Özellikle kış aylarında sıklıkla tükettiğimiz pırasa bitkisi ile ilgili genel özelliklerin ve bilgilerin yer aldığı yazımız. PIRASA , (Lat...
Özellikle kış aylarında sıklıkla tükettiğimiz pırasa bitkisi ile ilgili genel özelliklerin ve bilgilerin yer aldığı yazımız.
PIRASA, (Lat. Allium porrum). Birçenekliler sınıfının, Zambakgiller familyasından bir bitkidir. Doğal yetişme alanı Akdeniz bölgesidir. Bir kış sebzesidir.
Kökü ve gövdesi toprak altında yeşil renkli, şerit biçimindeki yaprakları toprağı üzerinde gelişir. İki yıllık bir bitkidir. Birinci yılda soğanını verir, ikinci yıldaysa boyu 1 metreye ulaşan bir sap oluşur. Soğanı uzun ve gömleklidir. Pırasa yetiştirmek için önce tohumlardan fide yetiştirilir.
Başlıca iki çeşit pırasa vardır. Kamış pırasası en iyi tür olup yenilen sap bölümü beyaz renkli ve yaklaşık 45-50 cm kadardır. Her yerde yetişen kara pırasa ise kamış pırasası kadar lezzetli değildir. Boyu daha kısa, yapraklar da yeşildir. Pırasa, C vitamini, besin maddeler açısından çok zengin bir sebzedir. Pişirilerek, bazı yörelerde de çiğ olarak yenilir, idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı özellikleri vardır.
YORUMLAR