Seçkin Nedir?

seçkin ödat 1 . Benzerleri içinde niteliklerinin yüksekliğiyle göze çarpan, üstün, mümtaz, güzide, mutena: "Burası seçkin ...

seçkin

ödat



1 . Benzerleri içinde niteliklerinin yüksekliğiyle göze çarpan, üstün, mümtaz, güzide, mutena:
"Burası seçkin konukların ağırlandığı yerdi."- İ. O. Anar.

2 .
Bir toplumda elit ve etkin mevkilerde bulunan ve toplumun eğitim, iktisat, politika, askeriye, din, sanat vb. alanlarıyla ilgili etkinliklerin denetimini elinde tutan (şahıs ya da grup), seçkin.





  • Seçkin Özdemir


  • Seçkin Piriler


  • Nezih Seçkin





SEÇKİN sıf.

1. üstün nitelikleriyle benzerlerinden ayrılan, göze çarpan bir şey için kullanılır: Seçkin bir sanat yapıtı. Seçkin bir mağaza.

2. Her bakımdan (davranışları, eğitimi vb.) ortalamayı aşan, üstün nitelikli kimse için kullanılır; seçkin, güzide, mümtaz: ülkenin seçkin aydınlarıyla dostluk oluşturmak. Seçkin bir müzisyen.





*Ceb. Abelci olmayan bir G grubunun seçkin altgrubu, G nin her x elemanı için H = xHx~1 elde edilmiş H altgrubu (yasa çarpımla gösterilmiştir). [Değişmez alt- grup da denir.] (Bk. ansikl. böl.)


*Ormanc. Seçkin ağaç, ötekilerden ayırt edilmesini elde eden bazı nitelikleri olan ve soyunun korunmasında yarar umulan ağaç. (Tohumundan yararlanılır ya da aşı çubuğu, aşı gözü elde etmeye yarar.)


*Zootekn. Seçkin hayvan, genetik kıymeti yeterince yüksek ve kesinlikle belirlenmiş damızlık. || Seçkin hayvan kütüğü, bazı hayvan ırkları için yetiştirme kurumlarınca tutulan ve bu ırkların en iyi damızlıklarının kaydedildiği kütük.


* seçkinler çoğl. a. Toplumca kıymet verilen kimi nitelikleri yardımıyla bir toplumda üstün bir yer tutan azınlık grup: Seçkinlerin toplumsal ağırlığı. (Bk. ansikl. böl. Topbil.)


*ANSİKL. Ceb. Her G altgrubu en azından Je) ve G seçkin altgruplarını kabul eder. G den bir başka grup içine her eşyapı uygulamasının çekirdeği seçkin bir altgruptur. Bir Abel grubunda tüm alt- gruplar seçkindir. Bir yerdeğiştirmeler grubunda, ötelemeler altgrubu seçkin bir altgruptur G nin bir altgrubu, elemanlarının tüm eşleniklerini içerirse seçkindir; dolayısıyla bu altgrup, G nin her özyapı uygulamasıyla değişmez.


*Topbil. Toplumbilime "seçkin" terimini, bu sözcükle bir topluluğun "üstün†üyelerini kasteden Vilfredo Pareto soktu. Buna gore seçkin, içinde yaşamış olduğu toplumu temsil eder: çeşitli toplumsal etkinlikleri güdümler, topluluğun egemen değerlerini korur ve birliğini simgeler. Ek olarak, seçkinin bileşimi, temsil etmekte olduğu toplumun yapısını ve değişimlerini yansıtır. Dolayısıyla, teknolojik toplumlarda seçkinin bileşimi, geleneksel denen toplumlardakinden çok daha karmaşık ve değişkendir.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Seçkin Nedir?
Seçkin Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seckin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seckin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content