Radyoaktif Serpintinin Özellikleri Nedir

1. Kalıcıdır Birdenbire tesirlerde "Devamlıdır" sunumu kullanıldığı ve süre verildiği halde serpinti tehlikesi için "Kalıcıdı...

1. Kalıcıdır
Birdenbire tesirlerde "Devamlıdır" sunumu kullanıldığı ve süre verildiği halde serpinti tehlikesi için "Kalıcıdır" denilmiştir. Bunun sebebi radyoaktif serpinti tozlarının düştükleri yerden uzaklaştırılmaları bir takım şartlarda mümkün olabildiği halde yok edilmeleri ya da çürüme hızını artırma olanağının bulunmamasındandır. Serpinti tozlarını yakmak dahi yok etmek için kafi değildir.

2. Nereye Gideceği Evvel Bilinmez
Devletin kiminle ne süre ve hangi şartlar altında düşman duruma geçeceği bilinmeyeceği benzer biçimde, komşu devletlerden hangisinin bu şekilde bir durumda kalacağı da kestirilemez. Seferberlik ve cenk ilanından sonrasında dahi hangi hedef bölgelerini, hangi gün ve saatte, hangi kudrette bir silahla taarruza uğrayacağı bilinemez. Tüm bunlardan biride başka 20-30000 metre yüksekte esen rüzgarın sertlik ve yönünü tespiti de nükleer saldırıdan sonrasında yapılırsa ama yararlı olabilmektedir. O halde bir kırılgan bölümde ve muhtemelen yersıfırda, evvel tahmin edilen bir silahın tahmin edilen yükseklikte patlatıldığını kabul etsek; yalnız rüzgâr sebebiyle tehlikenin ne tarafa gideceğini ve nereleri tesir altına alacağını bilmek bir yana, tahmin dahi edemeyiz. Serpintinin, yurt ölçüsünde önlem alınmasını gerektiren özelliği budur.

3. Geniş Sahaları Kaplar
Birdenbire tesirlerin tesir alanlarından söz edilirken yer sıfırları merkez kabul olunan ve belli başlı yarıçapları bulunan tesir alanları belirtilmiştir. Oysa serpinti tesiri için vaziyet tamamen değişiktir. Bu tesir yalnız yersıfır ve dolaylarını değildir, infilak yeri ile asla ilgisi olmayacak kadar geniş ve uzak mesafeleri tehdit eder. Öyleki ki komşularımızdan herhangi biri nükleer taarruza uğrasa ve yurdumuz yüksekten esen rüzgarların esişi yönünde bulunsa, silahın serpinti tesiri pek çok kent, kasaba, köy ve tesislerimizi tesir altına alabilecektir.

4. Duyu Organları İle Varlığı Anlaşılmaz
Yer sıfır civarında başka ve daha uzak bölgelere dökülen radyoaktif partiküllerin kitleleri o şekilde küçüktür ki bunların gözle görülmesi, birçoğunun bir araya gelmesi halinde dahi mümkün değildir. Bu kadar minik kitlelerin yere düştüğünde ses çıkaramayacağı meydandadır. Kokusu ve hususi bir lezzeti olmadığına gore İkazlar
"Duyu organları ile anlaşılmaz." deyiminin çok uygun bir ifade olduğu sonucuna varılmaktadır. Tehlikenin bu özelliği yüzünden; varlığını idrak etmek, derecesini ölçmek için Radyak Aletleri kullanılır.

5. Öldürücüdür
Öldürme mekanizmasına, birdenbire nükleer ışınım tesiri içinde bulunan gama ışınlarından söz edilirken değinilmişti. Burada, "Hücrenin iyonize olmasına sebep olur" demekle yetineceğiz.



6. 7x10 Kaidesine Bakılırsa Çürür
Çürümenin süre ile olan ilgisi ileride tekrardan ele alınacak ve 7x10 kuralı anlatılacaktır. Tehlikenin bu özelliği çürümenin ilk anlarda çok süratli bir gidişat ile devam etmesine karşılık, süre uzadıkça çürüme hızının azaldığını ifade ediyor. Kızgın bir demirin soğumasında olduğu benzer biçimde bir demir çubuğu ateşte kızdırırsak rengi beyaza yakın olur. Alevden çıkarınca derhal kırmızıya ve siyaha döner. Fakat "Aslolan rengini aldı" diyerek elimizde tutmamız mümkün müdür? Bunun mümkün olabilmesi için çok zamana gereksinim bulunduğunu çoğumuz biliriz.



7. Çekince İnfilaktan 30-60 Dakika Sonrasında Başlar
İnfilak hemen radyoaktivite diye bir sorun yoktur. Bir tek yersıfır ve dolaylarında kalıntı tesirleri (Radyoaktif hale gelip de emilememiş büyük parçalar, fisyon artıkları, nötronlar, alfa ve beta zerreleri) vardır ki buralarda aslına bakarsanız birdenbire tesirler en yüksek düzeydedir. Serpinti atomik bulut halinde yükselen radyoaktif haldeki parça ve zerrelerin yeryüzüne dökülmesi demek olduğu, bu çıkış ve iniş için zamana muhtaç bulunduğundan çekince silahın kudretine ve infilak ettirildiği yüksekliğe bağlı olarak infilaktan minimum 25-30 en fazla 60 dakika sonrasında başlamaktadır. Serpintinin bu özelliği, özellikle çekince (hasar) bölgesinde bulunan kılavuzlar ve bu bölümde yaşayan halk için yaşamsal önemde bir sürü işler görülmesini, hazırlıkların yapılmasını mümkün kılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Radyoaktif Serpintinin Özellikleri Nedir
Radyoaktif Serpintinin Özellikleri Nedir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/afet7.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/radyoaktif-serpintinin-ozellikleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/radyoaktif-serpintinin-ozellikleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content