Reçel isim Farsça r³çÂ¥l Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı: "Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, ...
Reçel
isim Farsça r³çÂ¥l
Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı:
isim Farsça r³çÂ¥l
"Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, zeytin, peynir, reçel ve ekmek yemeyi tercih ederler."- A. Ş. Hisar.
Birleşik Sözler
- ayva reçeli
- çilek reçeli
- erik reçeli
- kayısı reçeli
- kızılcık reçeli
- kiraz reçeli
- meyve reçeli
- vişne reçeli
Reçel Yapımı
Reçel katı mıdır yoksa sıvı mıdır?
Rüyada Reçel Görmek
Reçel
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Meyveleri ve bazı sebzeleri şekerle kaynatarak hazırlanan ağdalı yiyecek. Reçel yapılacak meyve, ayıklanıp temizlendikten sonrasında, bir kabın içine konarak üzerine ölçüye gore şeker konur, pişirildikten sonrasında şekerlenmemesi için limon sıkılır ya da limon tuzu katılır. Kaba, ölçüye gore su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma esnasında kimi, reçellerin üstünde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Ek olarak susuz meydana getirilen reçeller olduğu şeklinde, suda evvelde tutulmak ya da haşlanmak suretiyle meydana getirilen reçeller de vardır.
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Meyveleri ve bazı sebzeleri şekerle kaynatarak hazırlanan ağdalı yiyecek. Reçel yapılacak meyve, ayıklanıp temizlendikten sonrasında, bir kabın içine konarak üzerine ölçüye gore şeker konur, pişirildikten sonrasında şekerlenmemesi için limon sıkılır ya da limon tuzu katılır. Kaba, ölçüye gore su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma esnasında kimi, reçellerin üstünde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Ek olarak susuz meydana getirilen reçeller olduğu şeklinde, suda evvelde tutulmak ya da haşlanmak suretiyle meydana getirilen reçeller de vardır.
REÇEL a. (fars. riçafden). Mutf. Bazı memeleri şeker ve suyla kaynatarak meydana getirilen koyu kıvamlı ve tatlı yiyecek.
*AnsIkl. Reçel yapımında vişne, çilek, kayısı, şeftali, ayva vb. meyvelerin yanında portakal, mandalina vb. meyvelerin kabuklarından ya da gül, katırtırnağı vb. çiçek ve bitkilerin yapraklarından da yararlanılır. Reçel yapmak için en fazlaca kullanılan yöntem, meyveleri tüm, dilimlenmiş ya da doğranmış olarak kaynamakta olan şekerli suya atmaktır. Bunun yanı sıra meyveleri üstüne şeker serpip sulanmasını sağlamak için bir gece beklettikten sonrasında kaynatarak da reçel yapılır. Bazı yörelerde ise meyveler kaynatılmaz, şekeri ve suyu eklenip güneşte bekletilerek reçel kıvamına gelmesi sağlanır. Reçele konacak şeker oranı, kullanılacak meyveye göre değişiklik gösterir ve su oranı da çoğu zaman şeker oranının yansı kadardır Reçelin şekerlenmesini önlemek için kaynama esnasında köpüğü sık sık alınır; ocaktan indirmeden ilkin içine limon tuzu ya da limon suyu eklenmiş olur. Evlerde reçel yapımında sak- karoz (çay şekeri) kullanılmasına rağmen, sanayide bunun yerini glikoz almıştır (750 g glikoz, 1 kilogram şekere eşdeğerdir).
Reçel pişme işlemi tamamlandıktan sonrasında ağzı genişçe kaplarda soğumaya bırakılır ve iyice soğuduktan sonrasında cam kavanoz, sırlı çömlek ya da teneke kutulara konur. Bunların üstü, reçelin havayla temasının önlenerek uzun süre dayanmasının sağlanması için alkole batırılmış parşömen kâğıdı, eritilmiş parafin, balmumu vb. maddelerle kapatılır.
*AnsIkl. Reçel yapımında vişne, çilek, kayısı, şeftali, ayva vb. meyvelerin yanında portakal, mandalina vb. meyvelerin kabuklarından ya da gül, katırtırnağı vb. çiçek ve bitkilerin yapraklarından da yararlanılır. Reçel yapmak için en fazlaca kullanılan yöntem, meyveleri tüm, dilimlenmiş ya da doğranmış olarak kaynamakta olan şekerli suya atmaktır. Bunun yanı sıra meyveleri üstüne şeker serpip sulanmasını sağlamak için bir gece beklettikten sonrasında kaynatarak da reçel yapılır. Bazı yörelerde ise meyveler kaynatılmaz, şekeri ve suyu eklenip güneşte bekletilerek reçel kıvamına gelmesi sağlanır. Reçele konacak şeker oranı, kullanılacak meyveye göre değişiklik gösterir ve su oranı da çoğu zaman şeker oranının yansı kadardır Reçelin şekerlenmesini önlemek için kaynama esnasında köpüğü sık sık alınır; ocaktan indirmeden ilkin içine limon tuzu ya da limon suyu eklenmiş olur. Evlerde reçel yapımında sak- karoz (çay şekeri) kullanılmasına rağmen, sanayide bunun yerini glikoz almıştır (750 g glikoz, 1 kilogram şekere eşdeğerdir).
Reçel pişme işlemi tamamlandıktan sonrasında ağzı genişçe kaplarda soğumaya bırakılır ve iyice soğuduktan sonrasında cam kavanoz, sırlı çömlek ya da teneke kutulara konur. Bunların üstü, reçelin havayla temasının önlenerek uzun süre dayanmasının sağlanması için alkole batırılmış parşömen kâğıdı, eritilmiş parafin, balmumu vb. maddelerle kapatılır.
Kaynak: Büyük Larousse
Reçel Yapımı
Reçel katı mıdır yoksa sıvı mıdır?
Rüyada Reçel Görmek
YORUMLAR