Piliç -ci TDK, Türk Dil Kurumu isim 1 . Tavuğun küçüğü, erginleşmemiş tavuk veya horoz. 2 . ( argo ) Genç, güzel ve alımlı k...
Piliç -ci
TDK, Türk Dil Kurumu
isim
1 . Tavuğun küçüğü, erginleşmemiş tavuk veya horoz.
2 . (argo) Genç, güzel ve alımlı kız veya kadın.
TDK, Türk Dil Kurumu
1 . Tavuğun küçüğü, erginleşmemiş tavuk veya horoz.
2 . (argo) Genç, güzel ve alımlı kız veya kadın.
Soya Soslu Piliç Kanat Tarifi
Kafası olmayan bir piliç ne kadar yaşayabilir?
Rüyada Piliç Görmek
PİLİÇ a
1. Tavuğun küçüğü, genci.
2. Cinsel olgunluğa ulaşmamış erkek ya da dişi tavuk.
3. Eti için üretilen tavuk. (Bk. ansikl. böl.)
4. Piliç gibi, sevimli, güzel genç kız için söylenir (arg ).
*Kırs. inş. Piliç ya da yarka kümesi, toplu üretim için civcivlerin ilk sekiz ila on hafta süresince yetiştirildikleri kümes.
*ANSİKL. Et için üretilen piliçlerin başlıca özelliği hızlı büyümedir. Bu hayvanlar ağır ya da yarı ağır damızlık tavuklarla ağır horozlardan elde edilir. Islah çalışmaları sayesinde, canlı ağırlık 7 haftalık (kesim çağı) bir piliçte 2 kg'a ulaşır.'Yem tüketim indisi, yani 1 kg canlı ağırlık kazandırmak için gerekli besin miktarı 2 kg dolayındadır.
Civcivler, toprak üstünde 1 m2'ye 15 tane hesabıyla piliç kümeslerinde yetiştirilir. Dört haftalığa kadar ve küspe ayçiçeği temel alınarak, bunlara çeşitli vitaminler ve madensel maddeler, hatta hayvan yağı (içyağı) eklenerek hazırlanmış protein (°/o 22-23) ve enerji bakımından zengin (kg başına 3 100 - 3 200 kilokalori) yemle beslenirler. 4. haftadan 7. haftanın sonuna kadar enerji bakımından öncekine göre daha zengin (kg başına 3 200 - 3 300 kilokalori), fakat proteinden az zengin (°/o 20) bir yem yer. Bu özellikler tahılların oranı artırılıp küspelerin oranı azaltılarak elde edilir Birinci devre süresince kümeslerin sıcaklığı 25-27 °C olmalıdır. Son devrede ısıtma azaltılır ya da tamamen kesilir.
Piliçlerde görülen hastalıkların çoğu asalak hastalıkları, özellikle koksıdıyozlardır.
*Mutf. Piliç ızgara, kızartma, buğulama, haşlama olarak ya da kâğıtta pişirilir. Yahnisi, güveci, şişi, dolması da olur, iyi bir pilicin eti gevrek ve yumuşaktır. Pilicin taze olduğu, göğsünün iki yanından bastırıldığında göğüs kemiğinin etten ayrılmasından, derisinin düz ve beyaz oluşundan, kuyruk çıkıntısının beyaz ya da hafif pembe renginden anlaşılabilir. üzerinde sırta değin uzanan bir yağ topağı bulunur.
1. Tavuğun küçüğü, genci.
2. Cinsel olgunluğa ulaşmamış erkek ya da dişi tavuk.
3. Eti için üretilen tavuk. (Bk. ansikl. böl.)
4. Piliç gibi, sevimli, güzel genç kız için söylenir (arg ).
*Kırs. inş. Piliç ya da yarka kümesi, toplu üretim için civcivlerin ilk sekiz ila on hafta süresince yetiştirildikleri kümes.
*ANSİKL. Et için üretilen piliçlerin başlıca özelliği hızlı büyümedir. Bu hayvanlar ağır ya da yarı ağır damızlık tavuklarla ağır horozlardan elde edilir. Islah çalışmaları sayesinde, canlı ağırlık 7 haftalık (kesim çağı) bir piliçte 2 kg'a ulaşır.'Yem tüketim indisi, yani 1 kg canlı ağırlık kazandırmak için gerekli besin miktarı 2 kg dolayındadır.
Civcivler, toprak üstünde 1 m2'ye 15 tane hesabıyla piliç kümeslerinde yetiştirilir. Dört haftalığa kadar ve küspe ayçiçeği temel alınarak, bunlara çeşitli vitaminler ve madensel maddeler, hatta hayvan yağı (içyağı) eklenerek hazırlanmış protein (°/o 22-23) ve enerji bakımından zengin (kg başına 3 100 - 3 200 kilokalori) yemle beslenirler. 4. haftadan 7. haftanın sonuna kadar enerji bakımından öncekine göre daha zengin (kg başına 3 200 - 3 300 kilokalori), fakat proteinden az zengin (°/o 20) bir yem yer. Bu özellikler tahılların oranı artırılıp küspelerin oranı azaltılarak elde edilir Birinci devre süresince kümeslerin sıcaklığı 25-27 °C olmalıdır. Son devrede ısıtma azaltılır ya da tamamen kesilir.
Piliçlerde görülen hastalıkların çoğu asalak hastalıkları, özellikle koksıdıyozlardır.
*Mutf. Piliç ızgara, kızartma, buğulama, haşlama olarak ya da kâğıtta pişirilir. Yahnisi, güveci, şişi, dolması da olur, iyi bir pilicin eti gevrek ve yumuşaktır. Pilicin taze olduğu, göğsünün iki yanından bastırıldığında göğüs kemiğinin etten ayrılmasından, derisinin düz ve beyaz oluşundan, kuyruk çıkıntısının beyaz ya da hafif pembe renginden anlaşılabilir. üzerinde sırta değin uzanan bir yağ topağı bulunur.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR