Radikalizm Nedir?

Bir diğer ismi köktencilik olan radikalizm nedir ne demektir? radikalizmin tanımı ve hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız. Bilimde, dind...

Bir diğer ismi köktencilik olan radikalizm nedir ne demektir? radikalizmin tanımı ve hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.



Bilimde, dinde, siyasette kökten değişiklik, yenilik yapma eğilimine «radikalizm» (köktencilik) denir. Radikalizm, toplum düzeninde bu yenileşme düşüncesinden doğmuş, özellikle XIX. yüzyılın ilk yarısından sonra Fransa’da siyasi hayatta rol oynamıştır.



Radikalizm kelimesi, önce İngiltere’de ortaya atıldı. Avam Kamarası üyelerinden James Fox 1797’de yaptığı bir konuşmada «radikal» yenilikleri ileri sürdü. O zaman istenilen şey yalnız seçim sisteminin, seçim bölgelerinin yenileştirilmesiydi.



1832’de yapılan seçim yeniliklerinden sonra İngiliz radikalleri, gittikçe bir kuvvet haline gelen çalışan sınıflara oy hakkının tanınması için savaştılar. 1874’ten 1892’ye kadar bütün işçi temsilcileri kendilerini birer «radikal» saydılar, değişikliğin yalnız siyasal değil, toplumsal düzende de olmasını istediler.



Fransa’da, radikalizm daha geniş çapta etki yaptı. Toplum düzeninde değişikliğe taraftar olanlar, kendilerini, cumhuriyetin koruyucusu, Fransız Ihtilâli’nin mirasçısı sayıyorlardı. XIX. yüzyılın ilk yarısından sonra radikalizm Fransa’da aşırı cumhuriyetçilerin mesleği haline geldi. Radikallerin siyasi bir parti halinde toplanmaları, III. Napolyon’un düşmesinden sonra, demokratik hayat gelişince mümkün olabildi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Radikalizm Nedir?
Radikalizm Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/radikalizm-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/radikalizm-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content