Sarmak Nedir?

SARMAK g. f. 1. Bir şeyi (bir şeye, çevresine) sarmak, onu bir şeyin çevresine ya da kendi çevresine dolamak: Kesilen parmağına yar...

SARMAK g. f.

1. Bir şeyi (bir şeye, çevresine) sarmak, onu bir şeyin çevresine ya da kendi çevresine dolamak: Kesilen parmağına yara bandı sarmak. Kırılan kolu sarmak. Şu yünü sarar mısın? 2. Bir şeyi, bir kimseyi (bir şeye) sarmak, onu bir şeyle kaplamak, tümüyle örtmek: Bir hediyeyi ipek kâğıda sarmak. Bir çocuğu battaniyeye sarmak.

3. Bir yeri, bir kimseyi, bir topluluğu (çevresini) sarmak, oranın, onun, o topluluğun çevresini kuşatmak, orayı, onu, onları çember altına almak: Polis olay yerini sardı. Çocuklar sevinçle öğretmenin çevresini sardı. Gazeteciler yarışmada büyük başarı gösteren ekibimizin çevresini sardı.




4. Bir yeri sarmak, orada askeri bir kuşatmayı gerçekleştirmek: Kenti saran düşman birlikleri.

5. Bir yeri, bir kimsenin bedenini (bir bölümünü) sarmak, orada yayılmak, her tarafını kaplamak: Bu çirkin yapılar bütün kenti sardı. Bahçeyi ayrık otları sardı. Yüzünü ergenlik sivilceleri sardı.

6. Bir yeri sarmak, bir olgudan söz ederken, orayı bütünüyle etkisi altına almak; kaplamak: Yangın koskoca binayı birkaç dakikada sardı. Ortalığı kopkoyu bir sis sarmıştı.

7. Bir kimseyi sarmak, onu kollarının arasına almak; kollarını, onun bedenine sımsıkı dolamak: Yavrusunu sevgiyle saran anne.

8. Bir şey sarmak, onu yuvarlamak, silindir biçiminde dolamak: Yaprak dolması sarmak. Sigara sanmak.

9. Bir kimseyi sarmak,bir etkinlikten, bir şeyden söz ederken, o kimsenin hoşuna gitmek, onu etkilemek, etkisi altına almak, ilgisini çekmek: Bu oyun beni sardı. Bu film beni hiç sarmadı.

10. Bir işi, bir kimseyi bir kimseye (başına) sarmak,genellikle zor, ağır bir işi ona yüklemek, onu sıkıcı, katlanılmaz bir kimseyle ilgilenmek zorunda bırakmak: Bu sınav işini başıma sen sardın. Bu çocuğu başıma onlar sardı.

11 .Bir kimseyi (içini, kalbini), bir yeri sarmak,bir duygudan söz ederken, o kimseyi yoğun biçimde etkisi altına almak, orada etkisini yoğun biçimde duyurmak: Bütün kenti bir merak sardı.

12. (Bir kimseyi) sarıp sarmalamak,her yanını iyice ve sıkı biçimde sarmak: Bebeği sarıp sarmaladıktan sonra yerine yatırdı. || Başını sarmak,başını örtmek.


*Ballkç. -DOLAMAK.


*Denize. Bir yelkeni sarmak, bir yelkeni istinga halatlarıyla seren üzerine toplamak.


*Tekst. Bir ipliği, bir taşımalık (bobin, ağaç ya da karton boru) üzerine dolamak.

* gçz. f.

1. Bir yere, bir şeye sarmak, bir bitkiden söz ederken, dikey bir yüzeye tırmanmak: Sarmaşık duvara sarıyor.

2. Bir kimseye sarmak, ona sözle saldırıda bulunmak, onunla uğraşmak, onu tedirgin etmek.

3. Taşıt sözkonusuysa, daha yükseğe çıkmak, tırmanmak.

* sardırmak ettirg. f. Sarılmasını sağlamak, sarılmasına yol açmak.


*Denize. Halat sardırmak, manevra sırasında, dikkatsizlik ya da unutkanlık sonucu denizde kalan halatın, dönmekte olan pervaneye dolaşmasına neden olmak.

* sarılışmak işt. f. İki ya da daha çok kimseden söz ederken, birbirine sanlmak.

* sarılmak dörışl. f.

1. Bir kimseye (boynuna, koluna, beline vb.), bir şeye sarılmak, o kimseye, o şeye sımsıkı tutunmak; onu kollarının arasına almak, kollarının arasında tutmak: Küçük oğlan annesinin eteğine sımsıkı sanlmıştı. Denize düşen yılana sarılır (atasözü). Arkadaşına sevgiyle sanlmak.

2. Bir şeye sarılmak, onu hemen kullanmak üzere aceleyle eline almak: Olayı protesto etmek için kâğıda kaleme sarılmak, işgal güçlerine direnmek için silaha sarılmak.

3. Bir şeye (soyut) sarılmak, bir etkinliğe, bir işe, bir şeye büyük bir istekle, coşkuyla katılmak, güçlüklere karşın ona tutunmak: Hayata dört elle sarılmak. Derslerine sarılmak.

4. Bir kimseye (soyut) sarılmak, ona büyük bir güvenle bağlanmak.

5. Bir yere, bir şeye sarılmak, yılan, sarmaşık vb. sözkonusuysa, bir yere, bir şeyin üzerine dolanmak.

*sarılmak edilg. f.

1. Kaplanmak, örtülmek: Kırık kolu sarıldı. Güzel bir kâğıda sarılan hediye kutusu.

2. Kuşatılmak, çember altına alınmak: Düşman birlikleri sarıldı.

3. Yuvarlanmak, silindir biçiminde dolanmak: O gün hep birlikte yaprak dolması sarıldı. Uç saatte sarılan dolmalar on dakikada bitmişti.

* sarınmak dönşl. f. Bir şeye sarınmak, onu kendi üstüne sarmak, onunla örtünmek; bürünmek.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Yarasını sarmak deyiminin anlamı nedir?


  • Yarasını sarmak deyimi ile ilgili cümle örnekleri verir misiniz?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sarmak Nedir?
Sarmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarmak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content