Reçel Nedir?

Reçel isim Farsça r³çÂ¥l Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı: "Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, ...

Reçel

isim Farsça r³çÂ¥l



Meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı:

"Onlar kahve, süt hatta kışın salep içmeyi, zeytin, peynir, reçel ve ekmek yemeyi tercih ederler."- A. Ş. Hisar.

Birleşik Sözler

  • ayva reçeli
  • çilek reçeli
  • erik reçeli
  • kayısı reçeli
  • kızılcık reçeli
  • kiraz reçeli
  • meyve reçeli
  • vişne reçeli









  • Reçel Yapımı


  • Reçel katı mıdır yoksa sıvı mıdır?


  • Rüyada Reçel Görmek





Reçel
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Meyveleri ve bazı sebzeleri şekerle kaynatarak hazırlanan ağdalı yiyecek. Reçel yapılacak meyve, ayıklanıp temizlendikten sonrasında, bir kabın içine konarak üzerine ölçüye gore şeker konur, pişirildikten sonrasında şekerlenmemesi için limon sıkılır ya da limon tuzu katılır. Kaba, ölçüye gore su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma esnasında kimi, reçellerin üstünde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Ek olarak susuz meydana getirilen reçeller olduğu şeklinde, suda evvelde tutulmak ya da haşlanmak suretiyle meydana getirilen reçeller de vardır.



REÇEL a. (fars. riçafden). Mutf. Bazı memeleri şeker ve suyla kaynatarak meydana getirilen koyu kıvamlı ve tatlı yiyecek.


*AnsIkl. Reçel yapımında vişne, çilek, kayısı, şeftali, ayva vb. meyvelerin yanında portakal, mandalina vb. meyvelerin kabuklarından ya da gül, katırtırnağı vb. çiçek ve bitkilerin yapraklarından da yararlanılır. Reçel yapmak için en fazlaca kullanılan yöntem, meyveleri tüm, dilimlenmiş ya da doğranmış olarak kaynamakta olan şekerli suya atmaktır. Bunun yanı sıra meyveleri üstüne şeker serpip sulanmasını sağlamak için bir gece beklettikten sonrasında kaynatarak da reçel yapılır. Bazı yörelerde ise meyveler kaynatılmaz, şekeri ve suyu eklenip güneşte bekletilerek reçel kıvamına gelmesi sağlanır. Reçele konacak şeker oranı, kullanılacak meyveye göre değişiklik gösterir ve su oranı da çoğu zaman şeker oranının yansı kadardır Reçelin şekerlenmesini önlemek için kaynama esnasında köpüğü sık sık alınır; ocaktan indirmeden ilkin içine limon tuzu ya da limon suyu eklenmiş olur. Evlerde reçel yapımında sak- karoz (çay şekeri) kullanılmasına rağmen, sanayide bunun yerini glikoz almıştır (750 g glikoz, 1 kilogram şekere eşdeğerdir).

Reçel pişme işlemi tamamlandıktan sonrasında ağzı genişçe kaplarda soğumaya bırakılır ve iyice soğuduktan sonrasında cam kavanoz, sırlı çömlek ya da teneke kutulara konur. Bunların üstü, reçelin havayla temasının önlenerek uzun süre dayanmasının sağlanması için alkole batırılmış parşömen kâğıdı, eritilmiş parafin, balmumu vb. maddelerle kapatılır.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Reçel Yapımı


  • Reçel katı mıdır yoksa sıvı mıdır?


  • Rüyada Reçel Görmek




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Reçel Nedir?
Reçel Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/recel-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/recel-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content