Rabindranath Tagore Kimdir ve Eserleri Nelerdir?

Hintlilerin dünyaca meşhur felsefeci, ozan ve eğitimcisi olan Rabindranath Tagore’nin yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgilerin yer almış old...

Hintlilerin dünyaca meşhur felsefeci, ozan ve eğitimcisi olan Rabindranath Tagore’nin yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Rabindranath TagoreRabindranath Tagore (7 Mayıs 1861- 7 Ağustos 1941), dünyaca meşhur Hintli bir ozan, felsefeci ve eğitimcidir. Eserlerinin mühim bir kısmını İngilizce yazdığından, Hint edebiyatının olmasıyla birlikte, İngiliz edebiyatının da malı sayılır.



Rabindranath Tagore, Kalküta’da hayata merhaba dedi. Babası Maharşi Debendranteth Tagore, asil, zengin bir din adamıydı. Rabindranath ilk ve orta öğrenimini hususi öğretmenlerden görmüş oldu. 17 yaşlarında, yüksek tahsil yapmak suretiyle, Londra’ya gitti, edebiyat okudu. Bilhassa engin bir doğa şairi olan Vordswoorth’un tesiri altında kaldı. İlk yazılarını bu sırada yayınladı. 22 yaşlarında evliliğe ilk adımını attı. Şiirleri Hindistan’da, İngiltere’de kısa zamanda ilgi görmüş, tanınmıştı. 1901’de Kalküta civarlarında Bolpur nahiyesinde eski, faydasız Hint geleneklerinin haricinde, yeni eğitim esaslarına dayanan bir okul kurdu. «Sulh Evi» adını verdiği bu okul, gittikçe gelişerek, sonraları bîr üniversite haline gelmiştir. Bu okulda Tagore, yakın gelecekte egemenliğini kazanacağına inanılmış olduğu yurdu için çeşitli aydınlar yetiştirdi. Eserlerinin en ünlülerinedn önde gelen «Gitanjali» 1912’de gösterildi.



Tagore 1913’te Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştır. Bu ödülden almış olduğu 8.000 İngiliz Lirası’nı, kurduğu okulun gelişmesine harcadı. 1915’te İngilizler kendisine «Sir» unvanını verdiler. Tagore, 1919’da, yurduna karşı İngilizler’in fena davranışlarından dolayı bu unvanı geri verdiyse de, İngiliz hükümetinin tutumunu değiştirmesi üstüne tekrardan kabul etti. Hindistan’daki «Kast» usulünün kaldırılması için büyük çabalar gösteren ozan, yurdunun egemenliğe ulaşması mevzusunda da, Gandhi şeklinde direkt doğruya değilse de, sabırlı, hazırlayıcı olarak büyük rol oynadı.



Tagore, dünyanın en duygulu aşk, insanlık, doğa şairlerindendir. Engin lirizminin özelliklerinden biri de tatlı bir umutla, iyimserlikle dolu oluşudur. İyiye, doğruya, güzele doğru yürüyen eserlerinin bir başka özelliği de «didaktik» katılığı taşımıyan eğiticiliğidir.



Tagore eserlerini Bengal dilinde yazmış, çoğunu da kendisi İngilizceye çevirmiştir. İngilizceden ise, Türkçe dahil, dünyanın derhal tüm çağdaş dillerine çevrilmiştir. Başlıcaları şunlardır:



Gitanjali (1912), Sadhana (1913), Büyüyen Ay (1913), Çitra (1914), Bahçıvan (1914), Meyva Zamanı (1916), Avare Kuşlar (1916), Acıkmış Taşlar (1916), Anılar (1917), Sevgilinin Armağanı (1918), Yurt ve Dünya (1919), Kaçak (1921 ), Sevgi Bahçesi (1921), Ateşböcekleri (1928). Bundan başka «Fırtına» adlı bir romanı ile «Makina» adlı bir de tiyatro eseri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Rabindranath Tagore Kimdir ve Eserleri Nelerdir?
Rabindranath Tagore Kimdir ve Eserleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Rabindranath-Tagore.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rabindranath-tagore-kimdir-ve-eserleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rabindranath-tagore-kimdir-ve-eserleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content