Pernisyöz Anemi

Pernisyöz Anemi Nedir? Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da önerisi de...

Pernisyöz Anemi Nedir?


Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da önerisi değildir.







Pernisyöz anemi ya da kötücül anemi, bir otoimmün anemi tipidir. Pernisyöz anemide antikorlar intrinsik unsur ya da paryetal hücrelere karşı döner. İntrinsik unsur B12 vitamini emilimi için gereklidir, bundan dolayı B12 vitamininin emilimi zarar görür.


Kimi zaman pernisyöz anemi terimi otoimmün bir tepki içermeyen (non-otoimmün) B12 vitamini eksikliklerini tanımlamak için de kullanılabilir.

Tanımı ve Özellikleri


Eritrositlerin (alyuvarların) düzgüsel ve sıhhatli bir biçimde üretilebilmeleri için B12 vitaminine gereksinim vardır. Pernisyöz anemide vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan antikorlar intrinsik faktöre ya da bu faktörü üreten paryetal hücrelere saldırır. İntrinsik unsur B12 vitamininin emilimi için gereklidir, netice olarak intrinsik faktördeki azalma B12 vitaminin emilimini sekteye uğratır. Bundan dolayı B12 vitamini eksikliği sonucu olarak da eritrositlerin (alyuvarların) sayısı azalır ve ölçüleri büyür.


Yaşlılarda daha sık görülen pernisyöz aneminin adam ve hanımlarda görülme sıklığı aynıdır.


Tarihçe


Pernisyöz anemi tedavisi ilk kez William Murphy tarafınca geliştirilmiştir. Murphy denek olarak seçtiği köpeklerde anemiye yol açmak için, bu köpeklerde kanama olmasını sağlar, bir süre sonra da onları değişik besinlerle besleyerek hangisinin (ya da herhangi birisinin) köpeklerin yeniden sıhhatli olmasına niçin bulunduğunu anlamaya çalışmıştır. Bu çalışmasında büyük miktarlarda ciğerin (karaciğer) hastalığı tedavi ettiğini ortaya çıkarmıştır. Bir süre sonra George Minot ve George Whipple kimyasal olarak B12 vitaminini ciğerden ayırdılar. Bu emekler yardımıyla üçü, 1934 senesinde Nobel Tıp Ödülü'nü paylaştılar.


Bugün pernisyöz anemi çoğu zaman B12 vitamini enjeksiyonları (hidroksokobalamin ya da siyanokobalamin) ya da büyük oral (ağızdan alınan) dozlar halinde B12 vitamini verilir.

Semptomlar


Pernisyöz anemi dilde enflamasyona (iltihaba) yol açabilir (glossit), bu da dilde yara ve acıya niçin olur. İştah azalması, denge bozukluğu, el ve ayaklarda duyu kayıpları ve depresyon da görülmüştür.

Tedavi


Tedavi çoğu zaman ilk iki hafta süresince her gün meydana getirilen B12 enjeksiyonları ihtiva eder. Bu şekilde hastanın karaciğerinde B12 vitamininin depolanması sağlanır. Eğer hastanın B12 seviyesi çok düşükse bu enjeksiyonların süresi uzayabilir ve hastaya yaşamı süresince, çoğu zaman ayda bir olarak uygulanan, ek bir enjeksiyon yapılabilir. Bu enjeksiyonlar genel anlamda hidroksokobalamin ya da siyanokobalamin ihtiva eder. Genellikle direkt kasa verilir (çoğu zaman kollar), bu şekilde ileumda (incebağırsağın son kısımı) zarara uğraması önlenir.


Bununla birlikte, B12 kafi miktarlarda ağız kanalıyla emilebilir, intrinsik unsur ya da ileum gerekmeden. Çoğu zaman bu yol için 1000 - 2000 mcg arasındaki bir doz kullanılır.

Vikipedi







  • Anemi nedir, iyi mi tedavi edilir?


  • Kansızlık (anemi) kafa dönmesi yapar mı?


  • Anemi (Kansızlık)



Pernisyöz Anemi Nedir?

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da önerisi değildir.
Emareler
- Çoğu zaman hastalığın başlangıcında hiçbir bulgu görülmez.



- Fiziki emek vermeye dayanıklılığın azalması ve fark edilebilen süratli kalp atışları.
- Dilde yara ve merhamet şartları.
- İştah azalması ve dengenin bozulması.
- Bellek kaybı, depresyon ve bunama dahil
- Ellerde ve ayaklarda duyu azlığı.


Pernisyoz anemi, kırmızı kan hücrelerinin düzgüsel olarak yapımı için lüzumlu olan B12 vita­mininin eksikliği sebebiyle meydana gelir. Sık­lıkla kalıtsaldır. Pernisyoz terimi etkili bir teda­vinin bilinmediği ve bu hastalığın kesinlikle öl­dürücü olduğu vakit benimsenmiştir.
B12 ihtiva eden yiyecekler et ve süt ürün­leridir. Fakat, katı vejetaryenler hariç, bu hasta­lık bu yiyeceklerden yeteri kadar yememenin sonucu değildir. Daha ziyade, pernisyoz anemi sindirim yolunun B12 vitamininin emmeyi ba-şaramayışından meydana gelir. Emme işlemi­nin bu şekilde bozulmasının karmaşık bir proses ol­duğu düşünülmektedir.


Midenin bir kısmını kaplayan hücreler ent-rensek unsur (IF) ismi verilen bir madde üretir­ler, bu madde B12 vitaminin ince bağırsakta emilmesi için gereklidir.


Entrensek unsur B12 vitaminine bağlanır ve ince bağırsağın en aşağı kısmına (ileum), ince bağırsak kalınca bağırsağa girmeden derhal ilkin emilen şey bu birleşimdir. İleum'un has­talandığı ya da ameliyat esnasında çıkartıldığı zamanlarda da sonuçta bir B12 vitamini eksik­liği meydana gelebilir. Çünkü o vakit entren­sek unsur B12 vitamini bileşimi emilmez.
Bu olağan dışı bir durumdur. Çoğunlukla yaşlı­larda görülür. Adam ve hanımlarda görülme sık­lığı aynıdır. En fazla Şimal Avrupa kökenli in­sanlar içinde yaygındır. Bu rahatsızlığa eğilim açık renk saçlılar içinde daha fazladır.
Teşhis
Pernizyör aneminin olup olmadığını denetlemek için doktorunuz türlü kan tahlilleri ya­pabilir. Bir kontrol kanınızdaki B12 vitamini mikta­rını ölçer. Bununla birlikte kanınız da alyuvarla­rın biçimini ve büyüklüğünü oluşturmak için mikroskop altında incelenir. Eğer sizde pernis­yoz anemi var ise alyuvarlarınızın ölçüleri büyü­yecek ve sayıları azalacaktır.
Alyuvarların üretildiği kemik iliğinizden bir örnek incelemek lüzumlu olabilir. Doktorunuz entrensek faktöre karşı antikorların bulunup bulunmadığını oluşturmak için bir Schilling testi yapılmasını isteyebilir.
Pernisyoz Anemisinin
Ciddiyet Derecesi Nedir?
Bu kronik hastalık, eğer tedavi edilmezse, ağır fakat devamlı ve tertipli olarak kötüye gi­der (ilerler). Geçmişte uygun tedavisi geliştiril­meden ilkin bu hastalık, bir sürü yıl sonrasında so­nuçta ölüme yol açıyordu. Şimdi, kafi mik­tarlarda B12 vitamini ile telafi (yerine koyma) tedavisi eksikliği düzelterek düzgüsel bir yaşam sürme olanağını sağlamaktadır. Gene de, eğer şartları fark edilmeden ilkin uzun bir süre ilerlerse, vücudun belli başlı kısımlarını, bilhassa si­nir ve sindirim sistemlerini hasara uğratabilir.
İlaç Tedavisi

Pernisyöz anemiyi tedavi etmek için, B12 vitamini ten altında hipodermik bir iğneyle enjekte edilir (zerkedilir). Ilk başlarda enjeksi­yonlar günde bir kere yapılabilir, fakat günler­ce sonrasında enjeksiyon ayda bir kere olabilir. Bu enjeksiyonlara sınırsız süreyle devam edilmeli­dir. Ağızdan takviye ya da besin rejimini değiştir­me şeklindeki tedavilerin faydası olmaz, çünkü aslolan sorun sindirim yolunun vitamini emme­sini başaramamasıdır.








Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pernisyöz Anemi
Pernisyöz Anemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pernisyoz-anemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pernisyoz-anemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content