Omurga ve Omurilik Hakkında Bilgi

Omurga ve omurilik nedir? Omurga ve omuilik ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Omurga, 33 kemiğin birbirlerine ek...

Omurga ve omurilik nedir? Omurga ve omuilik ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



omurgaOmurga, 33 kemiğin birbirlerine eklenmesiyle meydana gelmiş bir kemik dizisidir, omurgalı yaratıkların iskeletlerinin esasını meydana getirir. Tüm diğeri kemikler bu omur dizisinin çevresine çatılmıştır. Omurgayı oluşturan 33 kemiğin her birine «omur» denir. Omurların 7’si uzunlukta, 12’si sırtta, 5’i belde, 5’i sağrıda, 4’ü de kuyruksokumundadır. Kuyruk sokumundaki omurlar biçimlerini kaybetmişler, birbirleriyle kaynaşmışlardır. Hayvanlarda omurlar kuyrukta da uzayıp gider.



Her omurda kalınca bir kısımla üç çıkıntı, ortada da yuvarlak bir delik vardır. Bu kalınca kısma «omur cismi», çıkıntıların ortadakine de «dikensi çıkıntı» denir. Bunlar sırtımızda zincir benzer biçimde bir sıra kemik çıkıntısını meydana getirirler. İki yandaki kısa çıkıntılara da «yan çıkıntıları» denir. Bunlar elle dışarıdan anlaşılmaz.



Omurların ortasındaki delikler uzun bir kanal meydana getirirler. «Omurga kanalı» denilen bu kanalın içinde «omurilik» bulunur.



Omurilik Nedir?



Omurilik, beyinciğin derhal altında bulunan «omurilik soğanı»nın omurga kanalı içindeki devamıdır. Dışı fildişi beyazlığında, içi de boz renktedir, üstünde saçak biçiminde sinirler bulunur. Omuriliğin görevi, her şeyden ilkin, vücutla beyin arasındaki ilintiyi sağlamaktır.



Omurilik 27-30 gram ağırlığındadır; çapı, ortalama 1 santim’dir; yalnız, her yerinde aynı değildir: Biri belin, ikincisi de kolların bulunmuş olduğu iki ayrı yerde hafifçe şişkinlik gösterir. Son kısmı da at kuyruğu biçiminde saçaklı bir sinir demeti halindedir.



Omuriliğin, biri öne, diğeri arkaya bakan yüzünde, boylu süresince uzayıp giden iki oluğu vardır. Boz renkli kısım bu iki oluğun ortasında kanatlarını iki yana açmış bir kelebek biçiminde kalır. Önde kalan kısmında hareket sinirlerinin kökleri, arkada kalan kısmında da duyu sinirlerinin kökleri yer almıştır.



Omuriliğin bir başka görevi tepke (refleks) hareketlerinin merkezi olmasıdır. Kendi isteğimizle yapmamıza, ya da önlememize olanak olmayan hareketler «tepke hareketleri»dir. Karanlık bir odada göz bebeklerimizin genişlemesi, ekşi bir yiyecek karşısında ağzımızın kendiliğinden sulanıvermesi, elimiz yanınca, derhal çekivermemiz benzer biçimde hareketler hep tepke hareketleridir.



Uyurken birinin tabanımızı gıdıkladığını farz edelim. Bu duyu, duyu sinirlerinden omuriliğe gelir. Oradan beyne doğru gideceği yerde, omuriliğin ön tarafına geçer, hareket sinirleri tarafınca bir hareket emri haline gelir, hareket sinirleriyle tekrardan ayağımıza doğru yol alır. Bunun sonucu olarak da derhal ayağımızı çekeriz.



İstemli hareketlerin beyinden gelmesine karşılık, tepke hareketleri omurilikten gelir. Böylece, omurilik birçok bakımdan beynin emek harcama yükünü azaltır.



Omurilik alışkanlık hareketlerini yerine getirmemizi de sağlar. Dans etmek, bir müzik aleti çalmak, hattâ merdivenden inmek benzer biçimde hareketleri, başlangıçta acemiyken beynin yardımı ile düşünerek yaparsak da, zaman içinde, bu hareketler «yeti» (meleke) haline gelir, bu işi, omuriliğin yardımı ile, asla düşünmeden, üstelik daha kolaylıkla yaparız.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Omurga ve Omurilik Hakkında Bilgi
Omurga ve Omurilik Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/omurga.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/omurga-ve-omurilik-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/omurga-ve-omurilik-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content