenin iklimi Akdeniz-Karadeniz ikliminin geçiş özelliğini gösterir. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışları da son yıllarda yağmur yağışı artmıştır.

Ekonomi

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, patates, mısır, şekerpancarı,arpa, üzüm, fasulye yetiştirilir. Merinos koyunu ve sığır yetiştiriciliği yapılır. Uluabat Gölü'nde tatlısı balıkçılığı da yapılmaktadır. Karacalar için koruma ve üretme alanı kurulmuştur. İlçede bor mineralleri, linyit yatakları, madensuyu ları bulunur. Mustafakemalpaşa´da 1 organize sanayi bölgesi, 4 gıda sanayi kuruluşu, 7 un fabrikası, 2 yem fabrikası, 27 süt ve süt mamülleri işletmesi ve 280-Sayılı MKPaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi vardır.

Tarım

İlçe Bursa'nın en gelişmiş tarım ilçesidir. Neredeyse her türlü tarım bitkisi yetişir. Özelliklede tahıl ürünleri çok fazla yetiştirilir. Ayrıca organik tarım açısından da gayet gelişmiştir. Sanayi tipi domates üretiminde yüzbinlerce ton ile liderdir. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler şekerpancarı, Ayçiçeği, buğday, mısır, üzüm, fasülye, zeytin,arpa,soğandır.

Sanayi

M.K.Paşa ilçesini sanayisi cok gelişmemiştir.Ancak Paşalar civarında bir organize sanayi bölgesi vardır. Bununla birlikte belli sanayi kuruluşları (fabrikaları)vardır. Bazı fabrikalarıda yurdun her köşesine mal satmaktadır. (TAT - SEK - TAMEK - MERKO - AKFA - EKER - JUSS) gibi büyük firmalar.)

Turizm

İlçe sınırları içesinde bulunan Tümbüldek kaplıcaları ve eşsiz kayın ormanları arasındaki Suuçtu şelalesi, antik dönem izleriyle dolu Miletepolis kenti ve Dorak harabeleri,Türkiye'deki sayılı yeraltı mağaralarından olan Ayvaini mağarası görülmeye değerdir.

Madencilik

M.K.Paşa ilçesinin Bük, Gündoğdu, Alpagut, Çamlıca köylerinde geniş linyit yatakları vardır. Ayrıca Kestelek köyünde büyük miktarlarda bor madeni çıkarılmaktadır. Buradan çıkarılan bor dünya bor ekonomisinin %60'ını karşılamaktadır.

Hayvan Yetiştiriciliği

İlçede özellikle merinos koyunculuğu ve sığır yetiştiriciliği yapılır.Yani hem büyük baş hem de küçük baş hayvan yetiştirilir.Ayrıca Kirmasti deresi nedeniylede balıkçılık da çokca yapılmaktadır.

Kardeş Şehirler
  • Sciacca
  • Lipkovo
  • Kameniçe
  • Mostar
Medya

Mustafakemalpaşa, ilçesinde Yayın Yapan Günlük Yerel Gazeteler ve Yerel Radyo Kanalları Bulunmaktadır.

Yerel Gazeteler

Mustafakemalpaşa'nın En Büyük, Haber, İş, Yaşam ve Eğlence Portalı :
  • Mustafakemalpaşa Haber Gazetesi
  • Mustafakemalpaşa İlkadım Gazetesi
  • Mustafakemalpaşa Dostmedya
  • Radyo Cennet (93.8)
  • Dost FM (96.1)
  • Radyo 14 (96.5)
  • 1001 FM (100.7)
Yüz Ölçümü

1731 km2 ile Bursa ilinin en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesidir.




Sebep: Düzenlendi.






  • Bursa


  • Bursa İl ve İlçe Jandarma Telefonları - Bursa


  • Bursa Yenişehir Havaalanı - Bursa



Mustafakemalpaşa
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Bursa iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. İlçe toprakları alçak tepeler ve ovaların bulunduğu bir bölgeyi kaplar, orman bakımından zengindir. Kirmasti Çayı'nın suladığı topraklarda tahıl, ayçiçeği, pamuk ve meyve yetiştirilir. Kent, Kirmasti Suyu kıyısında kurulmuştur. Tarihi cami ve mescitlerle Lala Şahin Paşa Türbesi, kasaba dışında kiremit, tuğla ve un fabrikaları vardır. Yüzölçümü 1.731 km2, ilçe nüfusu 99.289, merkez nüfusu 43.245 (1997).





Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mustafakemalpaşa - Bursa
Mustafakemalpaşa - Bursa
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mustafakemalpasa-bursa.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mustafakemalpasa-bursa.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content