SAPOT a. (fr. sapote, isp. zapote; nahu- atl dilinde tzâpotl'dan). Orta ABD'da, Antiller'de ve Meksika'da yetişen ve...
SAPOT a. (fr. sapote, isp. zapote; nahu- atl dilinde tzâpotl'dan). Orta ABD'da, Antiller'de ve Meksika'da yetişen ve arala rında botanik akrabalık bulunmayan çeşitli ağaçlardan elde edilmiş yenebilir etli sulu meyvelerin ortak adı. (Gerçek sapot, bir sapota ağacının [sapotaceae familyasından Lucuma mammosa ya da Calocarpum mammosum] meyvesidir; Colebra sapotu, Lucuma serpentaria'nın, beyaz sapot ya da "meksika elmasıâ€, sedefotu- giller familyasından Casımıroa edulisirı kara sopot, abanozgiller familyasından Di- ospyros sapotanın [D. ebeneaster] meyvesidir; nihayet, sapotılloya ve ebegüme- cigillerden Matisıa cordata'nın meyvesine de yanlış olarak "sapot†denir.)
*Ansİkl Meksika ve Guatemala kökenli olan ve beyaz sapot veren ağaç, 700 ila 2 000 m yükseltide iyi akaçlanmış, kayalık ya da hafifçe toprakta yetiştirilir. Meyvesi, krem ya da sarı etli, sapotillo benzer biçimde ağızda eriyen, sulu, 6 ila 12 santimetre çapında yuvarlak ya da oval bir drupadır. Pişmeden olarak ya da reçeli yapılarak tüketilir. Çekirdeklerinin hipnotik ve narkotik özellikleri vardır. Kara sapot, Meksika, Guatemala ve Antil ormanları kökenli bolca yapraklı 6 ila 8 m uzunlukta bir ağaçtan elde edilir. Bu meyve, yumuşak, sulu, siyaha dönen esmer renkte etli, 5 ila 10 çekirdekli, 5 ila 12 santimetre çapında küremsı yassı bir meyvedir. Meyve iyice olgunlaştığında etli kısmı pişmeden yenir. Çoğunlukla çok şekerli fakat azca lezzetlidir.
*Ansİkl Meksika ve Guatemala kökenli olan ve beyaz sapot veren ağaç, 700 ila 2 000 m yükseltide iyi akaçlanmış, kayalık ya da hafifçe toprakta yetiştirilir. Meyvesi, krem ya da sarı etli, sapotillo benzer biçimde ağızda eriyen, sulu, 6 ila 12 santimetre çapında yuvarlak ya da oval bir drupadır. Pişmeden olarak ya da reçeli yapılarak tüketilir. Çekirdeklerinin hipnotik ve narkotik özellikleri vardır. Kara sapot, Meksika, Guatemala ve Antil ormanları kökenli bolca yapraklı 6 ila 8 m uzunlukta bir ağaçtan elde edilir. Bu meyve, yumuşak, sulu, siyaha dönen esmer renkte etli, 5 ila 10 çekirdekli, 5 ila 12 santimetre çapında küremsı yassı bir meyvedir. Meyve iyice olgunlaştığında etli kısmı pişmeden yenir. Çoğunlukla çok şekerli fakat azca lezzetlidir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR