Pekmez Çeşitleri, Pekmezin Faydaları ve Besin Değerleri

1 Özetlemek gerekirse Pekmez Nedir? 3 Pekmezin Gıda Değerleri Özetlemek gerekirse Pekmez Nedir? Dut, üzüm, pancari incir, keçiboynuzu be...


  • 1 Özetlemek gerekirse Pekmez Nedir?



  • 3 Pekmezin Gıda Değerleri

  • Özetlemek gerekirse Pekmez Nedir?



    Dut, üzüm, pancari incir, keçiboynuzu benzer biçimde meyve ve sebzelerin kaynatılarak koyulaştırılıp meydana getirilen bir içecektir. Bununla birlikte ekşimemesi için mayalanır. Pekmez Anadolu’ya özgü bir içecektir. Üretimi birazcık zahmetli olan pekmezin gıda değerleri oldukça yüksektir. Enerji membaı olarak görülen pekmezin bir sürü faydası da var. Bilhassa sabahları aç karnına bir kaşık pekmez yemenin yararlı olduğu, balgamı söktüğü söylenmekte.


    Pekmezin Türleri ve Yararları



    Pekmez, yüksek şeker içinde ne olduğu sebebiyle iyi bir karbonhidrat ve enerji membaıdır. Bununla birlikte, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez bilhassa günlük kalsiyum, potasyum vemagnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması sebebiyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.



    pekmez çeşitleri faydaları besin değerleri



    Pekmezin çok iyi kaynak olduğu gıda öğelerinden birisi de kromdur. Dokuların krom içinde ne olduğu hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük seviyede azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunmaktadır ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkisinde bırakır. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük seviyede azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin açısından baldan daha varlıklı bulunduğunu ortaya koymaktadır.



    Üzümden elde edilmiş pekmez türüdür. Enerji vermesi, iştah açması belirgin özelliklerindendir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalıdır. Bununla birlikte mide, bağırsakve böbrekler üstüne pozitif yönde tesirleri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır.



    Duttan elde edilmiş pekmez türüdür. Bilhassa mide hastalıkları, ülsere iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve evlatların zeka ve bedensel gelişimine destek sağlar. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir. Çocuklarda çoğunlukla rastlananpamukçukta da tedavi edici olarak kullanılır.



    Keçiboynuzundan elde edilmiş pekmez türüdür. Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez türüdür. En yararlı pekmez türlerinden biridir. Tabii ve katkısız olanını tüketmek gerekir.Glikoz katkılı olanlar yarar yerine zarar vermektedir.



    Nefes darlığına karşı oldukça etkilidir (alerjik nefes darlığı bulunan hastalara keçi boynuzu pekmezi önerilir). Kolestrolün düşürülmesinde, tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır. Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler. Cinsel gücü ve sperm sayısını artırır. Vücudu güçlendirip, yeniler. Bununla birlikte dişleri ve kemikleri güçlendirici etikisi de vardır. Bağırsakları hareketlendirir. İyi beslenmesi ihtiyaç duyulan çocuklar ve gebeler için oldukça yararlı bir gıda membaıdır.



    Yüksek oranda ihtiva ettiği mineraller (potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko vb.) ve vitaminler yardımıyla gerilim, karaciğer ve akciğer üstüne ve daha başka bir sürü dokuda çok yararlı tesirleri mevcuttur. Kalsiyum, sodyum ve potasyum içinde ne olduğu yüksektir. Böylece kandaki zehirli maddeleri temizler. Yüksek ham selüloz tesiri ile bağırsak hastalıklarına karşı ve sindirim sistemi üstüne etkilidir. Bağırsak kurdu, tenya, solucan benzer biçimde bağırsak parazitlerini temizler. İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler bu sebeple tabii güç ve gıda membaıdır.



    Andız ağacının meyvelerinden elde edilmiş pekmez türüdür. Andız kozalaklarından elde edilmiş “andız aslı”yle pekmez yapılır.Harnup pekmezi benzer biçimde buda Mersin ve çevresinde sık meydana getirilen bir pekmez türüdür. Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere yararlı bir pekmezdir. Tüm pekmez cinslerinde olduğu benzer biçimde kan yapıcıdır ve enerji verir.Tadı değişiktir. birazcık acımsıdır.



  • Kuran'da Yoksul/Yoksulluk İle İlgili Ayetler


  • Kuran'da Cehennem İle İlgili Ayetler


  • Kuran'da Calut İle İlgili Ayetler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pekmez Çeşitleri, Pekmezin Faydaları ve Besin Değerleri
    Pekmez Çeşitleri, Pekmezin Faydaları ve Besin Değerleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/pekmez-C3A7eC59Fitleri-faydalarC4B1-besin-deC49Ferleri.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pekmez-cesitleri-pekmezin-faydalar-ve.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pekmez-cesitleri-pekmezin-faydalar-ve.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content