Rio Karnavalı

TARİHÇESİ Rio adı karnavalın yapıldığı kent olan Brezilya'nın en büyün şehirlerinden birisi olan Rio De Janeiro'dan alıyor a...

TARİHÇESİ




Rio adı karnavalın yapıldığı kent olan Brezilya'nın en büyün şehirlerinden birisi olan Rio De Janeiro'dan alıyor adını. Sambasıyla, plajlarıyla, güzel kızlarıyla ve hani şu Corcovado dağının tepesindeki ünlü 38m'lik dev İsa heykeliyle ünlü olan kent burası. Sao Paolo'dan sonrasında Brezilya'nın ikinci büyük şehri ve ortalama 6 milyonluk nüfusa haiz. Rio Karnavalı ise çoğu zaman Şubat ayına rastlayan, 4 gün süresince devam eden bir sınırsız eğlence etkinliği. Karnaval süresince dünyanın dört bir yanından eğlenmeye meraklı binlerce şahıs Rio'ya akın ediyor. Öyleki ki averaj 3 bin - 5 bin arası yarışmacının iştirak ettiği yarışmayı diri seyretmek için bir tek Karnaval alanına 150 bin şahıs geliyor. Bu sayıya TV başındaki seyircileri de eklersek ortaya çıkan sayı hakikaten de inanılmaz oluyor. Şubat dedik ama Brezilya'nın Cenup Yarım Küre'de bulunduğunu hesaba katarsak Şubat ayının en sıcak ay bulunduğunu görürüz.

Ad: Rio Karnavalı3.jpgGösterim: 36
Boyut: 121.0 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



Karnaval zamanı Paskalya'ya gore değişiyor. Paskalya zamanı her yıl değiştiğinden karnaval zamanı de değişiyor; her yıl Paskalya'dan 7 hafta ilkin düzenleniyor. Geleneksel olarak Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yapılıyor. Bu dört günün iki günü 14 samba okulunun yarışmasıyla geçiyor ve festival alanı rengarenk görüntülere sahne alıyor.


Rio'da düzenlenen karnaval kayıtlarına ilk olarak 1723 senesinde rastlanmış. O zamanlar Portekiz adalarından Brezilya'ya göçenler Entrudo adlı bir eğlence getirmişler Brezilya'ya. Gaye bir mekanda meydanda toplanan insanların birbirlerine su ve kireç tozu atarak eğlenmeleriymiş. Bir süre sonra 19.yy ortalarında gene bir Portekizli olan José Nogueira de Azevedo Pazartesi günleri dostlarını toplayıp caddelerde davul, tef şeklinde aletler çalarak eğlenceler düzenlemeye başlamış, buna da Zé Pereira adını vermişler. 1885 senesinde ise Grandes Sociedades adlı yeni bir karnaval yapılmış ve imparator da dahil 80 kişilik aristokrat grubu da bu eğlenceye katılmış. Değişik kostümler ve maskeler takan grup çiçeklerle ve müzik eşliğinde sokaklarda yürümüş. Peşinden 1870 senesinde Cordão Carnavalesco adlı bugünküne daha yakın bir karnaval yapılmış. Bunda kral, kraliçe, cadı, köylü ve cadı kostümleri şeklinde giysiler giyen insanoğlu büründükleri karakterler şeklinde performanslar sunarak karnavala renk katılmasını sağlamışlar. Bir süre sonra sponsorluklar, orkestralar ve koroların da alınması yardımıyla eğlence giderek büyümüş ve şimdiki Rio Karnavalı bu şekilde oluşmuş. 2. Dünya Savaşı esnasında her ne kadar festival yapılmasa da savaşın sonlanmasıyla beraber yine festival başlamış ve içine yarışma da katılarak farkında olduğumuz Rio ortaya çıkmış.


Bu Brezilyalılar da ne garip insanoğlu diyeceksin sanki. Sokaklara dökül, saatlerce ağır kostümler altında dans et, feryat çığlığa bağır! Birçoğumuz diyecek ki bu ne büyük işkence. Ama gel gör ki samba ruhu bu, insanoğlunun kanı kaynıyor; TV başlangıcında izlerken dahi canı ortalığa çıkıp deli şeklinde dans etmek istiyor. Bir de oradaki atmosferi düşün. Sokaklar cıvıl cıvıl, tüm caddeler gökkuşağı şeklinde, her yerden değişik bir müzik yükseliyor. Vallahi şundan inanırım sen de orada olsan yerinde durması imkansız sabaha kadar dans ederdin!


Fakat bu samba başka samba. Eğlenme amacının haricinde bir gayesi daha var: yarışmak. Karnavalda gördüğün figürler, dekorlar ve kostümler hepsi eğlenmenin haricinde yarışmada en iyi samba okulu olabilmek amacına da hizmet ediyor. Karnavala katılan yarışmacılar 14 okul içinde en iyisi olabilmek için tüm enerjilerini harcarlar. Rio de Janeiro'da bir sürü samba okulu vardır. Bu tür durumlar samba öğretmezler, bir tek samba severlerin oluşturduğu topluluklardır. Belli başlı aralıklarla toplanıp dans geceleri düzenlerler ve üyeler birbirleriyle kaynaşmayı amaçlarlar. Rio Karnavalı'na 3 bin - 5 bin arası üyeyle katıldıklarını hesaba kattığımızda bunların ne denli büyük topluluklar bulunduğunu da anlarız.


Karnavalın iki gününde 14 samba okulu geçişe katılır. Gruplar ikiye ayrılır ve bir günde 7 grup Sambodrome'da geçiş yapar. Akşam 9'da başlamış olan geçişler sabah 6, 7'ye kadar devam edebilir. Bir gurubun geçişi averaj 70 dakika sürer. Okullar bir mevzu seçerler ve kostümleriyle, müzikleriyle, dekorlarıyla ve figürleriyle bu meseleyi yansıtırlar. Bu durumu en iyi icra eden grup jüri değerlendirmesi sonucu birinci olur. Birinci olan okul para ödülünün sahibi olur ve en iyi samba okulu unvanı alır. İşte bir samba festivali de bu şekilde sonuçlanır, doyumsuz eğlenceye, renkli görüntülere ve uykusuz gecelere daha sonraki yıl yine yaşanmak suretiyle veda edilir.

BAKINIZ





  • Dünya Kentleri: Rio De Janeiro


  • Venedik Karnavalı


  • Lola Del Rio (Lollipop Girl) - Grand Theft Auto IV



Ad: Rio Karnavalı2.jpgGösterim: 34
Boyut: 94.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Rio Karnavalı başladı




Dünyanın en ünlü karnavalı Brezilya'nın Rio kentinde başladı. Bu yıl münakaşa mevzusu güvenlik. Brezilya hükümeti, en ufak suçlara dahi müdahale edileceğini açıkladı.





Danslar, dev sokak partileri, çılgınca eğlenen insanoğlu...


Dünya'nın en ünlü karnavalı Rio başladı.


Festivalin açılışı Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes'in kentin simgesel anahtarını Kral Momo'ya vermesiyle gerçekleşti.


Fakat bu seneki karnaval birazcık değişik. Zira 2016 Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği meydana getirecek Rio, bu yıl güvenliği ön planda tutuyor.


Rio Belediyesi, ülke imajını zedelediği belirtilen en ufak suçlara dahi "hoşgörü" gösterilmeyeceğini açıkladı.


Mesela alkolün etkisiyle huzurluksuz çıkaranlara, sokaklara tuvaletlerini yapanlara izin verilmeyecek. Gözaltına alınacak.


Rio polisi şimdiden ortalama 100 kişiyi gözaltına aldı dahi...


Fahişelere de engellemeler getirildi.


Karnaval süresince, plajlarda da önlemler üst seviyeye çıkarılacak. Plaj futboluna dahi belli başlı saatlerin arkasından izin verilecek.


Fakat güvenlik önlemlerine itiraz edenler de var. Onlar bu yasakların karnavalın atmosferini zedeleyeceğini savunuyorlar.


Rio Karnavalı'nda hayatta kalmanın yolları


Brezilya'nın dünyaca ünlü festivali Rio Karnavalı başlarken dünyanın dört bir yanından insanoğlu Rio'ya akın etti.


Turistlerin yoğun ilgisine mazhar olan bu festival eğlencenin yanı sıra yaşanmış olan kabahat vakalarıyla da gündeme geliyor.


Rio de Janeiro dünyanın en tehlikeli metropollerinden birisi sayılıyor.


Festival esnasında asla sebepsiz yere öldürülmeniz dahi ihtimaller içinde.


Rio'da en tehlikeli mıntıkalar olarak Zona Sul ve Copacabana gösteriliyor.


Brezilya'nın "ölmenizi kolaylaştıracak" başka bir şöhreti daha var: Trafik kazaları.


Bütün ülkelerde en fazlaca trafik kazası yaşanmış olan ülkelerden birisi olan Brezilya'da hayatta kalabilmeniz kimi vakit tesadüflere bağlı olabiliyor. Ne yazık ki Brezilyalılar'ın nerede ise hepsi kendini ünlü ulusal Formula 1 sürücüleri Senna ve Massa ile aynı ayarda sanabiliyor.


Brezilya'da trafikte dikkat edilmesi gerekenler

  • Araçlara kırmızı yanıyor olsa dahi güvenli olmadan karşıya geçmeyin.
  • Otopark ve garajların giriş ve çıkışlarının önünden geçerken çok dikkatli olun.
  • Yolda yürürken gelip geçen araçların sürücüleriyle göz kontağı kurmayın. Ters halde kendinizi aniden otomobilin içinde bulabilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca ortalıkta yaya olarak dolaşmayın.
  • Brezilyalı değilseniz Brezilya'da araç kiralamayın. Hiçbir kurala uyulmadığı için potansiyel olarak trafik kazasına kurban gitme ihtimaliniz devasa yükseklikte.
  • Kaldırımda, yolda, parkta... Asla farketmez... Bisikletlilere dikkat edin. Çok hızlıdırlar ve önlerinde kim olup olmadığıyla pek ilgilenmezler.
  • Kabahat girişimlerine karşı yapmanız gerekenler
  • Cüzdanınızda parasız dolaşmayın. Yanınızda çok değildir yeterince para bulundurun. Soygun girişiminde direnmeyin "az paranızı" vermeniz soyguncuyu mutlu edecektir.
  • Kredi kartınızı cüzdanınızdan ayrı taşıyın.
  • Geçişlik ve kıymetli eşyanızı otelde geçin.
  • Mücevher, saat şeklinde takıları üzerinizde bulundurmayın.
  • Yanınızda bir tek acil ihtiyaçlarınızla ilgili şeyleri koyabileceğiniz ufak bir çanta bulundurun.
  • Motosikletli ve bisikletli hırsızların sık sık görüldüğünü ihmal etmeyin.
  • Cep telefonu, fotoğraf makinesi şeklinde cihazları elinizde dolaştırmayın, cebinize koyun.
  • Elinizde haritayla sokakta yol kenarına sakın oturmayın. Direkt tüm hırsızların dikkatini çekersiniz.
  • Mümkünse tek başına dolaşmayın, grup halinde gezmeyi tercih edin.
  • Taksi ya da otobüs yerine metroyu tercih edin.



Karnaval olaylı başladı




Brezilya'da yüzbinlerce turistin çılgınlarca eğlenilmiş olduğu ünlü Rio Karnavalı başladı ama ilk kutlamalara gölge düştü.


Geçtiğimiz cuma günü Hollandalı bir gezgin gaspçılar tarafınca vuruldu. Rio karnavalı için ülkeye gelen Alexander Kors Johannes Vervoort adlı 37 yaşındaki gezgin, karısıyla “Kurtarıcı İsa†heykelinin olduğu bölümde gezerken gaspçıların saldırısına uğradı.


Gaspçılar Vervoort'ı iki kurşunla karnından ve kolundan vururken eşini de döverek yaraladı. Hastaneye kaldırılan turistin yoğun bakımda olduğu açıklandı.

Ad: Rio Karnavalı1.jpgGösterim: 34
Boyut: 119.6 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
“Tatsız saldırıya†karşın eğlence tüm hızıyla sürüyor. Son 50 senenin en sıcak yazını yaşayan kentte seksi kostümlü dansçılar sokaklarda aylardır hazırlandıkları şovlarını sunuyor. Sambadrome Anhemb'daki dün meydana gelen şova dünyaca ünlü futbolcu Ronaldo da katıldı. Yoğun katılımın olduğu şovda Ronaldo kafasına dokunan hayranı yüzünden zor anlamış olur yaşadı. Karnavala 1 milyonun kişinin alınması umut ediliyor.
(Özgürlük)





  • Dünya Kentleri: Rio De Janeiro


  • Venedik Karnavalı


  • Lola Del Rio (Lollipop Girl) - Grand Theft Auto IV


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Rio Karnavalı
Rio Karnavalı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/62258d1488316945-rio-karnavali-rio-karnavali3.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rio-karnaval.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rio-karnaval.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content