Pestil Nedir?

Pestil TDK, Türk Dil Kurumu isim 1 . İnce yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık. 2 . ( sıfat ) Çok yorgun, güçsüz....

Pestil
TDK, Türk Dil Kurumu




isim

1 .
İnce yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık.


2 .
(sıfat) Çok yorgun, güçsüz.


3 .
(sıfat, argo) Hasta.


4 .
(madencilik) Tavan ile kömür damarı arasında yer alan ince, yumuşak killi tabaka.



Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • pestile çevirmek
  • pestil gibi
  • pestili çıkmak
  • (birinin) pestilini çıkarmak
Birleşik Sözler

  • erik pestili






  • Rüyada Pestil Görmek




pestil














sanrım mersin tarafında bu meşhurdu









pestil

isim

1. isim İnce yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık

2. sıfat Çok yorgun, güçsüz

3. sıfat, argo Hasta

4. madencilik Tavan ile kömür damarı arasında yer alan ince, yumuşak killi tabaka


PESTİL a

1. Yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi: Kayısı pestili. (Bk. ansikl. böl.)

2. Pestil gibi, hareket edemeyecek kadar güçsüz, bitkin ve yorgun düşmüş kimse için kullanılır. || Bir kimseyi pestile çevirmek, bir kimseyi aşırı ölçüde yorup güçsüz düşürmek. || Pestili çıkmak, çok yorulmak. || (Birinin) pestilini çıkarmak, bir kimseyi iyice yormak ya da çok dövmek.

* sıf. Yorgun, güçsüz kimse için kullanılır.


*Tüt. Pestil tütün, yaprak tütünler işlenirken fire olarak çıkan yaprak ve damar parçalarının hamur haline getirilip silindirden geçirilmesiyle elde edilen kâğıt biçiminde tütün.


*ANSİKL. Pestil dut, üzüm, erik, zerdali vb. meyvelerden yapılabilen, besin değeri yüksek bir yiyecektir. Pestil yapmak için meyve suyu pekmez toprağıyla ya da olduğu gibi kaynatılır ve kaynama sırasında içine % 5-10 oranında nişasta, buğday unu ya da her ikisinin karışımı katılır. Nişasta meyve suyunun çirişlenmesini ve jelatinleşmesini sağlar, istenen koyuluk elde edilince karışım, bezler üzerine ince bir tabaka halinde yayılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Birkaç gün güneşte kaldıktan sonra bezin altı ıslatılarak pestilin bezden ayrılması sağlanır.

Pekmez toprağı atılmadan yapılan erik, zerdali pestilleri daha kalın ve mayhoştur.

Pestil sade olarak, arasına çeşitli kuru yemişler konarak ya da hoşafı yapılarak yenir. Anadolu'nun birçok yöresinde yaygın bir yiyecektir.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Rüyada Pestil Görmek



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pestil Nedir?
Pestil Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/pestil.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pestil-nedir_19.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pestil-nedir_19.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content