Sağlıklı Yaşam için Spor

Sıhhatli Yaşam için Spor Bedensel Aktivitenin Sağlığı için Sporu Keşfet! İstatistikler yeterince hareket etmediği için her yıl 2 mi...

Sıhhatli Yaşam için Spor





Bedensel Aktivitenin Sağlığı için Sporu Keşfet!

İstatistikler yeterince hareket etmediği için her yıl 2 milyon insanoğlunun yaşamını kaybettiğini gösteriyor.

Bedensel hareketsizlik, başta kalp, yüksek gerilim olmak suretiyle pek çok hastalıkta etkili rol oynuyor.
Egzersiz, sağlığımızı korumak ya da gelişmiş olan sıhhat durumumuzu devam ettirmek amacıyla meydana getirilen, amaçlı hareketler olarak tanımlanabilir.

Egzersiz meydana getirecek olan kişinin yaşına, cinsine ve de sıhhat durumuna hatta kimi zaman kondisyon durumuna ya da becerilerine gore değişik özellikler taşır ama genel bir tanımlama verirsek, haftada üç ile beş kez içinde meydana getirilen tertipli, ritmik ve ortalama olarak 30-45 dakikalık bir program. Amaçlanacak olan hedefe gore bunun yoğunluğunun sertliğini ve süresini de değişiklik yapmak gerekebilir.




Tertipli orta düzeyde meydana getirilen bedensel aktivitelerin kalp hastalığı, şişmanlık, insüline bağlı olmayan diyabet, yüksek gerilim ve osteoporoz benzer biçimde hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde, bununla birlikte vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, mühim rol oynadığı ispatlanmıştır. Araştırmacılar şimdi çalışmalarını yaşam tarzına bağlı etken taşıyan hastalıklar (kanser benzer biçimde) üstüne yoğunlaştırmışlardır ve tertipli spor icra eden kişilerin daha az kanser insidansların rastlandığına dair tahminler vardır.
Egzersiz, kanser ve AIDS benzer biçimde, belli başlı hastalıklarda ek tedavi olarak reçete edilmeye başlanılmıştır. Kanser ve AIDS de bağışıklık sisteminin, hastalıkla direkt ilgili olması sebebiyle ilim adamları hastalık gelişimi üstüne etkilerini öğrenebilmek için yüklenmeye bağlı immün cevabı araştırmaktadırlar.



Yaşam seçimi faktörleri, immün sistemi güçlendirmek yada zayıflatmak yönünden etkileşebilir. Rejim, stres ve fizyolojik aktivite bu faktörleri oluşturur. Yetersiz beslenme ve uygun besinlerin eksikliği immün sistemi zayıflatabilir.
Eğer yaşlı ve yalnız yaşıyor iseniz, yalnız yiyecek yiyorsanız diyetinizde meyve ve sebzeler dengeli olarak yer almalıdır. Sıhhatli ve kaliteli bir yaşam için bedensel aktivite olmak zorundadır.



Yaşam Boyu Hareket Sıhhatli Kalmak İçin Koşul
Yaşam genel anlamda hareket ile tanımlanır. Tarih süresince uygarlık, her geçen gün büyük gelişmeler göstermiştir. Bundan sonra otomasyon ve mekanizasyon insan yaşantısında büyük bir yer tutmaktadır. Her gün insanoğlunun rahatlığı için yeni bir alet geliştirilmektedir. Bulaşık yıkamaktan, ekmek kesmeye kadar her şey aletlerle yapılıyor. Gerek genel üretimde, gerekse günlük yaşantı da insan her dakika daha az etken olmaktadır.


Örneklemek gerekirse; genel üretimdeki insanoğlunun fizyolojik aktivitesi 19. Yüzyılda %92 oranındaydı. Günümüzde ise bu oran gelişmiş ülkelerde %28' in altına düştü.

Açıkça bilinmektedir ki, insan organizması uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kalmaktadır. Hareket azlığının organizma üstündeki negatif tesirleri düşünülmeden, her geçen gün yeni bir alet geliştiriliyor. İnsanlar, rahatlığımız için deyip, bu aletleri kapışıyorlar.

Süre yitik etmeden tertipli bir bedensel aktifiteyi yaşam haline getirin. Burada özetlemek gerekirse spor icra eden ve yapmayanları kıyaslamak bölki yön gösterici olacaktır.





Dr. Hüseyin Nazlıkul







  • Sıhhatli Yaşam ve Bilgiler


  • Sıhhatli bir yaşam için neler yapmalıyız?


  • Sıhhatli yaşam hakkında bilgiler nedir?



Spor Egzersizi

Spordan maksimum yararı sağlayabilmek için uygun yaşta doğru sporu yapmak gerekiyor. Ters halde spor yapalım derken sakatlanmak işten dahi değildir!

Sıhhatli bir yaşam için spor yapmanın gerekliliğini hepimiz biliyor. Son yıllarda jogging yapanların, yüzenlerin, tenis oynayanların sayısı hızla çoğalıyor. Ama spor seçimini doğru yapmak çok mühim. Peki spor seçimi yaparken üstünde durulması ihtiyaç duyulan faktörler nedir? Bu probleminin yanıtını ve sporun faydalarını Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Itimat verdi.




Çocuklar için Spor

Spor yalnızca yetişkinler için değildir; çocuklar için de yararlı. Ama, gerçek faydayı sağlamanın yolu uygun yaşta doğru spor dalını tercih etmekten geçiyor. Mesela kemik gelişimi yeterince sağlanmadan çocuğunuza binicilik, karate, boks benzer biçimde sporları yaptırmanız ona faydadan çok zarar getiriyor. Ama, daha minik yaşlarda onu en uygun spor dalına yönlendirmeniz, gelişimi açısından inanılmaz yararlı.


Peki çocuklar için hangi spor dalları daha uygun? Prof. Dr. Itimat bu suali şu şekilde yanıtlıyor: "Ufak ufaklıklara temel sporlar yaptırılmalıdır. Mesela, Halter, boks ve başka dövüş sporlarına başlama yaşı geç olmalıdır. 12-13 yaşından sonrasında başlamalıdır. Ama bu zamana kadar çocuk atletizm dalları, jimnastik benzer biçimde temel sporlar yapmalıdır. Yüzme ve basketbol en erken başlanabilecek sporlardır."

Günde 8 Dakika

Size, günde 8 dakikadan fazla zamanınızı almayacak değişik iki egzersiz öneriyoruz.

Kolay bir egzersiz: Yan dönerek oturmak
Yere oturun, sağ bacağınızı büküp yere yaslayın. Sol bacağınızı sağın üstünden geçirip ayak tabanınızı yere basın. Nefes aldığınızda sağ elinizle sol dizinizi yakalayın. Sol elinizi ilkin kaldırın sonrasında poponuzun yanına yere geçin. Şimdi başınızı ve vücudunuzu çevirip, sol omzunuzun üstünden ileri bakın. 5 nefes bekleyin. Bir süre sonra ortaya dönün. Yön değiştirerek, hareketi sakin hareketlerle yineleyin. Burada mühim olan, dikkatli bir biçimde dik oturmanız. Faydası ise alt beliniz ve boynunuzun esneklik kazanması.

üçgen Egzersizi

Bacaklarınızı olabildiğince açın. Sol ayağınızı dışarı doğru çevirmiş olun. Kolları yanda gerilmiş bir biçimde uzatın. Nefes verdiğinizde sol tarafa aşağıya doğru eğilin. Sol elinizle kaval kemiğinizi yakalayın. Başka eliniz yukarı bakıyor olsun. 5 nefesten sonrasında yön değiştirin.

Yararı
Bacak arkasındaki kasları kuvvetlendirir ve kasların uzamasını sağlar. Böylece bacakları kuvvetlendirir, sırt ağrılarına iyi gelir.




İşyerinde Spor Egzersizleri

Günümüzde yoğun iş temposundan dolayı spora zaman ayıramamak ve devamlı masa başlangıcında çalışmakta sağlığa olan ilginin günden güne azalmasına yol açmaktadır. Eskiden meslekle ilgili hastalıklar ve sakatlanmaların neredeyse hepsi, ağır endüstri ve fabrikalarda çalışan insanlarda görülürdü.

Ama günümüzde, meslek hastalıklarına yeni bir grup eklendi: bilgisayar kullanıcıları. Klavyeyi kullanmak, fareyi hareket ettirmek ve "tıklamak" çok rahat hareketler olarak gözükse de, tekrarlayan gerilme yaralanmaları (repetitive strain injuries) denilen bir grup rahatsızlığa niçin olabilirler.

Carpal Tunel Sendromu ve tendinitis benzer biçimde hastalıkların oluşmasının önlenmesi, tedavisinden daha kolaydır. Hep masa başlangıcında çalışan kişiler için, rahat bir pozisyonda çalışıyor olmak, sık ara vererek yorulan kasları dinlendirmek ve egzersizler yapmak bu önlemin en mühim öğeleridir.

Amerikan Tıbbi Eğitim ve Araştırma Vakfı "Mayo", yoğun bilgisayar kullanımının niçin olabileceği tekrarlayan gerilme yaralanmalarının önlenmesine destek olabilecek beş başlık belirlemiştir:
  • Esneme: Kan akışını arttırmak için, emek vermeye başlamadan ilkin, el, kol ve omuzlarınızdaki kaslarınızı çalıştıracak egzersizler yapın.
  • Uyarlama: Çabalama alanınızı, sizi en fazlaca rahat ettirebilecek hale getirin. İş rutininiz esnasında, hareketlerinizi kısıtlayabilecek, sizi rahatsız eden engelleri ortadan kaldırın. Çalışırken, vücudunuzun pozisyonuna dikkat edin: Fena oturma şekli, klavye ve fare kullanımı esnasında ellerin ve bileklerin uygunsuz yerleştirilmesi ile bilgisayar ve parçalarının yanlış yükseklik ya da kurulumda olması, zaman içinde türlü hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayan en mühim nedenlerdir.
  • Farklılık: İşlerinizi bir döngü halinde yapın. Mesela: 3 saat durmaksızın bilgisayar kullanıp, bir süre sonra 2 saat dosyalama, telefon görüşmeleri ve başka işlemlerle uğraşmaktansa; bilgisayar, dosyalama, bilgisayar, telefon şeklinde, bilgisayar başlangıcında geçireceğiniz zamanı bölümlere ayırmaya özen gösterin.
  • Mola: Bilgisayar kullanırken, en fazla otuz dakikada bir, dakikalık aralar verin. Kollarınızı, omuzlarınızı, boynunuzu ve sırtınızı esnetecek hareketleri tertipli olarak yapmayı dikkatsizlik etmeyin.
  • Durma: Çalışmanız ağrıya niçin olmaya başladığında, kesinlikle emek vermeyi geçin. Şunu ihmal etmeyin: Hastalık geliştikten sonrasında yaşayacağınız iş kaybı, ağrı-sancı ya da zorlanma hemen vereceğiniz aradan daha uzun olacaktır.
İşte, otuz dakikada bir, yalnız 1-2 dakika harcayarak, pek çok hastalığın önüne geçmenizi sağlayabilecek, 7 bölümden oluşan "Masa Başı Egzersizleri"

Birinci Hareket
  • Parmaklarınızı gerilmiş hissedecek kadar açın, 10 saniye o şekilde kalınca, gevşetin, ellerinizi gerilmiş bir pençe şekline getirin, 10 saniye o şekilde kalınca, gevşetin.
Bu egzersiz el, bilek ve önkoldaki kasları gevşetir.

İkinci Hareket
  • İki elinizin parmaklarını birbirine geçirin, avuçlarınız karşıya bakacak şekilde, omuz seviyesinde, kollarınızı ileriye doğru uzatın, kollarınızda ve omuzlarınızda hafifçe bir gerginlik hissedene kadar esneyin,10-20 saniye o şekilde kalınca, gevşeyin.
Bu egzersiz kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.

üçüncü Hareket
  • Boynunuzun arka kısmını esnetmek için başınızı öne doğru eğin, 10-20 saniye o şekilde kalınca. Ağrı-sancı değildir, hafifçe bir gerginlik hissedecek kadar esneyin, başınızı dik duruma getirin ve derin nefes alın. 3 kez yine edin.
Bu egzersiz, boynunuzun arkasındaki gerginliği azaltmak için idealdir.

Dördüncü Hareket
  • Sandalyede düzgün bir biçimde otururken, boynunuzun sağ tarafında hafifçe bir gerilme hissedene kadar, çenenizi sol omzunuza doğru yaklaştırın. 10-20 saniye o şekilde kalınca, aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha yine edin.
Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki kasları esnetir.

Beşinci Hareket
  • Sandalyede düzgün bir biçimde otururken, sanki kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışır benzer biçimde, başınızı yavaşça sola doğru eğin. Boynunuzun sağ tarafında, ağrı-sancı değildir hafifçe bir gerilme hissedene kadar esneyin, 10-20 saniye o şekilde kalınca. Aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha yine edin.
Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.

Altıncı Hareket
  • Düz karşıya bakarken, boynunuzda ve omuzlarınızda hafifçe bir gerilme hissedene kadar, omuzlarınızı kulaklarınıza doğru kaldırın 5 saniye o şekilde kalınca. Omuzlarınızı gevşetin ve derin nefes alın. Aynı hareketi 2-3 kez yine edin.
Bu egzersiz, boyun ve omuz kaslarını gevşetecektir.

Yedinci Hareket
  • Sol kolunuzu sağ omuzunuza koyun ve başınızı sola doğru çevirin. Sağ elinizle sol dirseğinizi tutarak yavaşça ve hafifçe sol kolunuzu arkaya doğru ittirin. Sol kolunuzda ve omzunuzda hafifçe bir gerilme hissedecek kadar ittirin. 10-20 saniye o şekilde kalınca. Aynı hareketi diğer tarafa doğru yapın.
Bu egzersiz, kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları gevşetecektir.


Sıhhatli yaşam için spor yapmalıyız. Çünkü sportif aktivite;

1. Kemik, eklem ve kas sistemi üstüne:

- Eklemlerin tabii genişlik derecesinin korunmasına ve gelişmesine olanak sağlar, ankiloza (eklemlerin katılaşması) karşı savaşım eder.

- Beslenmeyi ve kıkırdakların devinme kabiliyetlerini kolaylaştırarak eklemlerin en iyi şekilde korunmasını ve bakımını sağlar,

- Kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırır, yaşlı insanlarda çoğunlukla görülen osteoporoz hastalığına karşı muhteşem bir korunma aracıdır.

- Kas tonusunun iyileşmesi yardımıyla; sportif aktivite kalça, dizler ve bilhassa omurga düzeyindeki ağrıların önlenmesine olanak sağlar,

- Bel ağrılarına karşı en iyi ilaçtır fakat, eğer omurganızın durumuna salık verilmemiş sporları ya da fena jimnastik hareketleri yapmış olursanız, zararı olan da olabilir,

2. Kalp-damar sistemi üstüne:

Salık verilmeyenler hariç, tertipli antrenmanlar kalp-damar sisteminin işlevi üstüne yararlı etkilere haizdir; kas yapıda olan kalp, kasılma kapasitesini yükseltir ve büyük bir etkinlik gücüne ulaşır, bu şekilde kan organizmanın dokularına en iyi bir biçimde dağılım gösterir. Diğer yandan fizik aktivite iki mühim kalp-damar hastalıkları risk faktörüne karşı etkili şekilde savaşım eder; arteriyel hipertansiyonu düşürür, aterosikleroza karşı en iyi ilaçtır; dolaşımı iyileştirir ve sporcunun beslenmesine dikkatini mecburi kılar; bu şekilde, damar sistemi üstüne zararı olan tesirleri çok iyi malum, alkol ve sigara benzer biçimde toksik tesirleri olan maddelerden uzak durulur.

Özetle:

- Kalbin çabalama sistemini düzenler, efektif ve ekonomik çalıştırır.
- Periferik damar direnci azalacağından kalp üstündeki yük kalkar.
- Hipertansiyon düzelir.
- Dolaşım hızlanır, bundan dolayı metabolik artıkların atılımı kalaylaşır.
- Pulmoner oksijenasyon kabiliyeti artar.

3. Dış görünüm:

Spor, vücutları geliştirir ve belirgin bir görünüş sağlar, fakat zayıflatmaz. Terleme ile kilo kaybı düşünülmemelidir, ter ile kaybedilen su bir süre sonra geri alınır. Fizik aktivite sellülite karşı etkili savaşım yöntemidir, kasları uyumlu hale getirir, çok fazla kilo alımına yol açmaz (eğer body-building ile uğraşmıyorsanız).

4. Ruhsal yararlar:

Bu etkisinde bırakır uygulanan spor türüne bağlıdır ki bu tür şeyler minimum fizik etkisinde bırakır kadar önemlidir. Spor;

- kendine itimatı uyandırır, hırsı artırır,
- heyecanı ve stresi azaltır,
- bedenin bilincine varılır, seksüel yaşamın düzenine katkı sağlar,
- beynin daha iyi oksijenlenmesi yardımıyla, zekasal etkinliği yükseltir,
- gurup düşüncesi, bireyler içinde ilişkiler, karşılıklı olarak saygı terimi gelişir,
- zevk alma duyusu gelişir; bu beyinden salgılanan hormonlar ile olur; endorfinler; aile ve mesleki kaygılardan kurtulmaya olanak sağlar.


Aerobik Egzersizin Yararları

Başka yararları yanında, en mühim yararları kalp-damar sistemi üzerinedir.

- Durağan bir yaşam sürenler, hareketli bir yaşam sürenlere gore 6 kez daha çok kardiyak riske sahiptirler, - metabolizmayı düzenler, dayanıklılığı inşa eder ve kalbin fonksiyonlarını kuvvetlendirir.
- Ilımlı ve tertipli egzersiz uygulamaları bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kan "fena" kolesterol düzeyi azalır, "iyi" kolesterol düzeyi artar.
- Vücut yağı denetim edilir (kuvvet antrenmanı ile beraber aerobik egzersiz ve hususi rejim vücut yağını azaltır).
- Vücudun direnci yorgunluğa ve fazla enerji gerektiren işlere karşı artar.
- Kan basınçlarını azaltır ve iyi bir uyku düzeni sağlanır.
- Vücudun genel direnci artar, stres ile mücadelede en iyi çaredir.
- Yüksek bir emosyonel denge ve pozitif görüş açısı oluşur.

Anaerobik (Direnç) Egzersizin Yararları

- Kas formunu ve kas kuvvetini artırır, tendon ve bağları kuvvetlendirir.
- Kemik mineral yoğunluğunu artırır.
- Yağsız vücut kitlesinde artış sağlar.

Esnekliğin Yararları

- Beceri ve koordinasyonu mükemmelleştirir.
- Kas yaralanmalarını önler.
- Vücudun toparlanmasına destek verir.
- Dengeyi. postürü düzenler.
- Vücudumuzu çevik ve yumuşak hissetmemizi sağlar.

Uzun soluklu emekler sonucunda, her 10 yılda, kişinin genel form düzeyi %8-9 oranında azalmakta olduğu gözlenmiştir. Etken insanlarda bu oran %4 civarındadır. Antrenmanlı bireylerde düşüş oranı %2'dir (ya da daha az). Fazla kilo ve gövde yağlarından sakınıldığında, dinçlikte azalma minimize olur. Dr. Paul Davis dinçlikteki azalmada en mühim faktörün vücuttaki yağ oranının yükselmesi bulunduğunu belirtir. Kalp-damar sisteminin antrenmanı, maksimal kardiyak frekansın %60-85 arası, aerobik ortamdaki koşular ile sağlanır, kuvvet antrenmanları ya da başka anaerobik ortamdaki antrenmanların sisteme katkıları çok azdır ya da yoktur.


Portalistan Sıhhat sitesinden alıntıdır.


SPORUN FAYDALARI YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

7'den 70'e her insanın sıhhatli yaşaması için lüzumlu olan spor, ruh sağlığı açısından yaş gruplarını değişik boyutta etkiliyor.

Spor, çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi denetim edebilme, saldırganlığı frenlemeye destek oluyor. Erişkinlerin, dinç ve dinamik görünmelerini, seks yaşamlarının daha tertipli ve doyurucu olmasını sağlıyor. Yaşlılar, dinç yapıları ile cemiyet içinde sevilen kişiler oluyor.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK TUTUYOR

Spor genç yaş gruplarında mesuliyet duygusunun yanı sıra, öfkeyi denetim edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun göz ardı edilemeyecek tesiri bulunduğunu, bununla birlikte dikkat dağınıklığının önüne geçtimesine yardım olur. Spor icra eden çocuklar, enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa zaman geçirmezler. Yaşıtlarına gore daha az hastalıklara yakalanır bununla birlikte, daha hızlı iyileşir. Ekip ruhuna haiz oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bolca zamanları kalır. Gençlik döneminde de bu son zamanların dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigaradan uzak bırakılırlar. Gençliğin çok fazla heyecanını spora aktarmak, vakalara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Bununla beraber gençler için çok lüzumlu olan kendine itimat duygusu ve ifade kabiliyeti artar. Yediklerine, içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir.

GüNLüK HAYATI DA OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR

Spor icra eden erişkinler, günlük yaşamın stresini attıklarını ruh ve gövde sağlığını daha uzun seneler koruyabilirler . Spor, orta yaşta süregelen kalp ve gerilim hastalıklarına yakalanma riskini azaltmakta, sigara ve alkolden uzaklaştırdığı için yaşlanmayı geciktirmektedir. Günlük yaşamın monotonluğundan uzaklaşan orta yaşlılar, sorun ve öfkelerini sporla attıkları için daha sıhhatli evlilikler yürütür ve gelecek nesillere örnek anne ve babalar olur. En önemlisi de dinç ve dinamik görünürler.

UNUTKANLIĞIN İLACI

Spor yaşlılar için yalnız bedensel yetilerle sınırı olan kalmaz, bu yaş grubundakiler için çok mühim olan ruh haline de tesir eder. Spor icra eden yaşlılar, bu yaş grubunda sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler. Fizyolojik kapasitelerini ileri yaşlara kadar muhafaza ettikleri için kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanırlar. Dinç yapıları ile cemiyet içinde sevilen kişiler haline geldikleri için, evredekilerin takdirini kazanırlar. Yaşlıların beynimiz aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları da azaltır.

Spor her yaşta insanların yaşamını kolaylaştıran, yaşamın niteliğini arttıran bir uğraştır. Spora başlama yaşı olmadığı benzer biçimde, bitiş yaşı da yoktur. Mühim olan uygun sporun seçilmesidir.

Spor Yapmanın Yararları
1. Sağlığınızın kıymetini kavramanıza destek verir.
2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize destek verir.
3. Fizyolojik performansınızı geliştirir.
4. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
5. Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.
6. Yüksek gerilim riskini ya da ilerlemesini azaltır.
7. Yüksek tansiyonu olanların, tansiyonu denetim altında tutmasına destek verir.
8. Kandaki Triglycerid seviyesinin azaltır.
9. Kandaki iyi kolestrolu (HDL) artırır.
10. Dinlenme kalp atımını düşürür.
11. Kalp - damar dolaşımını geliştirir.
12. Anaerobik eşiği arttırır, bu da hızlı yorulmayı ve bundan dolayı kanda laktik asit birikiminin erken oluşmasını engeller.
13. Kalp rezervini artırır.
14. Kalbinizin bir atımda vücuda pompaladığı kan miktarını artırır.
15. Vücut ısınızı soğutma için, ten yüzeyine lüzumlu kan akış kabiliyetini artırır.
16. Akciğer kapasitenizi arttırarak, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme kabiliyetini arttırır.
17. Kalp krizi geçirdikten sonrasında, hayatta kalma şansınızı arttırır.
18. Koronerde kan pıhtılaşma hassasiyetini düşürür.
19. Kandaki yoğunlaşmayı azaltır
20. Kalbinizin daha verimli pompalama işlevini yapmasını sağlar
21. Kanınızın kan plazma hacmini genişletir.
22. Orta seviyeli egzersizler esnasında, kalp atım sayısını düşürür.
23. Anormal nabız atım incinmelerini azaltır.
24. Kaslarınızın kandan oksijen çıkarma kabiliyetini artırır.
25. Çarpıntı riskini azaltır.
26. Çok türlü sebeplere bağlı kafa ağrılarından kurtulmanızı sağlar.
27. Hamilelikte karşılaşılan pek çok rahatsızlıklardan (ör. kabızlık, belağrısı, mide ekşimesi benzer biçimde) kurtulmanızı sağlar.
28. Sıcaklığa karşı tahammülünüzü artırır.
29. Kaygı ve kuruntularınızı azaltır.
30. Streslerden korunmaya ve kurtulmaya destek verir.
31. Vücudun üst solunum sistemi enfeksiyonuna karşı direncini artırır.
32. Şeker hastalığınızın gelişme riskini azaltır.
33. Şeker toleransınızın gelişmesini sağlar.
34. Prostat kanserinin gelişme riskini azaltır.
35. Sigarayı bırakmanıza destek verir.
36. Bağırsak kanserinin gelişme riskini azaltır.
37. Göğüs kanserinin gelişme riskini azaltır.
38. Eklem rahatsızlıklarından dolayı, eklemlerin bozulma oranını yavaşlatır.
39. Kan şekerinin denetim altında tutulması için lüzumlu insulin miktarının düşürülmesine destek verir.
40. Yüksek tansiyona bağlı ağırbaşlı komplikasyonlara maruz kalma oranını azaltır.
41. Yaralanmalara karşı korunmayı sağlar.
42. Eklemlerdeki kıkırdak dokunun yoğunluğunu arttırır.
43. Stresle başa çıkmanıza destek verir.
44. Bağışıklık sisteminizin iyi şekilde çalışmasını geliştirir.
45. Kabızlıktan kurtulmanıza destek verir.
46. Depresyonun hafifletilmesine ve atlatılmasına destek verir.
47. Soğuk ortamlara hızlı adapte olma kabiliyetinizi artırır.
48. Bel ağrılarının hafiflemesine ve kurtulmanıza destek verir.
49. Bel ağrılarından doğan sıkıntıların azalmasını sağlar.
50. İnsuline karşı,doku duyarlılığını artırarak, kan şekerinin daha iyi denetim edilmesine destek verir.
51. Yüksek tansiyonu denetim için alınan ilaçların, yan etkilerine karşı koymaya destek verir.
52. Eklem esnekliğini korur ve gelişmesine destek verir.
53. Eğer yüksek tansiyonunuz var ise, bu durumu denetlemek için aldığınız ilaç ihtiyacını 20 - 30 % azaltır.
54. Kemik erimesi hastalığı riskinin gelişmesini azaltır.
55. Zihinsel uyanıklılığınızı artırır.
56. Yaşa bağlı olarak oluşan kemik bozulmalarının yavaşlamasına destek verir.
57. Endometriyoya karşı riski azaltır.
58. Eklem rahatsızlıklarından doğan acılara karşı koyma toleransınızın artmasını sağlar.
59. Kilonuzu korumanıza ya da kilo kaybetmenize destek verir. Yalnız rejim yaparak değildir.
60. Yaratıcılık gücünüzün artmasına destek verir.
61. Yağsız vücut dokularınızın korunmasına destek verir.
62. Sıhhat harcamalarının ve ilaç kullanımının azalmasına destek verir.
63. Yabancı madde kullanımı ile mücadeleye destek verir.
64. Fazla kalorilerin yakılmasına destek verir.
65. Yüksek oranda besin tüketmenizi sağlar, fakat buna karşın, kalori dengenizin aynı kalmasına destek verir.
66. Ağır ilerleyen şişmanlığa karşı korur.
67. Denge ve koordinasyonunuzun gelişmesine destek verir.
68. İştahınızın kısa süreli etkilerle azaltılmasına destek verir.
69. Birdenbire kabarmaların üstesinden gelmeye destek verir.
70. Yaşlı bireylerdeki kısa süreli belleklerin gelişmesine destek verir.
71. Tane kanamalarından doğan belirtilerin hafiflemesine destek verir.
72. Genel ruhsal durumunuzun gelişmesini sağlar.
73. Kolay ve iyi uyumanıza destek verir.
74. Kilo yitirilmesine, bilhassa vücuttaki yağdan kaybetmenize destek verir.
75. Kemiklerinizin kırılmalara karşı direncini ve yoğunluğunu artırır.
76. Dinlenme durumundaki metabolik seviyeyi korumanıza destek verir.
77. Kassal güç seviyenizi arttırır.
78. Kassal dayanıklılık seviyenizi artırır.
79. Egzersizden sonrasında hızlı toparlanabilme kabiliyetinizi artırır.
80. Uygun kas dengenizi korumanıza destek verir.
81. Hususi hayatınızın istenen doyumda ve düzeyde artmasını sağlar.
82. Vücudunuzun dik durmasının gelişmesini sağlar.
83. Egzersiz esnasında vücudun enerji elde etmede yağ kullanabilme kabiliyetini arttırır.
84. Solunum sistemindeki kasların gücünün ve dayanıklılığın artmasını sağlar.
85. İyi bir fizyolojik görünüş sağlar.
86. Kendinize olan itimat duygunuzu arttırır.
87. Rahat olmanıza destek verir.
88. Kısa süreli detayları hafızanızda tutma kabiliyetini geliştirir.
89. İşveriminizi arttırır.
90. Bolca enerji verir. Günlük hayatınızda acil durumlarda ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar ve sonradan gereksinim olabilecek daha çok enerjinizi korumanıza destek verir.
91. Hastalıklara bağlı olarak iş günü kaybınızı azaltır.
92. Bağımsız yaşam tarzını korumanıza destek verir.
93. Yeni insanlarla karşılaşmanıza ve yeni dostlar edinmenize destek verir.
94. Fizyolojik zindeliğinizi geliştirerek, hayata daha yaratıcı olarak adapte olmanızı sağlar.
95. Aktiviteler, kemiklerin güç depolamasına ve orta şiddetli egzersizler esnasında daha çok baskı yaparak hem daha çok güç depolamasına hem de kemik yoğunluğunun artmasını destek verir.
96. Egzersiz, bağ ve bağ dokularını kuvvetlendirerek, yaşa bağlı olarak oluşabilecek sakatlıkları azaltır.
97. Öncesinden hareketsiz bir yaşam tarzına haiz kişilerin, yorgunluğa karşı direncini artırır ve dinçlik hissinin oluşmasını sağlar.
98. Hatta kalp hastaları dahi, kalp ve solunum sistemlerini çalıştırıcı egzersizler yaparak, hastalığının üstesinden gelmek için çaba sarf ederek, korkularından kurtulmalarına ve düzgüsel yaşamlarına dönmelerine destek verir.
99. Spor yapmak, sıkıntılarınızın azalmasına, eğlenme ve neşelenmenize, özetlemek gerekirse yaşamdan zevk almanıza destek verir.


Yaşlılıkta Sporun Önemi

Yaşlılıkta spor daha ehemmiyet kazanıyor. Seneler geçtikçe, sporu değiştirip egzersizlerinizi düzenleyerek vücudunuzun en iyi şekilde işlemesini sağlayın. Spor hekimliği ve kardiyoloji uzmanları, "Tüm hareketler sizi sıhhatli kılar. Bilhassa yüzme, bowling ve jimnastiği tavsiye edebilirim. Meydana getirilen en minik hareketin günlerce yapılması hareketin yararını büyütür" diyor.


61 yaşındaki x.y., belinde disk kayması yaşadıktan sonrasında uzun mesafeli koşular yapmayı bıraktı. 53 yaşındaki eşi x.x, eskiden kalan kalça sakatlığı nüksedince merdivenlerden inip çıkmayı bıraktı. Gene aynı gruptan 52 yaşındaki y.y. da, 3 diz ameliyatı sonrasında raket oyunlarını ve triatlonu erteledi.


Peki bu insanların şartları ve başka tüm orta yaşlı spor meraklıları için bizlere ne anlatmaktadır? Yaşınız arttıkça, ıstırap veren eklemlerle daha çok uğraşacaksınız. Ama sporun, az tansiyondan daha iyi bir ruh haline kadar sayılabilecek bir çok yararı var. Bundan dolayı de, devamlı zinde olmak isteyen kimseler, yaşları ilerledikçe kendilerine uyan sporlara yönelmeyi öğreniyor.

Hangi hareketler?

Öte taraftan, gene de akılda tutulması ihtiyaç duyulan bir takım kurallar da yok değildir.

Fizyologlar, son zamanlarda meydana getirilen çalışmalardan, değişik yaşlarda hangi hareketlerin yapılacağını öğrendi.

Gene de kimi fizyolog, eski alışkanlıklarınızı tümden bırakmanız gerektiği yönündeki tavsiyelere çok kulak vermemeniz gerektiği yönünde de uyarıyor.

Time dergisinde yer edinen yazıya gore, Almanya'daki Bochum üniversitesi'nde spor hekimliği ve kardiyoloji profesörü olan Herbert Löllgen, "Tüm hareketler sizi sıhhatli kılar. Bilhassa yüzme, bowling ve jimnastiği tavsiye edebilirim. Meydana getirilen en minik hareketin günlerce yapılması hareketin yararını büyütür" diyor.

Pek çok uzman benzer biçimde Löllgen de, sıhhat hareketlerini 3 büyük kategoriye ayırıyor. Listenin en tepesinde, kalbin daha süratli atmasını sağlayacak her türlü kardiyovasküler hareket geliyor.

İstikrarlı egzersizler

Boston'daki Tufts üniversitesi'nden Miriam Nelson, "Yaşınız her ne olursa olsun, vücudunuz eğer spor halletmeye müsaitse kalp atışınızı haftada kez arttırmanız hakkaten çok mühim. Bu hepsinin üstündedir" diyor.

Başka mühim hareket türleriyse, güce dayalı antrenman ve denge (istikrarlı) egzersizleridir. Her bir kategori için ayrı ayrı hareketler yapmak zorunda değilsiniz; hele de gençseniz. Bilhassa kaya tırmanışı ya da Tai Chi benzer biçimde en iyi fizyolojik hareketler bir ya da 2 egzersizi birleştirirler. Ama yaşınız ilerledikçe bu karışımı değiştirmeniz gerekecektir.

- 20'li Yaşlar: Bu yaşlarda, hem orta dereceli hem de kuvvetli sporları tertipli olarak yapmalısınız. Temel olarak, haftada minimum 3 kez 20 ila 30 dakika sıkı terlemelisiniz. Haftanın başka günlerinde de gevşemeyin. Kalp atışınızı hızlandıracak şeyler yapın; örneğin yürüyün, asansör yerine merdiveni kullanın. Haftada minimum 2 kez kas güçlendirici hareketler yapmayı planlayın. Beden kaslarınızı hareketlendirecek ya da tendonlarınızı gerecek hareketlere yönelebilirsiniz, fakat ayrıca da bunların tümünden vazgeçmeyi hiç bir zaman düşünmeyin.

- 30'lu ve 40'lı Yaşlar: Bu aşamada, fizyolojik hareketleriniz mevzusunda daha tertipli olmanız ihtiyaç duyulan bir yaştasınız. Bilhassa hanımlar, kas oluşturmak ve kemiklerini korumak için haftada 2 ila 3 kez güç antrenmanlarına yönelmeliler, ters takdirde kemik erimesi başlar. Aerobik hareketliliği günlük bir rutin haline getirin ve eğer yoksa, esneme ve denge egzersizlerini de rutininize dahil edin. Pek çok futbolcu, tenis oyuncusu ve koşucu, işte bu yaşlarda bisiklet, kürek çekme, buz kayağı ve kayak sporuna yönelir.

- 50'li ve 60'lı Yaşlar: Bu yaşlarda yaptıklarınız, vücudunuzun risk durumuna bağlıdır. Kardiyovasküler hastalıklar hala en büyük tehdit olduklarından kalp atışınızı devamlı yüksekte tutmalısınız. Kilonuzu korumak için geriye kalan daha çok çalışmalısınız. Purdue üniversitesi'nde sıhhat geliştirme profesörü Roseann Lyle, "Kardiyovasküler ihtiyaçların yanı sıra gücü, esnekliği arttıracak egzersizler yapmak da çok mühim" diyor.

- 70'li Yaşlar ve Ötesi: Nelson'a gore, 70'li yaşlar geriye kalan eskiden olduğundan daha değişik, "Bu yaşlarda aerobik ya da güç antrenmanlarının yapılmaması için hiçbir niçin yok."

En fazla kime yarar?

Sporun en büyük yararı, kimi vakit daha "kırılgan" olan kimselerde, şu demek oluyor ki kalp, şeker, osteoporoz, yüksek gerilim hastalarında görülebiliyor.

Tahmin edileceği benzer biçimde, esneklik ve denge hareketleri, bu kimseler için çok daha önemlidir. ABD hükümeti Hastalık Denetim ve Koruma Merkezi'nin yapmış olduğu bir araştırmaya gore, koltuğundan asla kalkmayan 70 yaş ve üstü adamların oranı yüzde 40'tan 30'a, aynı yaş grubundaki hanımefendilerin oranıysa yüzde 50'den 40'a düştü.

Yaşınız ne olursa olsun, sıkıntıdan ve sakatlıklardan sakınmak için rutinlerinizi zenginleştirin. "Hastalıktan korunmak ve ömrü uzatmak açısından, fizyolojik hareketlilik pahalı tedavilerle kıyaslanamaz dahi" diyor Löllgen ve ekliyor, "Ama hepsinden de önemlisi, yaşamın bağımsızlığını ve standardını korumaktır."

Mevsimlere bağlı olarak sporunuzu değiştirin ve başka hedeflerinize de zaman ayırın. Eski triatloncu, bugünün buz hokeyi oyuncusu Franzen, "50 yaşıma geldiğimde yapmak istediğim 50 şeyin bir listesini yaptım. Bu tür şeyler kürek çekmek ya da snow board tecrübe etmek benzer biçimde sporlardı. Başka yanda gezi etmek ya da davul çalmayı öğrenmek de istiyordum. Sağlığım hala çok iyi ve hiçbir şikayetim yok."

İşte her insanın gıpta etmesi ihtiyaç duyulan hedef, bu son tümcede gizli saklı.


YüRüMENİN KALBE FAYDALARI

Yürümenin kalbe yararları hakkında Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emrullah Başar çok mühim açıklamalarda bulundu. Dünya üstünde bir sürü insan kalp krizinden hayata gözlerini yumuyor. Kalp krizi riskini azaltmanın en kolay yöntemlerden birisi ise yürümek. Sıhhat Bakanlığı'nın obeziteye karşı harekete geç kampanyası bununla birlikte kalbimiz için de mühim bir hale geliyor. Harbiforumcuları bizde harekete geçmeye ve yürüyüş halletmeye davet ediyoruz.

Uzmanlar rutin kontroller yardımıyla gizlice ilerleyen kalp hastalığına bağlı ölümlerin büyük oranda azaltılabileceğini belirtiyor. Emrullah Başar, günümüzde daha sık rastlanan kalp hastalıklarının bilhassa gençlerde birdenbire ölümlere niçin bulunduğunu söylemiş oldu. Prof. Başar, “Kalp hastalığı kurnaz ve ilerleyen bir hastalıktır. Fast-food besinlerin yaygınlaşması, değişen teknolojinin gelişmesi ve hareketin kısıtlanmasından dolayı bütün ülkelerce olduğu benzer biçimde vatanımızda de bu hastalıklarda artış olmaktadır ve hastaların büyük bir bölümü rahatsızlıklarından haberdar değil†dedi.

Hastalık çoğu zaman emare vermediğinden önemsenmiyor, hastalar kalp hastası olduklarını bilmiyor. Bundan dolayı ailesinde kalp ve metabolik rahatsızlığı bulunanların belli başlı periyotlarda kardiyoloji uzmanına muayene olmaları ehemmiyet taşıyor.

HER GüN 30 DAKİKA YüRüYüN

Kan şekeri, gerilim ve kolesterol düzeyini düzgüsel seviyede tutmak için her gün 30 dakika tempolu yürüyüş öneren Prof. Başar, sigaranın, kalp sağlığının en büyük düşman bulunduğunu söylemiş oldu. “Sigarayı bırakan bir şahıs 10 yıl daha çok yaşayabilir†diyen Başar, "Vücudunuzda şiddetli, geçmeyen göğüs, karın ve sol kol ağrısı-sancısı kalp krizi geçirdiğinizin habercisi olabilir, bu şekilde durumla karşılaştığınızda, vakit kaybetmeden sıhhat kuruluşundan yardım isteyin, bulunduğunuz yerin dış kapısını açık tutun ve gerekirse komşunuza haber verin†önerisinde bulundu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

1- Kilo vermek amacıyla naylon vb. benzer biçimde giysiler vücuda sarılmamalı.
2- Sıhhat sorunları olanlar ve 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalı.
3- Diyabet, hipertansiyon ve başka sistemli, belirli kurallara uyan hastalığı bulunanlar sık sık tabip kontrolünden geçmeli.
4- Ağırbaşlı bir yiyecek sonrası süratli ve ağır yürüyüşler yapılmamalı.
5- Yürüyüş öncesi ve sonrasında susuz kalmamaya dikkat etmeli.
6- İnce tabanlı ve makosen ayakkabılar ile yürüyüş yapılmamalı.
7- Çok sıcak havalarda ve saatlerde yürüyüşten kaçınmalı.
8- Bir sorun hissedildiğinde yürüyüşe inatla devam etmemeli.


YüRüYüŞüN 24 FAYDASI
Uzmanlar, her yürüyüşün yararlı olmadığını, tempolu ve minimum yarım saatten sonrasında devam ettirilen yürüyüşün yararlı bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, yürüyüşün 24 yararını şu şekilde sıralıyorlar:


1- Yürüyüş, kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azaltır.
2- Kalp kası dâhil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar.
3- Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, istirahattaki kalp atım sayısını (nabzı) azaltır.
4- Egzersiz ve stres durumunda arteriel kan basıncında (tansiyonda) oluşan yükselmeyi azaltır.
5- Kan basıncını düzenler.
6- Kalp kasının yan damarlardan da beslenmesini destekler. Bu şekilde kalbin ana damarlarında oluşacak tıkanıklıkların vereceği ziyanı azaltır.
7- Şişmanlık riskini azaltır.
8- Sindirimi kolaylaştırır.
9- Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı fikir potansiyelini yükseltir.
10- Lenfatik dolaşıma destek verir.
11- Egzersiz esnasında ve sonrasında metabolizmayı uyarır.
12- Solunumsal kapasiteyi ve aerobik gücü artırır.
13- Büyümeyi ve travma sonrası toparlanmayı pozitif etkisinde bırakır.

14- Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür.
15- HDL/LDL (iyi huylu-kötü huylu kolestrol) dengesini düzenler.
16- Koordinasyona pozitif tesir yapar.
17- Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir.
18- Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar.
19- Dayanıklılığı artırır.
20- Bitkinlik duyumunu engeller.
21- Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya destek verir.
22- Vücudun tabii keyif verici hormonu olan endorfinin salınımını artırır.
23- Yaşlanma sürecini geciktirerek, genç bir görünüm sağlar.
24- Moral, özgüven ve iyimserliği artırır.










Tertipli olarak spor yapmak yalnız zinde ve formda bir vücut sağlamıyor. Bununla birlikte türlü fizyolojik ve ruhsal rahatsızlıklara da iyi geliyor. Ama burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir nokta, spora başlamadan ilkin kesinlikle bir uzman kontrolünden geçmek. Böylece uzmanlar kişiye bir takım testler ve kontroller yaparak, uygun tek tek spor programı belirleyebiliyor. Bu şekilde ihtimaller içinde problemler en baştan engelleniyor.


Bilimsel araştırmalar, tertipli sporun sıhhat açısından son aşama pozitif etkilediğini gösteriyor. Bir takım üniversitelerde meydana getirilen emekler, tertipli ve hafifçe gidişatta sporun, immün sistemini güçlendirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnci artırdığını göstermiş. Bir başka araştırma, obez kişilerin kan basınçları spor yaptıktan sonrasında 16 saat süresince az kaldığını gösteriyor.

Uzmanlar; sporun faydalarını şu şekilde sıralıyor:
  • Gelişme aşamasında gelişmeyi ve toplumsal bir varlık olmayı destekliyor. Buna uygun sporların seçilmesi gerekiyor. Ağırlık kaldırmayı gerektiren sporlar, omurga problemlerine yol açabildiğinden, gelişme döneminden bu tip sporlardan kaçınılmalı. Yüzme ya da karate benzer biçimde uzakdoğu sporları yetişme çağındaki çocuklar için uygundur.
  • Vücudundaki yağları eritmek, kilo vermek isteyenler, ten alt kısmındaki kan dolaşımını hızlandıracak spor türlerini tercih etmeliler. Spinning, aerobik, kürek, step benzer biçimde sporların yanı sıra; bacak, kalça ve basen bölgesini çalıştırmak gerekir.
  • Sırt ağrısı-sancısı yaşayan kişiler ağırlık kaldırmayı gerektiren sporlardan kaçınmalılar. Bunun yerine karın, sırt kaslarını çalıştırarak ve sırt bölgesini destekleyecek spor türlerine yönelmeliler. Yüzme, streching ve orta dereceli jimnastik programlarına katılabilirler.
  • Bacaklarda dolaşım problemi yaşayanlar, ayak ve bileklerde şişlik ya da su toplaması olanlar, minimum dirençle bacak kaslarını çalıştıracak alıştırmalara yönelmeliler. Spinning, aqua-gym ve adım atma benzer biçimde faaliyetler onlar için uygundur.
  • Hareket etmek kemiklerde kalsiyum birikimini kolaylaştırdığından, fizyolojik aktivite osteoporozu önler. İleri yaşta özgür jimnastik, streching, bisiklet benzer biçimde sporlar yapılabilir.
  • Uykusuzluk, gerginlik ve stresten benzer biçimde şikayetlerde spor uygun bir tedavidir. Streching, yoga, fitness, su jimnastiği ve solunum emek harcamaları bu kişiler için idealdir.


Ad: spor.jpg









Sıhhatli yaşam için Spor


Sporun insan üstündeki pozitif tesirleri saymakla bitmez. Spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde bizler yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz


Yaşamı sıhhatli sürdürebilmenin yollarından birisi de spor yapmaktır. Nüfusunun 70 milyonun üstünde olduğu vatanımızda, spor icra eden şahıs sayısı ne yazık ki kafi düzeyde değildir. Lisanslı amatör ve ustalaşmış sporcu sayısını başka ülkelerin lisanslı sporcu sayısı ile karşılaştırdığımızda da çok azdır. Oysa sporun insan üstündeki pozitif etkilerinin bu kadar gündemde olduğu, spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin ve yetişkininin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde bizler yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz.

Ekip, bireysel ve tabiat sporları yaparken, kişinin pek çok kazanımı olur.

*Sıhhatli bir vücut, şahsi gelişime katkı.

*Yaşayarak öğrenme.

*Sosyalleşme, haberleşme-iletişim, paylaşım ve dayanışma.

*Dürüstlük ve centilmenlik benzer biçimde temel değerler.

*üretici gücü ortaya koyabilme, yeni fikirler deneyebilme.

*Keşfetme, güç ve kabiliyetini tanıma, problemlerin iyi mi üstesinden gelineceğini öğrenme.

*Stres ve gerilimi üstünden atma.

*Beceri ve motorik özelliklerini geliştirme.

*Özgüvenin gelişmesi.


Spor yapılırken elde edilmiş tüm bu kazanımların yanı sıra sporun barışa, dostluğa ve internasyonal müsabakalarda ülke tanıtımına katkı sağlaması da herkesçe malum bir gerçek. Sporun tüm bu yararları herkesçe biliniyor; ama insanımızın uygulamaya geçmek söz mevzusu olduğunda çok başarıya ulaşmış bulunduğunu söylemek mümkün değildir.


Kendisine bakan, bakmayı seven insanların ortak noktası spor. Sporla beraber vücutta bazı hormonal değişimler de görülüyor ve salgılanan endorfin kişinin kendini beğenmesine ve özgüveninin artmasına sebep olarak bireysel mutluluğu sağlıyor. Fizyolojik kapasitenin artmasıyla insan, bir şeyleri başarabilme, bir ağırlığı kaldırabilme ya da bir mesafeyi daha süratli gidebilme yetisi kazanıyor. Kişinin başardığı her şey artı olarak hanesine yazılıyor.


Bilimsel araştırmalar spor icra eden kişilerin, vakit yönetiminin daha iyi bulunduğunu, sertlik ve fena alışkanlıklara eğiliminin daha az bulunduğunu gösteriyor. Bu bağlamda baktığımız vakit ebeveynlerin çocuklarıyla beraber spor yapmaları, rol model olarak onları spora özendirmeleri her geçen gün ehemmiyet kazanıyor.


Son yıllarda okullarda her yaş çocuğa hitap edecek oyunlar, ekip sporları, bireysel sporlar, raket sporları ve tabiat sporları yapma olanağı sağlanıyor. Hedef öğrenciyi kendini bulmuş olduğu ve sevmiş olarak yapmış olduğu bir branşa yönlendirmek. Gençlere yararlı ilgi alanları yaratmak ve onaylamadığımız alanlara kaymalarını engellemek.


Sporun bir sosyalleşme aracı olduğu da bir başka gerçek. Spor merkezlerinin müşterilerine sunmuş olduğu hizmet bunun en açık göstergesi. Bu mekânlarda üyelerin yeni kişilerle tanışıp, söyleşi edebilecekleri, tüm günlerini geçirebilecekleri ortamlar yaratılıyor.


Spor çocuğunuzla sıhhatli haberleşme-iletişim kurabilmenin de bir yolu. Pek çok ebeveyn çocuğuyla birlikte spor yaptıktan sonrasında daha rahat paylaşım yapabildiğini ifade ediyor. Beraber oldukları zamanı pozitif değerlendirebildiklerini belirtiyor.


Yaşamımıza olan katkılarıyla yaşam kalitemizi arttıran sporun önemini vurgulamaya çalışırken sporun pozitif katkılarını yaşamış bir ebeveyn ve bir eğitimci olarak siz değerli ziyaretçilerimizin de yeni yılda bir başlangıç yaparak kendiniz ve aileniz için uygun bir spor branşı bulmanızı ve uygulamaya koymanızı dilerim. Haydi spora…














Kilo vermek isteyenlerin sorun çekmiş olduğu konulardan birisi de spor yapmaktır. Süre ayıramamaktan, yoğunluktan ya da tamamen ustalaşmış yardım alabilmek isteyişlerinden pek çok şahıs spor yapmayı erteler de erteler. Kilo vermek isteyen hepimiz kesinlikle spor yaparak rejim programını desteklemelidir. Ihmal etmeyin ki spor yaparak hem kas kütlenizi korur ve arttırırsınız hem de zayıflamaya bağlı oluşabilecek sarkmaların önüne geçmiş olmuş olursunuz. Sıhhatli spor yapmak istiyorsanız spor yapmanıza engel olacak ya da spor yapınca ağırbaşlı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilecek herhangi bir hastalığınız var ise mesela; bel fıtığı benzer biçimde uzman yardımı ile birlikte sıhhatli bir spor yapın. İnka Rejim olarak sizler için evde ve vücudu yormadan doğru hareketlerle yapılacak sıhhatli spor hareketlerini alt tarafta sıralıyoruz. Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise, bahsedeceğimiz sıhhatli spor hareketlerini her gün ya da hafta gün tasnif ederek sıkı bir görüntüye kavuşabilirsiniz.

Her gün:
Yürüyün: En sıhhatli spor yürümektir Otuz dakika yürüyün. Ne olursa olsun. Bahane yok. Tüm bir mahalleyi yürümeniz ya da yürüyüşü çok sayıda kısa seanslara bölmeniz fark etmez.
Gerinin: Vücudunuz ısındığında (mesela, yürüyüşten sonrasında), kaslarınızın rahatlamasına destek olmak için beş dakika süresince gerinin. Egzersiz hareketlerinin açıklamalarında, gerinmeyle ilgili ayrıntıları göreceksiniz; ilerleyen sayfalarda yoga pozlarını da vereceğiz.
Haftada üç Kez:

Sıhhatli zayıflama ve sıhhatli bir sporun eğer olmazsa olmazı, yirmi dakikalık egzersiz emek harcaması kesinlikle yapın. Egzersizleri şu sıralamayla yapın; genel olarak, ilkin kası güçlendirecek, sonrasında da esneteceksiniz. Eğer projenizi daha minik seanslara bölmek isterseniz, istediğiniz benzer biçimde bir planlama yapabilirsiniz ama daima, vücudun belirgin bir kısımı için güç ve esneme egzersizlerini bağdaştırmaya özen gösterin; şu demek oluyor ki, bacaklarınızı güç egzersiziyle çalıştırıyorsanız, derhal peşinden esneme egzersizi ilave edin. Bununla birlikte, haftanın başka dört gününde, yalnız alt tarafta belirtilen esneme hareketlerini yapabilir ve onları adım atma sonrası üç ila beş dakikalık vücut esneme egzersizlerine çevirebilirsiniz.
NASIL DOĞRU ŞEKİLDE EGZERSİZ YAPILIR
1. Boynunuzu korumak ve omuzlarınızın aşağı doğru düşmesini engellemek için göz seviyesinde ileri doğru ya da hafifçe yukarı bakın.
2. Yüzünüzü gevşek ve rahat tutun.
3. Omuzlarınızı gevşetin ve göğsünüzü kaldırın.
4. Öne doğru eğilmeyi önlemek ve omurganızı rahatlatmak için, başınız bir iple tavana doğru çekiliyormuş benzer biçimde düşünün.
5. Her egzersizde tekrarlarınızı yüksek sesle sayın; bu sayma eylemi, doğru ve devamlı nefes alıp vermenizi sağlarken, nefesinizi gereksiz yere tutmanızı da önler.
6. Alt sırtınızı desteklemek için karın kaslarınızı sert ve içeri doğru tutun. (Bir otomobile, otobüse, trene, uçağa, asansöre, yürüyen merdivene bindiğiniz her seferde, daha evvel gösterdiğimiz karnı içeri çekme ve popoyu sıkma hareketini yapın; böyle otomatikleştirirsiniz.)
7. Dizlerinizi hafifçe kırık tutun, bu şekilde onları kilitlemezsiniz.
8. Omuz egzersizleri yaparken, ellerinizi daima görebileceğiniz şekilde tutun (doğal bakmak isterseniz.)
9. Nefes alıp verin. Pek çok şahıs, güç egzersizi yaparken nefesini meblağ.
10.Kalp ritminizi yüksek tutmak için setler içinde hareket edin ve derhal gelecek egzersize geçin. Eğer çalışırken konuşamıyorsanız, yanınızdakilerle söyleşi edemiyorsanız, çok fazla sert çalışıyorsunuz anlamına gelir. Başka taraftan, bir sohbeti sürdürürken karşınızdaki kişiyle detaylıca konuşabiliyorsanız, o vakit da yeterince sert çalışmıyorsunuz anlamına gelir.
11.Gücünüz arttıkça, kardiyovasküler egzersizleri ağırlaştırmak yerine süresini uzatın. Doğrusu, ağırlık kaldırma egzersizleri haricinde daha çok yine yapın. Bu, çok fazla zorlamadan lanabilecek yaralanmaları önler. Kendinizi hakkaten zayıf hissediyorsanız, yalnız hareket etmeden ve yavaşça emek vererek egzersiz pozisyonuna ilerleyin. Yanlış şekilde oldukça fazla yine yapmaktansa, doğru şekilde az yine yapmak daha iyidir.
Yirmi Dakikalık Egzersiz

Alt taraftaki hareketleri burada gördüğünüz sırayla yapın. Beceri seviyenize gore süreyi ya da tekrarları değiştirebilirsiniz. Her güç egzersizinin arkasından, o kas grubunu rahatlatacak bir esneme egzersizi gelmelidir. Çalışmadığınız günlerde, yalnız yürüyüş sonrası kısa esneme seansları yapabilirsiniz.
  • Omuzlarınızı YuvarlayınSaC49FlC4B1klC4B1 Spor Hareketleri Omuz
Omuzlarınızdaki kireçlenmelere iyi gelir. Omuzlarınızı on kez öne, on kez arkaya doğru yuvarlayın. Öne ve arkaya doğru onar kere yüzme hareketi yapın. Amacınız, omuzlarınızı tam kapasiteyle hareket ettiklerinizle daireler çizerek onları gevşetmeyi deneyin. Setler içinde, omuzlarınızı öne ve arkaya doğru beşer kere yuvarlama alışkanlığını kazanın.
  • Göğüs Çaprazı
Göğüs ve omuzları kuvvetlendirir. Kollarınızı omuz seviyesinde olabildiğince öne doğru uzatın ve ellerinizi sanki tenis topu tutuyormuş benzer biçimde öne arkaya çevirin. Sonrasında, kollarınızı göğsünüzün önünde çaprazlama uzatın ve avuçlarınız birbirine bakacak şekilde süratli yatay hareketler yaparak sağa sola sallayın (bu şekilde hareketinize bir seviyede rüzgar direnci sağlanır.) Peşinden, avuçlarınız yere bakacak şekilde ellerinizi süratli bir biçimde yukarı aşağı oynatın.
  • ŞınavSaC49FlC4B1klC4B1 Spor Hareketleri C59EC4B1nav
Sıhhatli sporun eğer olmazsa olmazlarında bir öbürü şınavdır. Şınav uygulamaya başlandıktan sonrasında hem çözüm verir ve göğüs, bacak, kol ve pek çok bölgemizi aynı anda kuvvetlendirir. Ayak parmaklarınızı ya da dizlerinizi yere koyarak kendiniz için uygun şınav pozisyonunda durun. Göğsünüz neredeyse yere dokunana kadar vücudunuzu indirin ve sonrasında yine yukarı itin. Dirseklerinizi düzleştirirken, omurganızı yukarı doğru kaldırın (bu şekilde sırt kaslarınızı da çalıştırırsınız)

Karnınızın yere sarkmasına izin vermeyin; alt sırtınızı desteklemesi için karın kaslarınızı içeri çekin. Bu, alt sırtınızdan gereksiz gerilimi atar. Bu egzersiz esnasında karnınızı içeri çekik tutmak, karın kaslarınızı güçlendiriri. Eğer alt sırtınız acımaya başlarsa, hafifçe kaldırın ve poponuzu sıkarak kuyruk sokumunuzu kıvırın.
  • Bacak Düşürme
Tüm karın bölgesini kuvvetlendirir. Ellerinizi göğsünüze koyarak sırtüstü yatın ve dizlerinizi 45 aşama açıyla kırarak ayaklarınızı kaldırın. Topuklarınızı aşağı indirin, yere dokunun ve yine kaldırın. Bu durumu olabildiğince çok tekrarlayın. Alt sırtınız havaya kalkmaya başlar başlamaz, 45 aşama açıya geri dönün; sırtınızı bozuk paradan ayırmadan, her seferinde kendinizi az bir daha zorlayın. Yeni tanışanlar dizlerini tek tek hareket ettirmelidirler; ileri düzey için bacaklar düz olmalıdır.
  • El Çırpma, EsnemeSaC49FlC4B1klC4B1 Spor Hareketleri El
Göğsü esnetir. Ayakta durarak ve göğsünüzü ileri doğru çıkararak, tam önünüzde ellerinizi çırpın; sonrasında ellerinizi arkaya götürün belinizin arkasında çırpın. Hareket esnasında ellerinizi olabildiğince yukarıda tutun (hem önde hem arkada). Ellerinizi arkada çırparken, göğsünüzü kalkık tutun. Bu durumu on kez yapın.
  • Hippi Esneme
Kalça ve diz arkası kirişlerini esnetir. Ayaklarınızı yere düz şekilde basın ve belden öne doğru eğilin. Bir dizinizi hafifçe kırarken, ötekini dümdüz tutun (ama ayaklarınızın ikisi de yerden kalkmalıdır) ve başınızı aşağı sarkıtarak gerilimi atın. Her iki ayağınızı da on beşer saniye esnetin.
  • Yukarı EsnemeSaC49FlC4B1klC4B1 Spor Hareketleri YukarC4B1
Karın kaslarını ve yan kasları kuvvetlendirir. Ellerinizi omuz hizasında yere dayayın, göğsünüzü ve gövdenizi kaldırın; üst vücudunuz yere neredeyse dik durmalıdır. Sonrasında karın kaslarınızı esnetmek için arkaya doğru gerinin ama poponuzu sıkmayın. On saniye böyle durun. On saniye sağ omzunuzun, on saniye sol omzunuzun üstünden arkaya bakın ve yine öne dönün.

Yukarıda sıraladığımız sıhhatli spor hareketlerini yaparak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Zorlandığınız vakit kesinlikle dinlenme araları verin ama hiç bir zaman spor yapmayı bırakmayın. En fazla yoğunluk gerektiren egzersiz ve hareketlerin en fazlaca kalori yaktıran hareketler bulunduğunu ihmal etmeyin.

İnka Rejim uygulayıcıları spor yapmadan fazla kilolarından sıhhatli bir biçimde kurtulmaktadırlar. İnka Rejim Planı yalnız fena görüntüye yol açan yağ hücrelerini hedef alır. Haftalık kontrollerle vücuda yararlı olan su ve kas oranları takip edilir. Sizde İnka Rejim ile iletişime geçerek sıhhatli kilo verebilir ve sizlere tanıttığımız sıhhatli spor hareketleriyle rejiminizi destekleye bilirsiniz.













  • Sıhhatli Yaşam ve Bilgiler


  • Sıhhatli bir yaşam için neler yapmalıyız?


  • Sıhhatli yaşam hakkında bilgiler nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sağlıklı Yaşam için Spor
Sağlıklı Yaşam için Spor
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/45138d1457376526-saglikli-yasam-icin-spor-spor.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saglkl-yasam-icin-spor.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saglkl-yasam-icin-spor.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content