Osmanlı Sanatı (Kısaca) Hakkında Bilgi

Uzun seneler süresince üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı İmparatorluğu sanatına özetlemek gerekirse nazar. Osmanlı İmparatorluğu sanatı hakkı...

Uzun seneler süresince üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı İmparatorluğu sanatına özetlemek gerekirse nazar. Osmanlı İmparatorluğu sanatı hakkında kısa bilgiler.



minyaturOSMANLI SANATI BÜYÜK ESERLER YARATMIŞTIR



Osmanlı Türkleri sanatta çok ileriydiler. Ayrıca ilk gelişen, mimarlık (yapı sanatı) oldu. Osmanlı mimarlığı ilkin İznik’te doğmuş, Bursa’da, Edirne’de gelişmiş, İstanbul’da en olgun çağına ulaşmıştır. O çağda çöküntü halindeki Bizans sanatının mimarlık gelenekleri Osmanlı mimarlığını etkilememiştir. Osmanlı sanatının başlıca mimarlık yapıtları camiler, saraylar, sebiller, çeşmeler’ dir.



XVIII. yüzyıldan sonrasında, Osmanlı sanatı Avrupa tesirinde kaldı, önceleri, yabancı kalıplar Türk üslûbuna uydurulurdu. Daha sonraları, barok, rokoko şeklinde Avrupa mimarlık tarzları Türk mimarlığının özellikleriyle işlenmeye başlandı. XIX. yüzyılda ise, Avrupa üslûplarının karışık bir taklidi başladı, İstanbul’daki Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız sarayları bu tarzda yapılardır.



Osmanlılar’ın yetiştirdiği en ünlü mimarlar, Mimar Sinan, Mimar Mehmet Ağa, Mimar Davut, Dalgıç Ahmet Ağa’dır.



İLK OSMANLI RESMİ: MİNYATÜR



Osmanlılar zamanında Türk resmi ama minyatür kendi alanında gelişmiştir. Ayrıca, yazı sanatı (hattatlık) başlı başına bir sanat dalı haline gelmiştir. Minyatür ressamları portreler, tarihî tasvirler, padişahların yaşamını gösteren görüntüler yaparlardı. Daha sonraları, Avrupa’da fotoğraf öğrenimi icra eden bazı ressamlar ortaya çıktı. 1883’te Endüstri-i Nefise Mekteb-i Âlisi (Güzel Sanatlar Akademisi) açılınca, Osmanlı fotoğraf sanatı da gelişmeye başladı.



RESİM, HEYKEL YASAKTI !



Osmanlı Devleti’nde heykelcilik de ama bu okulun açılmasından sonrasında gelişmiştir. O zamana kadar Osmanlılar ama oymacılık’ta ileriydiler. Oymacılığı da, daha çok büyük yapıların süslenmesinde, gömüt taşlarında, çeşmelerde kullanırlardı. İslâm dini yasakladığı için, resimden de, heykelden de uzun süre kaçınılmıştır.



Osmanlılar çinicilik, kakmacılık, oymacılık şeklinde süsleme sanatlarında çok ileriydiler. Hele çinicilik Osmanlılar’ın ulusal bir sanatı haline gelmişti. Bursa, Kütahya, İznik, İstanbul şeklinde şehirler çinicilikte büyük ün salmışlardı.



İLK TİYATRO: KARAGÖZ



Osmanlılar’ın ilk tiyatrosu Karagöz oyunudur. Bu oyun XV. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar büyük rağbet görmüştür. Karagöz oyunu saraylardan köy kahvelerine kadar yayıldı, Türk halk sanatının en diri dallarından birisi oldu.

Bir süre sonra, Osmanlı sahnelerinde orta oyunu denen oyunu görüyoruz. Bu oyun daha çok, XX. yüzyılda, İstanbul’ da yayılıp gelişmiş, en parlak çağını XIX. yüzyılda yaşamıştır.



Öte taraftan, gene XIX. yüzyılda, meddah denen bir başka oyun türü de ortaya çıktı. Meddah sahneye tek başına çıkar, taklitler yaparak, hikayeler anlatarak ahaliyi eğlendirirdi.



Gerçek mealde ilk Osmanlı tiyatrosunu ise 1860’ta Naum Efendi kurmuştur. 1908’de, ikinci Meşrutiyetin ilanından sonrasında, bazı aydınlar Sahne-i Osmaniye ismi altında bir tiyatro derneği kurdular. Bu kurum, sonradan Darülbedayi ismini aldı. I. Dünya Savaşı esnasında büyük zorluklarla karşılaşan Darülbedayi, her şeye karşın ayakta kaldı; Cumhuriyet’in ilanından sonrasında da senelerce Türk tiyatrosunu tek başına temsil etti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Osmanlı Sanatı (Kısaca) Hakkında Bilgi
Osmanlı Sanatı (Kısaca) Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/minyatur-300x210.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/osmanl-sanat-ksaca-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/osmanl-sanat-ksaca-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content