Salvador Dali Belleğin Azmi Tablosu İncelemesi Nedir

Belleğin Azmi (The Persistence of Memory), 1931 tarihindeki bir Salvador Dali tablosudur. Salvador Dali'nin en ünlü tablolarından olan y...

Belleğin Azmi (The Persistence of Memory), 1931 tarihindeki bir Salvador Dali tablosudur. Salvador Dali'nin en ünlü tablolarından olan yapıt, ara sıra Yumuşak Saatler ya da Eriyen Saatler olarak da anılmıştır. Bunun en büyük sebebi, ünlü sürrealistik eserde yumuşak, eriyen cep saatlerinin resmedilmiş olmasıdır.

Yapıt bugün, New York City Museum of Çağıl Art'da (MoMA) yer alır. Tablo ilk kez New York'ta 1932'de sergilenmiş ve Dali o vakit tabloyu 250 $'na satmıştır. Tablo kısa bir vakit dilimi içinde Dali'nin en tanınmış eseri olmuş ve kartpostal, poster ve başka şekillerde kullanılmıştır.

Ünlü gerçeküstücü tablo eriyen cep saatlerini mevzu almaktadır. Bu, Dalí'nin o yıllardaki 'yumuşaklık' ve 'sertlik' anlayışına ışık tutmaktadır.

Yapıt her ne kadar Dalí'nin sanat yaşamındaki Freudçu evrenin bir örneği olsa da, sanatçının bilimsel evreye geçişinden 14 yıl ilkin yapılmıştır. Dalí'nin bilimsel temelli yapıtlar vermeye başlaması 1945 yılındaki atom bombası kullanımına dayanmaktadır.

Tablonun ortasında "canavar" şeklinde bir insan figürü gözlenebilmektedir. Dalí'nin bir sürü yapıtında kullandığı bu nesne, sanatçının kendini betimlemesi olarak da algılanmaktadır. Resmin sol alt köşesindeki turuncu saat karıncalarla kaplanmıştır. Dalí; karınca görüngesini, ölümü ve hanım üreme organlarını simgelemek amacıyla da kullanmıştır.

Yapıtın (Mona Lisa'ya benzer şekilde), tamamlandıktan kısa süre sonrasında kırmızı şarapla ıslatıldığı söylenmektedir.

Dalí, 1954'te tamamladığı Belleğin Azminin Dağılışı adlı tablosuyla bu resme içerik bakımından tekrardan yaklaşmıştır. Bundan önceki ünlü çalışmalarında kullandığı dikdörtgen dizileri ve bu nesneler arasındaki boşluklar, yapıtın perde arkasında gizli saklı bir nazar açısının bulunması olarak yorumlanmıştır. Yapıt, St. Petersburg'taki Dalí Müzesi'nde sergilenmektedir.


Sorularla Belleğin Azmi Tablosu


1. Salvador Dali'nin, Belleğin Azmi adlı tablosunu güzel duyu olarak nasıl açıklarsınız?
Mesela; Eserin formu ve içeriğini ayrı olarak düşündüğümüzde, algılamamız farklılaşıyor mu?
2. Yapıt birşeyleri temsil ediyor ya da sembolize ediyor mu?
3. Eserin ihtiva ettiği “anlam” ve “ifade” leri nasıl açıklayabiliriz?
4. Sanatçının bu eseri yaratmasının arkasında bir “amaç” var mı? Var ise, bunların bilinmesi, eseri nasıl değerlendirdiğinizi etkiliyor mu?
5. Eserin kritiğini yaparken, nelere dikkat ettiniz?

Bildiri: Bu sual hakkında fazlaca araştırma yaptım destek olursanız çok sevinirim. Teşekkürler..

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Salvador Dali Belleğin Azmi Tablosu İncelemesi Nedir
Salvador Dali Belleğin Azmi Tablosu İncelemesi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salvador-dali-bellegin-azmi-tablosu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salvador-dali-bellegin-azmi-tablosu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content