Sarmal Nedir?

sarmal sıfat, fizik 1 . Dolana dolana oluşmuş, birbirini izleyen, helisel, helezonlu, helezoni. 2 . mecaz İçinden çıkılmaz (dur...


sarmal
sıfat, fizik

1 . Dolana dolana oluşmuş, birbirini izleyen, helisel, helezonlu, helezoni.
2 . mecaz İçinden çıkılmaz (durum).








  • Sarmal yay dalgalarının günlük yaşamda kullanım alanları nedir?


  • Sarmal yay nedir?


  • Sarmal Gökada





SARMAL sıf. Birbiri üzerinde dolana dolana giden halkalar biçiminde olan.


*Astrofiz. Sarmal gökada, parlak yıldızları ve bulutsuları, merkezi bir çekirdek çevresinde yer alan sarmal biçimli kollar içinde dağılmış gökada.





*Bot. Sarmal konum, bir sap üzerinde art arda gelen iki yaprak arasındaki ayrım açısının sap çevresinin beşte ikisine eşit olduğu yaprak dizilişi. || Sarmal tomurcuk, çiçek parçalarının ikisi dışta, ikisi içte ve her birinin bir kenarı dışta, öteki kenarı içte olan tomurcuk.


*Cerr. Sarmal kırık, doku bütünlüğünün sarmal biçimde bozulduğu kırık tipi. (Sarmal kırıklar yalnız uzun kemiklerde, özellikle bacakta, uzun eksen çevresinde burulma [kayak kazası, ray arasına sıkışan ayak, vb.] sonucunda meydana gelir. Sa- bitleştirilmeleri zordur ve genellikle bir osteosentezi gerektirir.)


*Mim. Sarmal merdiven, döner merdiven.


*Nöroanat. Sarmal gangliyon, CORTİ GANGLİYONU'nun eşanlamlısı.


*Süslem. sant. ve Güz. sant. Sarmal bezek, başlık kıvrımı, kıvrıkdal, kavisli oyma gibi, kendi üstünde dolanan çizgilerle nitelenen süsleme motifi. (Bk. ansikl. böl.)


*Teknol. Sarmal boru, boğumlu hafif plastik malzemeden yapılan ve çoğunlukla taşıtların havalandırma kanallarında kullanılan boru.


* a. Bot. Yaprak sarmalı, bir sap üzerinde, ardışık yaprak bağlanma yerleri birleştirilerek elde edilen geometrik eğri. (Plantefol'a göre, sapın tepe sürgendoku- su, yaprakları yalnız bir tek sarmala göre değil, birçok sarmala göre dağıtır.)


*Cerr Sarımların biçiminden ötürü birçok sargı tipine verilen ad.


*ikt. Bir iktisadi olayın başka bir ya da bir dizi iktisadi olaya yol açtığı ve bu sonraki olayların da birincisi üzerinde ters tepkide bulunduğu ve bunun böylece sürüp gittiği süreç.


*Opt. Airy sarmalı, çapraz iki turmalin arasında aynı kalınlıkta ancak ters dönmeli iki kuvars lamı gözlendiğinde ortaya çıkan dönmeli polarma olayı.


*Süslem. sant. ve Güz. sant. Asma dallarından esinlenen kıvrıkdallı sarmal bezekler, Antikçağ'dan beri büyük rağbet gördü ve Ortaçağda da kullanıldı; XVI. yy.'da, yapraklarla oluşturulan sarmal bezekler, antik modellerin taklidinde yeniden canlılık ve zenginlik kazandı. Barok sanat ve rokay üslubu, eğriler ve karşı eğriler biçiminde ters yönlü sarmal bezeklere ayrıcalıklı bir yer verdiler.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sarmal Nedir?
Sarmal Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarmal-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarmal-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content