Salmak Nedir?

SALMAK g. f. 1. Bir kimseyi, bir hayvanı salmak, özgür, özgür bırakmak; azat etmek: Tutuklulan salmak. 2. Bir şeyi salmak, bağlı old...

SALMAK g. f.

1. Bir kimseyi, bir hayvanı salmak, özgür, özgür bırakmak; azat etmek: Tutuklulan salmak.

2. Bir şeyi salmak, bağlı olduğu yerle bağlantısını kesmek; bırakmak: Uçurtmayı salmak. Kayığı sal gitsin.




3. Bir şeyi (ölçü tümleci +) salmak, gevşetmek: İpi birazcık daha sal.

4. Hayvanı bir yere (davet, odak vb) salmak, otlaması için oraya götürmek; orada başıboş bırakmak: Hayvanlan çayıra salmak.

5. Bir kimseyi salmak, onu bir iş için bir yere göndermek, yollamak: Derhal kûye dürt adam saldılar.

6. Bir şeyi (bir şeye) salmak, onu bir şeyin İçine koymak, katmak: Pilavın pirincini salmak.

7. Bir kimseyi (bir yare) salmak, ona bir yere gitmesi, girmesi için izin vermek; bırakmak, koymak: Annem salarsa, akşam size getirim. İçeri kimseyi salmıyorlar.

8. Saç, sakal salmak, onlan kesmemek, uzatmak.

9. Saçlannı salmak, bağlamamak, özgür bırakmak: Saçlannı omuzlanna salmak.

10. Bir şeyi bir yere salmak, onu bir yere sarkıtmak: Kuyuya kova salmak.

11. Vergi salmak, vergilendirmek, vergi koymak (esk.).

12. Bir insanı, bir hayvanı bir kimsenin üzerine salmak; ona saldırtmak: Adamlannı, köpeklerini üstümüze saldı.

13. Kendini salmak, bir kimseden söz ederken, kendisine itina göstermemek, bakmamak: Birazcık makyaj yap, gene saldın kendini; herhangi bir fena vaka karşısında ruhsal olarak çökmek: Derhal kendini salma, bir çaresi bulunur; bir şeyden söz ederken, gevşemek, bırakmak: Kazak yıkanınca kendini saldı.

14. Saldım çayıra, mevtam kayıra, gözetilmesi ihtiyaç duyulan hayvanları ya da çocuklan kendi başlanna başıboş olarak bırakma durumunda söylenir. || Salmamak, (avc.) bir av köpeğinden söz ederken, avın üzerine atılmamak. || (Başını) derde salmak, onu bir derde uğratmak, düşürmek (esk.). || Dal budak salmak - DAL. || Haber salmak - HABER. || Kök salmak - KÖK.


*Fırınc. Hamur harcı salmak, hamur harcını fırına vermek. || Kendini salmak, hamur harcı sözko- nusuysa, mayalanmamak, gevşek bir duruma gelmek. (Un taze ve niteliksizse hamur harcı mayalanmaz, cıvık bir durum alır. Bu durumdaki hamurdan meydana getirilen ekmek bozuk çıkar; kabarmaz ve çatlar.)


*Kuşç. Elde tutulan kuşun uçabilmesi için eli açmak. || Şahin salmak, kaçan bir avın peşinden şahini uçurmak.


*Mutf. Kapalı bir kapta, hafifçe ateşte et ya da sebzenin suyunu bırakması.

* gçz. f. üzerine atlamak, hücum etmek: Bu köpek insana salar mı?


*Denize Bir gemiden söz ederken, demir üstünde dört bir yana dönmek. || Tersine salmak, demir üstünde yatan bir gemiden söz ederken, rüzgâr ya da akıntı yönünün tersi yönde baş tutmak.

* hücum etmek ettirg. f. Bir kimseyi, bir hayvanı bir hiç kimseye hücum etmek, onu, ona saldırtmak: Köpeğini üzerimize hücum etti.

salınmak edilg. f. Salmak eylemine mevzu olmak: Köye adam salınmak. Denize salınan ağlar.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Haber salmak nedir, ne anlama gelir?



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Salmak Nedir?
Salmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salmak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content