Satürn'ün Uydusu Enceladus'ta Okyanus Keşfi

6. Büyük Uydu Enceladus'ta Dev Okyanus Satürn gezegeninin en büyük uydusundaki buz yüzeyinin altında bir okyanus olduğu öne sür...

6. Büyük Uydu Enceladus'ta Dev Okyanus


Satürn gezegeninin en büyük uydusundaki buz yüzeyinin altında bir okyanus olduğu öne sürüldü.
Bilim insanları, Satürn gezegeninin 6. büyük uydusu Enceladus'un buz yüzeyinin derinliklerinde dev bir okyanus olduğuna dair en net delilleri buldu. Konuyla ilgili bilim dergisi Science'ta yayımlanan araştırmaya göre; yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladus'un içinde büyük bir okyanus bulunuyor. Uydunun yerçekimi özelliklerini inceleyen gök bilimciler, buz kaplı yüzeyin 30-40 kilometre altındaki okyanusun derinliğinin 10 kilometreyi aştığını belirtiyor.




Uzmanlara göre, söz konusu su kütlesi, bilinmeyen deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor olabilir. Enceladus'ta bir okyanus olabileceği teorisi, 2005'te NASA'nın Cassini uydusunun Güney Kutbu'nda su buharı ve buz püskürten volkan ağızlarını keşfetmesiyle ortaya çıkmıştı. NASA'nın California'daki Jet Tahriki Laboratuarı'ndan Sami Asmar, “Uydunun yerçekimi varyasyonlarını anlamak için, hız ölçen radar silahı ile aynı prensipleri içeren Doppler Efekti yöntemini kullandık. Cassini'nin gönderdiği veriler, bize aşağıda bir okyanus olduğunu gösterdi†dedi. Enceladus uydusu, İngiliz gökbilimci Frederick William Herschel tarafından 1789 yılında keşfedilmişti.

Kaynak: Science / Ntvmsnbc - Ajanslar (04 Nisan 10:46)





  • Satürn'ün Uydusu Titan


  • Plüton'un Uydusu Charon'da Okyanus Kalıntıları


  • Satürn'ün Dış Uydusu Hyperion



Satürn'ün Uydusunda 'Yaşam Belirtisi'

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Cassini uzay aracı, Satürn gezegeninin 6. büyük uydusu Enceladus'un buz yüzeyinin altında tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller buldu. ABD'nin Ithaca şehrindeki Cornell üniversitesi'nin, bilim dergisi Icarus'ta yayınlanan son araştırma sonuçlarına göre, jeolojik olarak aktif durumdaki Enceladus'un yüzeyinin altındaki büyük akıcı su kütlesi, bilinmeyen deniz canlılarına ev sahipliği de yapıyor olabilir.





7 yıldan uzun bir süredir Cassini'nin gönderdiği Enceladus fotoğraflarını inceleyen araştırmacılar, uydunun yüzeyindeki titreşimlerin büyüklüğünün, buz yüzeyin dışarıdan içe doğru tamamen donmuş halde olmadığını, bunun da buzun altında tüm küreyi kaplayan bir okyanusun var olduğunu gösterdiğini bildirdi.Dikkatli bir şekilde yer şekillerini ve kraterleri haritalandıran bilim insanları, Satürn'ün yer çekiminin de etkisiyle uydunun yüzeyinin hareketli ve değişken olduğunu belirledi. Bu da Enceladus'un kayalık çekirdeği ile buz yüzeyi arasında kalın bir akışkan bölge olduğunu ortaya çıkardı.


Enceladus'ta bir okyanus olabileceği teorisi, 2005'te Cassini'nin uydunun güney kutbunda su buharı ve buz püskürten volkan ağızları keşfetmesiyle ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladus'un yer çekimi özelliklerini inceleyen gök bilimciler, buz kaplı yüzeyin 30 - 40 kilometre altındaki okyanusun derinliğinin 10 kilometreyi aştığını belirtiyor. Gizli okyanusun, Güneş Sistemi'nde mikrobiyal hayata en uygun bölgelerden birisi olduğu kaydediliyor.Cassini uzay aracı, 28 Ekim'de Enceladus'e en yakın geçişini yaparak yüzeyin yaklaşık 49 kilometre üzerinden uçacak. Elde edilecek veriler, gelecekte bu uyduya yapılması planlanan insanlı ya da insansız görevler için yeni yol haritaları belirleyecek.

Kaynak: Icarus / CHA (16 Eylül 2015)


Satürn Çevresinde Yabancı Toz Akışı Doğrulandı

NASA'nın Cassini uzay aracı Güneş Sistemi'nin ötesinden gelen soluk ve yabancı tozu tespit etti. 2004 yılından bu yana Satürn Sistemi'ni inceleyen Cassini'nin ölçtüğü buzca zengin milyonlarca toz tanelerinin büyük bir kısmı Enceladus lı olmasına karşılık küçük bir kısmı dış lı.
Ad: Saturn_toz.jpg


Satürn çevresinde yabancı tozların olduğu Cassini tarafından doğrulandı. Bu resimde Satürn çevresinde dolanan toz taneleri sistemimize aitken üstten akıyor gibi görülen birkaç pembe renkli toz yabancı tozları temsil ediyor (NASA/JPL-Caltech).

Cassini'nin ölçtüğü sayısız toz tanecikleri arasında birkaçının -sadece 36 tane- farklı yapıda olduğu görüldü. Bu toz tanelerinin yıldızlararası ortamdan Güneş Sistemi'ne girdiği sonucuna ulaşıldı.Güneş Sistemi'ndeki yabancı tozun varlığı ilk kez 1990'lı yıllarda ESA/NASA Ulysses görevi ile fark edilmiş ve ardından NASA'nın Galileo uzay aracı tarafından onaylanmıştı. Bunlar Güneş Sistemi'nden ayrı bir yönde ve hızda dolaşmaktadır. Toz taneleri geldikleri yöne doğru izlenerek yıldızlararası ortamdan geldikleri fark edildi.


ESA'dan Cassini bilim ekibinden Nicolas Altobelli: “Keşfedildiklerinden bu yana Cassini'nin Satürn Sistemi içerisinde bu tozları bulacağını umuyorduk. Sadece doğru yöne bakması gerekiyordu. Gerçekten de Satürn Sistemi'ndeki yerel tozlara göre daha yüksek hızda ve farklı yönde hareket eden birkaç toz tanesini yakaladı†diyor. Satürn Sistemi içindeki minik toz taneleri Güneş ve gezegenlerin kütle çekimi nedeniyle Güneş Sistemi içinde bir yerde hapsolamayacak şekilde, saatte 72.000 km hızda hareket ettiği görüldü.


NASA'nın Jet İticileri Laboratuvarı'ndan (JPL) Cassini araştırmacısı Marcia Burton: “Cassini'deki aletler sadece toz ölçümü değil, diğer tüm görevleri de başarıyla bitirdiği için sevinçliyiz†diyor. Bundan daha önemlisi Cassini, Ulysses ve Galileo'nun tersine bu minerallerin özel bir karışım olduğundan çok, tozun bileşiminin analizini yapmayı başardı. Buna göre tozun içinde magnezyum, silisyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller bulunuyor. Ancak sülfür ve karbon gibi elementler ortalama değerlerden daha az orandadır.


Heidelberg üniversitesi'nden Frank Postberg: “Kozmik toz bir yıldızın ölmesiyle üretilir. Evrendeki yıldız türlerinin geniş yelpazesinden dolayı toz türlerinin büyük bir aralığı kapsaması beklenen bir sonuçtur†diyor.Yıldız tozu taneleri Güneş Sistemi'nin doğumundan bu yana bazı meteorlarda kendilerine yer bulmuşlardır. Genellikle bozulmamış olan bu eski yapıların bileşimleri çeşitlidir. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Cassini'nin tespit ettiği toz taneleri böyle değil.


Görünüşe göre bu toz taneleri yolculukları boyunca yüzeyleri başka maddelerce kaplanmış.Altobelli'ye göre Cassini'nin uzun süreli gözlemleri bu tozların Güneş Sistemi dışı lı olduğunu doğruluyor. Ayrıca Altobelli, Cassini‘yi uzaydaki bir mikrolaboratuvar gibi kullandık ve bunda da başarılı olduklarını ifade ediyor.


Kaynak (14 Nisan 2016)





  • Satürn'ün Uydusu Titan


  • Plüton'un Uydusu Charon'da Okyanus Kalıntıları


  • Satürn'ün Dış Uydusu Hyperion


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Satürn'ün Uydusu Enceladus'ta Okyanus Keşfi
Satürn'ün Uydusu Enceladus'ta Okyanus Keşfi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48136d1461701123-saturnun-uydusu-enceladusta-okyanus-kesfi-saturn-toz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saturnun-uydusu-enceladusta-okyanus.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saturnun-uydusu-enceladusta-okyanus.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content