SARISABIR a. Yaprakları etli ve kırılgan olan, çoğu zaman rozet biçiminde gövdeyi saran ve acı bir özsu içeren bitki. (Bil. a. aloe...
SARISABIR a. Yaprakları etli ve kırılgan olan, çoğu zaman rozet biçiminde gövdeyi saran ve acı bir özsu içeren bitki. (Bil. a. aloes; zambakgiller familyası.)
*Eczc. Çeşitli sarısabır türlerinin yapraklarından (özellikle Barbados ve Cape kökenli A. vera, A; ferox, A. africana, A. spicata) elde edilen ve güneşte ya da ısıtılarak yoğunlaştırılan özsu. Serbest ya da glikozit halinde antrasen türevleri (aloeemodin, aloin) uçucu yağ ve reçine içerir. Safra söktü rücü ve yumuşatıcı olarak kullanılır. Yüksek dozlarda ishal yapar. Süt emziren kadına verildiğinde süte geçer ve çocukta ishale neden olur. Koyu kahverengi parlak ya da mat, özel kokulu acımsı lezzetli parçalar ya da kütleler halinde olan bu madde suda kısmen, alkolde tamamen çözünür. Çiriş ve limon tuzu ile karıştırılarak dölyatağına yerleştirilip çocuk düşürmek için de kullanılmaktadır.
*ANSİKL. Bot. Sarısabırların, kimi türleri küçük sapsız bitkiler, kimi türleriyse büyük, ağaçsı dallı bitkiler halindedir. Yaprakları her zaman kalın ve etlidir; çiçekleri yeşilimsi sarı ya da koyu kırmızı olur ve basit ya da dallı bir çiçeksapı üzerinde bulunur. Sarısabırın birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çoğu türleri tropikal ve Güney Afrika ve Madagaskar kökenlidir. ülkemizde güney-batı'da (Demre) Romalılar zamanından kalma yabanileşmiş A. vera yetişir. Çevrede zehirli bir bitki olarak tanınır.
Adi sarısabırın anayurdu Kuzey ve Doğu Afrika'dır. Günümüzde Amerika'da, Antiller'de ve Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmektedir. Birçok sarısabır türünün taze yapraklarından midevi ve yumuşatıcı, acı ve reçine kıvamlı bir özsu elde edilir. Dört türünden (A. perfdiata, A. vulgaris, A. indica, A. angustifdia) hasır, kalın kumaş ve halat imalatında kullanılan çürümez örgü lifleri elde edilir.
*Eczc. Çeşitli sarısabır türlerinin yapraklarından (özellikle Barbados ve Cape kökenli A. vera, A; ferox, A. africana, A. spicata) elde edilen ve güneşte ya da ısıtılarak yoğunlaştırılan özsu. Serbest ya da glikozit halinde antrasen türevleri (aloeemodin, aloin) uçucu yağ ve reçine içerir. Safra söktü rücü ve yumuşatıcı olarak kullanılır. Yüksek dozlarda ishal yapar. Süt emziren kadına verildiğinde süte geçer ve çocukta ishale neden olur. Koyu kahverengi parlak ya da mat, özel kokulu acımsı lezzetli parçalar ya da kütleler halinde olan bu madde suda kısmen, alkolde tamamen çözünür. Çiriş ve limon tuzu ile karıştırılarak dölyatağına yerleştirilip çocuk düşürmek için de kullanılmaktadır.
*ANSİKL. Bot. Sarısabırların, kimi türleri küçük sapsız bitkiler, kimi türleriyse büyük, ağaçsı dallı bitkiler halindedir. Yaprakları her zaman kalın ve etlidir; çiçekleri yeşilimsi sarı ya da koyu kırmızı olur ve basit ya da dallı bir çiçeksapı üzerinde bulunur. Sarısabırın birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çoğu türleri tropikal ve Güney Afrika ve Madagaskar kökenlidir. ülkemizde güney-batı'da (Demre) Romalılar zamanından kalma yabanileşmiş A. vera yetişir. Çevrede zehirli bir bitki olarak tanınır.
Adi sarısabırın anayurdu Kuzey ve Doğu Afrika'dır. Günümüzde Amerika'da, Antiller'de ve Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmektedir. Birçok sarısabır türünün taze yapraklarından midevi ve yumuşatıcı, acı ve reçine kıvamlı bir özsu elde edilir. Dört türünden (A. perfdiata, A. vulgaris, A. indica, A. angustifdia) hasır, kalın kumaş ve halat imalatında kullanılan çürümez örgü lifleri elde edilir.
Kaynak: Büyük Larousse
Sarısabır (Aloe)
Tıbbi Sarısabır (Aloe vera)
Sarısabır ve Sağlık için Faydaları
YORUMLAR